VĂ©ge a böngĂ©szƑhĂĄborĂșnak?

VĂ©ge az alternatĂ­v böngĂ©szƑknek?

2/ 2 oldal
[fsimage 1 left]A Microsoft-AOL Time Warner megĂĄllapodĂĄs a nyĂ­ltforrĂĄsĂș, alternatĂ­v böngĂ©szƑk vĂ©gĂ©t jelenti? VeszĂ©lyt jelent az internet nyĂ­lt szabvĂĄnyaira nĂ©zve, illetve mi lesz vajon a Mozilla projekt sorsa?


Jelenleg a böngĂ©szƑk fökĂ©nt az asztali gĂ©peket helyezik elƑtĂ©rbe, Ă©s habĂĄr a koncentrĂĄciĂł erƑs, az
Evolt.org webfejlesztƑ oldal több mint 100 alternatĂ­vĂĄt tart nyilvĂĄn archĂ­v szekciĂłjĂĄban. Mindig lesznek olyan felhasznĂĄlĂłk, akik kicsit jobbra, vagy kicsit mĂĄsra vĂĄgynak, az alternatĂ­vok fƑkĂ©nt az IE-bƑl hiĂĄnyzĂł funkciĂłkat preferĂĄljĂĄk. De ahogy a testreszabĂĄs egyre alapvetƑbb dologgĂĄ vĂĄlik, egyre kevesebb szerepĂŒk marad, ha maguk a fƑfunkciĂłk - mint a felugrĂł ablakok tiltĂĄsa, keresĂ©si kĂ©pessĂ©gek, automata formkitöltĂ©s stb. - is variĂĄlhatĂłvĂĄ vĂĄlnak.

Az egyetlen versenykĂ©pes szereplƑ a Mozilla.org webfejlesztƑ csoport lehet, melyet az AOL-Time Warner is tĂĄmogat. A MozillĂĄnĂĄl több böngĂ©szƑt fejlesztenek egyszerre, Windowson kivĂŒl kĂ©t GNOME Ă©s hĂĄrom Apple variĂĄnst. HabĂĄr fĂŒggetlen Ă©s nonprofit szervezet, fejlesztƑik jelentƑs szĂĄzalĂ©ka Netscape alkalmazott. Az elemzƑk vĂ©lemĂ©nye jelentƑsen eltĂ©r szerepĂŒk megitĂ©lĂ©sĂ©ben, mert ugyan a nyĂ­ltforrĂĄsĂș böngĂ©szƑk fontos szerepet jĂĄtszanak pĂ©ldĂĄul a Linuxos terĂŒleten, addig a nagyvĂĄllalatok nem alkalmazzĂĄk azokat.

A böngĂ©szƑfejlesztĂ©sek ingyenessĂ©gĂŒk ellenĂ©re persze nem csak viszik a pĂ©nzt, jelentƑs összegeket kapnak a cĂ©gek a kidolgozott technolĂłgiĂĄk liszenszelĂ©sĂ©vel, jelenleg elsƑsorban ez a drĂłtnĂ©lkĂŒli terĂŒletre igaz. A terĂŒlet jĂłval problĂ©mĂĄsabb, mint az asztali piac, mivel ott a Mosaic lefektette a szabvĂĄnyokat, amit minden kĂ©sƑbb megjelent böngĂ©szƑ követett, de a mobil platformon mindenkinek mĂĄs elkĂ©pzelĂ©se van. Az Openwave pĂ©ldĂĄul technolĂłgiĂĄjĂĄnak ĂĄrĂĄt telefononkĂ©nt szĂĄmlĂĄzza az azt beĂ©pĂ­tƑ cĂ©g felĂ©, de az ĂŒzleti sikertelensĂ©g miatt a Microsoft mĂĄr nem ezt a megoldĂĄst követi. A Microsoft Pocket Internet Explorer szoftvere nem tartozik a legjobbak közĂ©, szakĂ©rtƑk szerint az Opera renderelĂ©se jobb, persze ezen a terĂŒleten mĂ©g hosszĂș harc vĂĄrhatĂł, fƑkĂ©nt azĂ©rt, mert mĂ©g kevĂ©s a drĂłtnĂ©lkĂŒli böngĂ©szƑt hasznĂĄlni tudĂł eszköz.

A böngĂ©szƑk nagyon fontosak vĂĄllalati környezetben is, de megbizhatĂłsĂĄguk mĂ©g mindig alacsony. Teljesen mindegy, hogy MozillĂĄt, Explorert vagy mĂĄs tĂĄrsukat hasznĂĄljuk, elƑbb vagy utĂłbb lesz olyan hibĂĄs weblap, amibe beletörik a foguk. Az Ă©vek sorĂĄn a Mozilla Ă©s a Konqueror szerƱ projectek profi csoportokkĂĄ fejlƑdtek, integrĂĄlva a böngĂ©szƑ szĂĄmtalan komponensĂ©t kĂŒlön-kĂŒlön fejlesztƑ csapatokat. De a vĂ©geredmĂ©ny az informatika egyĂ©b terĂŒleteit nĂ©zve mĂ©g mindig szegĂ©nyes, egyik alkalmazĂĄs sem bĂ­r olyan hibamentes felĂ©pĂ­tĂ©ssel, mely szĂĄmos operĂĄciĂłs rendszer vagy adatbĂĄzisszoftver sajĂĄtja. Ez fƑkĂ©nt amiatt gond, hogy a böngĂ©szƑk hamar a modern ĂŒzleti alkalmazĂĄsok központjĂĄvĂĄ vĂĄltak.

A hƑskorban a fejlesztĂ©s fƑkĂ©nt az egyre Ășjabb kĂ©pessĂ©gek beĂ©pĂ­tĂ©sĂ©rƑl szĂłlt, havonta jelentek meg Ășjabb Ă©s Ășjabb verziĂłk, melyek elƑdjĂŒkhöz kĂ©pest szĂĄmtalan Ășj dolgot tudtak. Napjainkban a Mozilla, OmniWeb Ă©s mĂĄs vĂĄllalkozĂĄsok egyĂ©rtelmƱ fejlesztĂ©si cĂ©lja a hibajavĂ­tĂĄs Ă©s a problĂ©mamegoldĂĄs. A nagy formĂĄtumhĂĄborĂșk, pĂ©ldĂĄul a dinamikus HTML terĂ©n mĂĄr mögöttĂŒnk vannak, az Ășj dolgok beĂ©pĂ­tĂ©se sokkal inkĂĄbb elvi vitĂĄkat generĂĄlĂł (szĂŒksĂ©g van e rĂĄ, Ă©s ha igen, hogyan?) mint technikai kĂ©rdĂ©s.

De megbizhatĂłsĂĄg mĂ©g igen messze van, Ă­gy egy rossz Javascript megzavarhatja bĂĄrmelyiket, Ă©s akĂĄr az összes megnyitott böngĂ©szƑablakot becsukhatja. A webes formok korrekt, egysĂ©ges kezelĂ©se sem megoldott, Ă©s ezek hasznĂĄlata igen gyakori, gondoljunk csak a webes levelezƑprogramokra, vagy bĂĄrmilyen regisztrĂĄlĂĄst, adatközlĂ©st Ă©rintƑ dologra.

A böngĂ©szƑk önazonossĂĄga sem egysĂ©ges, a Mozilla böngĂ©szƑ Ă©s levelezƑprogram, a Konqueror fĂĄjlkezelƑ, böngĂ©szƑ, PDF nĂ©zegetƑ stb., mĂ­g az Explorer pusztĂĄn böngĂ©szƑ. Ez persze nem lenne baj, ha a fejlesztƑk eltĂ©rƑ elkĂ©pzelĂ©sei termĂ©kĂŒkrƑl nem akadĂĄlyoznĂĄ a teljes piac fejlƑdĂ©sĂ©t is. A nyomĂĄs nagy, a .NET szolgĂĄltatĂĄsok, a Java alkalmazĂĄsok Ă©s mĂĄs webes szolgĂĄltatĂł programok rĂ©vĂ©n a szoftverfejlesztĂ©s következƑ bĂĄzisa a böngĂ©szƑtechnolĂłgiĂĄk lesznek. IdƑ kĂ©rdĂ©se, hogy böngĂ©szƑk tĂĄmogassĂĄk a valĂłdi, feladatkritikus alkalmazĂĄsokat is. A szolgĂĄltatĂĄsok hĂĄrmas egysĂ©gĂ©nek egyikĂ©nĂ©l erƑsen kilĂłg a lĂłlĂĄb, mert mĂ­g a webszerver Ă©s az annak hĂĄtterĂ©ben lĂ©vƑ adatbĂĄzis, illetve tartalomszolgĂĄltatĂĄs stabilnak mondhatĂł, addig az ezeket kezelƑ kliens, maga a böngĂ©szƑ nem megbizhatĂł.

SzerencsĂ©re a vĂĄltozĂĄs jelei mĂĄr megjelentek, a Mozilla projekt Phoenix böngĂ©szƑjĂ©nek javĂ­tott teljesĂ­tmĂ©nye Ă©s egyszerƱbb kĂłdja biztatĂłnak tƱnik, Ă©s az Opera is lĂ©pĂ©seket tett ebbe az irĂĄnyba. A böngĂ©szƑhĂĄborĂșnak ĂșgytƱnik vĂ©ge, az Explorernek az Ășj csatĂĄkat mĂĄr Ășj frontokon kell megvivnia, mint a drĂłtnĂ©lkĂŒli szolgĂĄltatĂĄsok adaptĂĄlĂĄsa, kikövezve az utat a tenyĂ©rgĂ©peken törtĂ©nƑ netezĂ©s elƑtt. A hĂșzĂłerƑt mĂĄr nem az Ășj kĂ©pessĂ©gek, hanem a szabvĂĄnyokon alapulĂł technolĂłgiĂĄk (XML, RDF, stb.) jelentik.


 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł