Symantec: JelentĂ©s az internetes veszĂ©lyekrƑl

A Symantec "JelentĂ©s az internetes veszĂ©lyekrƑl" cĂ­mƱ tĂĄjĂ©koztatĂłja szabatos, ĂĄtfogĂł összefoglalĂł a jelenlegi szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes veszĂ©lyek irĂĄnyzatairĂłl. A tendenciĂĄkat nagy mennyisĂ©gƱ, a veszĂ©lyekre vonatkozĂł adat elemzĂ©sĂ©bƑl vezettĂ©k le.
A jelentĂ©s elsƑ rĂ©sze napjaink szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsainak fƑ irĂĄnyzataiba ad betekintĂ©st. Ezeknek a következtetĂ©seknek a levonĂĄsĂĄra egy nĂ©gyszĂĄznĂĄl több cĂ©get felölelƑ mintavĂ©tel szolgĂĄlt. A következtetĂ©sek a több mint 30 orszĂĄgban mƱködƑ cĂ©geknĂ©l ĂŒzemelƑ, ezernĂ©l több behatolĂĄsĂ©rzĂ©kelƑ rendszer Ă©s tƱzfal ĂĄltal a bekövetkezĂ©ssel egy idƑben Ă©szlelt szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsok statisztikai elemzĂ©sĂ©n alapulnak. A jelentĂ©s mĂĄsodik rĂ©szĂ©ben a dokumentĂĄlt sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek Ă©s a rosszindulatĂș programok okozta jĂĄrvĂĄnyok elemzĂ©se rĂ©vĂ©n bepillantĂĄst nyerĂŒnk a veszĂ©lyeztetettsĂ©g fƑ irĂĄnyzataiba. Az ebben a rĂ©szben olvashatĂł következtetĂ©sek a vilĂĄg szĂĄmtalan helyĂ©rƑl többmilliĂłnyi cĂ©ges Ă©s magĂĄnfelhasznĂĄlĂł ĂĄltal elemzĂ©sre bekĂŒldött rosszindulatĂș programkĂłdok statisztikai elemzĂ©sĂ©bƑl Ă©s a több mint hatezer eltĂ©rƑ bejegyzĂ©st tartalmazĂł sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gi adatbĂĄzisbĂłl szĂĄrmaznak.

A jelentĂ©s kifejezetten a tapasztalati adatok elemzĂ©sĂ©n alapul. A Symantec teljes technikai Ă©s szolgĂĄltatĂĄsi kĂ­nĂĄlatĂĄt felhasznĂĄlva ezek az adatok Ă©s elemzĂ©sek az informĂĄciĂłvĂ©delem teljes skĂĄlĂĄjĂĄt, a sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek Ă©s a rosszindulatĂș programkĂłdok elemzĂ©sĂ©t, valamint a hĂĄlĂłzat felƑl Ă©rkezƑ szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsokat is tartalmazzĂĄk. Ennek a tudĂĄsnak a közzĂ©tĂ©telĂ©vel a Symantec az informĂĄciĂłbiztonsĂĄggal foglalkozĂł közössĂ©g tagjai szĂĄmĂĄra mĂłdot ad arra, hogy felmĂ©rhessĂ©k cĂ©gĂŒk, az iparĂĄg Ă©s az egĂ©sz internetes közössĂ©g jelenlegi Ă©s a jövƑbeni vĂ©delmi stratĂ©giĂĄjĂĄt.

A szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsok, az informatikai termĂ©kek sebezhetƑ pontjai Ă©s az ĂșjszerƱ rosszindulatĂș programokra valĂł ĂĄltalĂĄnos Ă©rzĂ©kenysĂ©g formĂĄjĂĄban megjelenƑ veszĂ©lyek az elmĂșlt hat hĂłnapban jelentƑsek maradtak Ă©s tovĂĄbbra is folyamatosan jelentkeztek. TovĂĄbb nƑtt azon cĂ©gek veszĂ©lyeztetettsĂ©ge, amelyek nem tettĂ©k meg a megfelelƑ ellenintĂ©zkedĂ©seket. Ezeket a tapasztalatokat az alĂĄbbi alcĂ­mek alatt talĂĄlhatĂł megĂĄllapĂ­tĂĄsok tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ: A szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsok; A sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek; A rosszindulatĂș programok.

A szåmítógépes tåmadåsok

Az elmĂșlt 6 hĂłnap sorĂĄn a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsok mennyisĂ©ge - a fĂ©rgek Ă©s az összetett veszĂ©lyek ĂĄltal kivĂĄltottak kivĂ©telĂ©vel - 6%-kal csökkent az azt megelƑzƑ 6 hĂłnaphoz kĂ©pest.

- Hetente ĂĄtlagosan 30 tĂĄmadĂĄst Ă©szleltek a cĂ©gek az elmĂșlt 6 hĂłnap sorĂĄn. Ez az Ă©rtĂ©k a megelƑzƑ fĂ©l Ă©vben 32 volt.

- Ennek a tevĂ©kenysĂ©gnek a 85%-a tĂĄmadĂĄs elƑtti "puhatolĂłzĂĄsnak" bizonyult, a fennmaradĂł 15% valamely sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©g megkĂ­sĂ©relt vagy sikeres kihasznĂĄlĂĄsa volt.

- A tĂĄmadĂĄsok szĂĄmĂĄnak az elmĂșlt hat hĂłnap sorĂĄn tapasztalt csökkenĂ©se ellenĂ©re a tĂĄmadĂĄsok ĂĄtlagos mennyisĂ©ge az elmĂșlt 6 hĂłnapban is 20%-kal magasabb volt, mint 2001 azonos idƑszakĂĄban.

A kritikus esemĂ©nyek elƑfordulĂĄsi gyakorisĂĄga az utĂłbbi hat hĂłnapban kis mĂ©rtĂ©kben csökkent az azt megelƑzƑ hat hĂłnaphoz kĂ©pest.

- A mintĂĄban szereplƑ cĂ©gek 21%-a legalĂĄbb egy komoly tĂĄmadĂĄst szenvedett el az elmĂșlt 6 hĂłnap sorĂĄn. Ez az Ă©rtĂ©k a megelƑzƑ fĂ©l Ă©vben 23% volt.

- A kritikus esemĂ©nyek jelenlegi elƑfordulĂĄsi gyakorisĂĄga jĂłval alacsonyabb, mint ahogy az 2001 azonos hat hĂłnapja sorĂĄn tapasztalhatĂł volt.

A tĂĄmadĂĄsok bizonyos idƑszakokban mĂĄs-mĂĄs mintĂĄt követtek.

- A tĂĄmadĂĄsok mennyisĂ©ge Ă©s sĂșlyossĂĄga a hĂ©t többi napjĂĄhoz kĂ©pest szombaton Ă©s vasĂĄrnap szĂĄmottevƑen alacsonyabb volt. Ez megfelelt az elƑzƑ hat hĂłnap tapasztalatainak.

- A tĂĄmadĂĄsok ingadozĂĄsa inkĂĄbb a tĂĄmadĂł rendszerek földrajzi helyĂ©n Ă©rvĂ©nyes helyi idƑvel hozhatĂł összefĂŒggĂ©sbe, semmint a megtĂĄmadottĂ©val.

- Az internetre kapcsolĂłdĂł szervezetek ĂĄltal Ă©szlelt tĂĄmadĂĄsok Ă©szlelhetƑen a greenwichi idƑ szerinti (GMT) 12 Ă©s 21 Ăłra között csĂșcsosodtak ki, fĂŒggetlenĂŒl az egyes hĂĄlĂłzatok helyĂ©tƑl Ă©s az ottani helyi idƑtƑl. Ez több, nagy kapacitĂĄsĂș helyi tĂĄmadĂĄsforrĂĄs hozzĂĄvetƑlegesen egyidejƱ csĂșcstevĂ©kenysĂ©ge következmĂ©nyĂ©nek tƱnik.

A vĂĄllalatokat Ă©rt tĂĄmadĂĄsok relatĂ­v sĂșlyossĂĄga Ă©s mennyisĂ©ge tovĂĄbbra is a tevĂ©kenysĂ©gi kör, a mĂ©ret Ă©s a Symantec ĂŒgyfelekĂ©nt eltöltött Ă©vek fĂŒggvĂ©nye.

- Tovåbbra is az energiaipari cégek tapasztaltåk a legtöbb tåmadåst és kritikus eseményt.

- A nonprofit Ă©s a pĂ©nzĂŒgyi szolgĂĄltatĂĄsi szektorban is több tĂĄmadĂĄs Ă©s kritikus esemĂ©ny fordult elƑ.

- A nagyobb cĂ©gek (az alkalmazottak szĂĄmĂĄt tekintve) szintĂ©n több Ă©s sĂșlyosabb tĂĄmadĂĄst tapasztaltak.

- AzoknĂĄl a cĂ©geknĂ©l, ahol a vĂ©delem felĂŒgyelete hosszabb ideje mƱködik, csökken a veszĂ©lyeztetettsĂ©g. A vĂ©delmet 12 hĂłnapnĂĄl rövidebb ideje felĂŒgyelƑ cĂ©geknĂ©l a sĂșlyosabb tĂĄmadĂĄsok arĂĄnya 29%, az ezt 12 hĂłnapnĂĄl rĂ©gebben alkalmazĂłknĂĄl 17%.

A tĂĄmadĂĄsok kiindulĂĄsi orszĂĄg szerinti eloszlĂĄsa az elmĂșlt 18 hĂłnapban viszonylag ĂĄllandĂł volt, de nĂ©hĂĄny esetben az aktivitĂĄs jelentƑs ingadozĂĄsa is megfigyelhetƑ volt. (A tĂĄmadĂĄsok "valĂłdi" forrĂĄsĂĄnak kinyomozĂĄsa mĂłdfelett nehĂ©z. A tĂĄmadĂłk több rendszeren Ă©s orszĂĄgon ĂĄtugorva juthatnak el a megcĂ©lzott rendszerhez. Ennek következtĂ©ben a jelen megĂĄllapĂ­tĂĄsokban hivatkozott adatok csak a cĂ©lba Ă©rĂ©st közvetlenĂŒl megelƑzƑ utolsĂł ugrĂĄsra vonatkoznak.)

- A tĂ­z legaktĂ­vabban tĂĄmadĂł orszĂĄg szĂĄmlĂĄjĂĄra Ă­rhatĂł az elmĂșlt hat hĂłnap tĂĄmadĂĄsainak 80%-a. Az EgyesĂŒlt Államok tovĂĄbbra is a legnagyobb rĂ©szese ezeknek, innen eredt az összes tĂĄmadĂĄs 35,4%-a.

- A DĂ©l-KoreĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł tĂĄmadĂĄsok szĂĄma az elmĂșlt hat hĂłnap sorĂĄn 62%-kal nƑtt, ezzel ez az orszĂĄg az összes tĂĄmadĂĄst tekintve a mĂĄsodik helyre kerĂŒlt. A tĂ­zezer internetezƑre vetĂ­tett tĂĄmadĂĄsokat tekintve az elsƑ csoportbeli orszĂĄgok között a vezetƑ helyen ĂĄll. (A tĂ­zezer internetezƑre esƑ tĂĄmadĂĄsok kiĂ©rtĂ©kelĂ©sekor az orszĂĄgokat kĂ©t csoportba sorolta a Symantec. Az elsƑ csoporthoz tartozĂł orszĂĄgokhoz az egymilliĂł internetezƑnĂ©l többel rendelkezƑ orszĂĄgok tartoznak, a mĂĄsodikba a szĂĄzezernĂ©l több, de egymilliĂłt meg nem haladĂł szĂĄmĂș internetezƑvel rendelkezƑk. Ez a besorolĂĄs kĂŒlönvĂĄlasztja a viszonylag jĂł infrastruktĂșrĂĄjĂș orszĂĄgokat a fejlƑdƑben levƑ internetes infrastruktĂșrĂĄjĂșaktĂłl.) Ennek a tendenciĂĄnak az egyik oka feltehetƑleg DĂ©l-Korea gyorsan növekvƑ magĂĄnfelhasznĂĄlĂłi cĂ©lĂș szĂ©lessĂĄvĂș infrastruktĂșrĂĄja. Ha nem alkalmaznak szĂ©les körben vĂ©delmet, a szĂ©lessĂĄvĂș elĂ©rĂ©s elterjedĂ©sĂ©vel mĂĄs orszĂĄgokban is nƑhet az Ƒket Ă©rintƑ Ă©s a tƑlĂŒk kiindulĂł rosszindulatĂș tevĂ©kenysĂ©g.

- Egyes kelet-eurĂłpai orszĂĄgokban a tĂ­zezer felhasznĂĄlĂłra vetĂ­tett tĂĄmadĂĄsok szĂĄma magas. Az elsƑ csoport orszĂĄgai közĂŒl LengyelorszĂĄg Ă©s a Cseh KöztĂĄrsasĂĄg ĂĄll a mĂĄsodik Ă©s harmadik helyen, mĂ­g RomĂĄnia LettorszĂĄg, LitvĂĄnia Ă©s SzlovĂĄkia mind a mĂĄsodik csoport orszĂĄgai közt szerepel.

Az elmĂșlt fĂ©l Ă©v sorĂĄn a Symantec nem tapasztalta a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes terrorizmus bizonyĂ­thatĂł jelĂ©t.

- A szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes terrorizmus miatt figyelemmel kĂ­sĂ©rt orszĂĄgok jegyzĂ©kĂ©n szereplƑ orszĂĄgokbĂłl Ă©rkezƑ tĂĄmadĂĄsok az összes kĂĄros tevĂ©kenysĂ©g kevesebb mint egy szĂĄzalĂ©kĂĄt tettĂ©k ki.

Az esemĂ©nyekre több mint 50%-ban a belsƑ visszaĂ©lĂ©sek miatt kellett reagĂĄlni.

- A tĂșlsĂșlyban levƑ kĂŒlsƑ tĂĄmadĂĄsok mellett az ĂŒgyfelek Ășgy Ă©rtĂ©keltĂ©k, hogy a belsƑ visszaĂ©lĂ©sek okozta kĂĄr is kĂŒlönösen nagy volt.

- Az elkövetĂ©s viszonylag egyszerƱ mĂłdja Ă©s a sajĂĄt becslĂ©sen alapulĂł magas kĂĄrĂ©rtĂ©k arra figyelmeztet, hogy rendkĂ­vĂŒl fontos a belsƑ veszĂ©lyek elleni vĂ©dekezĂ©s.

A sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek

A Symantec 2524 Ășj sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©get dokumentĂĄlt az elmĂșlt hat hĂłnapban, amely a 2001. Ă©vihez kĂ©pest 81,5%-os növekedĂ©st jelent.

- Átlagosan napi hĂ©t Ășj sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©get jegyeztek fel a Symantec elemzƑi az elmĂșlt Ă©v sorĂĄn.

- A növekedĂ©s lehetsĂ©ges okakĂ©nt a gyĂĄrtĂłi felelƑssĂ©g kizĂĄrĂĄsĂĄra valĂł törekvĂ©s, a szoftverhibĂĄk kihasznĂĄlĂĄsĂĄnak egyes Ășj mĂłdszerei Ă©s a sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©geket kutatĂłk irĂĄnt megnövekedett sajtóérdeklƑdĂ©s emlĂ­thetƑ.

Az Ășj sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek szĂĄmĂĄnak növekedĂ©se a közepesen vagy nagyon veszĂ©lyes sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek szĂĄmĂĄnak meredek emelkedĂ©sĂ©re vezethetƑ vissza.

- A 2002-ben leĂ­rt közepesen vagy nagyon veszĂ©lyes sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek szĂĄma 84,7%-kal volt magasabb a 2001. Ă©vinĂ©l. ÖsszehasonlĂ­tĂĄskĂ©ppen: a kevĂ©ssĂ© veszĂ©lyes sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek szĂĄma csupĂĄn 24%-kal nƑtt 2001-hez kĂ©pest.

- Ezt a tendenciĂĄt lĂĄthatĂłlag leginkĂĄbb a kĂ­vĂŒlrƑl tĂĄmadhatĂł webes alkalmazĂĄsok gyors kifejlesztĂ©se Ă©s alkalmazĂĄsba vĂ©tele erƑsĂ­ti.

Az elmĂșlt nĂ©hĂĄny Ă©v alatt semmi sem vĂĄltozott azon a tĂ©ren, hogy az Ășj sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©geket viszonylag könnyen kihasznĂĄlhatjĂĄk a tĂĄmadĂłk.

- Az Ășj sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek körĂŒlbelĂŒl 60%-a könnyen kihasznĂĄlhatĂł, mert vagy egyĂĄltalĂĄn nincs szĂŒksĂ©g a kihasznĂĄlĂĄsĂĄhoz megfelelƑ programra, vagy azĂ©rt, mert az szĂ©les körben hozzĂĄfĂ©rhetƑ.

- Mindamellett a kihasznĂĄlĂĄsukhoz kĂŒlön programot igĂ©nylƑ sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek csupĂĄn 23,7%-ĂĄhoz ĂĄll jelenleg rendelkezĂ©sre ilyen program, szemben a 2001. Ă©vi 30%-kal.

A 2002-ben felbukkant sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek alapjĂĄn szĂĄmos, igen kĂĄros jövƑbeni veszĂ©ly jelentkezett, amelyeket mĂ©g csak Ă©ppen elkezdtek alkalmazni a tĂĄmadĂłk Ă©s a rosszindulatĂș programok Ă­rĂłi.

- Az ismert összetett veszĂ©lyek csak egy töredĂ©kĂ©t hasznĂĄljĂĄk ki az eddig leĂ­rt sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©geknek. MĂ­g a korĂĄbbi összetett veszĂ©lyek sikeresen hasznĂĄljĂĄk ki a mĂĄr hĂłnapok Ăłta ismert sebezhetƑ pontokat, Ășgy tƱnik, hogy a mostanĂĄban felfedezett sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek jĂł rĂ©sze tovĂĄbbra is a jövƑbeni tĂĄmadĂĄsok jelentƑs mĂ©rtĂ©kben kihasznĂĄlhatĂł cĂ©lpontja marad.

- SzĂĄmos elterjedten hasznĂĄlt, nyĂ­lt forrĂĄskĂłdĂș alkalmazĂĄst lĂĄttak el trĂłjai cĂ©lra "hĂĄtsĂł ajtĂłval" a mĂșlt Ă©v sorĂĄn. A tĂĄmadĂĄsok a nagy forgalmĂș terjesztƑ webhelyekre irĂĄnyultak, amelyek jelentƑs erƑfeszĂ­tĂ©seket tettek sajĂĄt vĂ©delmĂŒk Ă©rdekĂ©ben. Ez figyelmeztetĂ©sĂŒl szolgĂĄlhat nem csak mĂĄs, nyĂ­lt forrĂĄskĂłdĂș projektek, hanem a kereskedelmi szoftverek gyĂĄrtĂłi szĂĄmĂĄra is. Az egyedi rendszerek megtĂĄmadĂĄsa helyett a tĂĄmadĂłk nyĂ­ltan keresik az olyan lehetƑsĂ©geket, amelyekkel rövid idƑ alatt nagyszĂĄmĂș rendszert befolyĂĄsolhatnak.

- A webes felhasznĂĄlĂłi programok sebezhetƑ pontjaira, kĂŒlönösen azokra, amelyek a Microsoft Internet ExplorerĂ©re hatnak, idĂ©n kĂŒlönösen oda kell figyelni. A mĂșlt Ă©vben ezeknek a sebezhetƑ pontoknak a szĂĄma Ă©s veszĂ©lyessĂ©ge nagymĂ©rtĂ©kben nƑtt.

A rosszindulatĂș programok

Az internetes közössĂ©g szĂĄmĂĄra a legnagyobb kockĂĄzatot tovĂĄbbra is az összetett veszĂ©lyek jelentik. (Az összetett veszĂ©lyek a vĂ­rusok, a fĂ©rgek, a trĂłjaiak Ă©s a rosszindulatĂș programok tulajdonsĂĄgait a szerverek Ă©s az internetes sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gek kihasznĂĄlĂĄsĂĄval ötvözve indĂ­tjĂĄk, viszik ĂĄt Ă©s terjesztik el a tĂĄmadĂĄst. Az összetett veszĂ©lyek többfĂ©le mĂłdszert Ă©s eljĂĄrĂĄst hasznĂĄlva gyakran igen gyorsan terjednek, Ă©s szĂ©les körben okoznak kĂĄrokat.)

- HĂĄrom összetett veszĂ©ly (a Klez, a Bugbear Ă©s az Opaserv) tette ki a Symantec Security Response-hoz az elmĂșlt hat hĂłnap sorĂĄn beĂ©rkezett rosszindulatĂș programrĂ©szletek közel 80%-ĂĄt.

- A Symantec ĂŒgyfĂ©lköre ĂĄltal Ă©szlelt szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes tĂĄmadĂĄsok nagy rĂ©szĂ©t csupĂĄn nĂ©hĂĄny rĂ©gi Ă©s Ășj összetett kĂĄrokozĂł, pĂ©ldĂĄul a Bugbear, a Nimda Ă©s a Code Red okozta.

- A mostani rosszindulatĂș programok, pĂ©ldĂĄul a Bugbear tovĂĄbbra is sikeresen hasznĂĄljĂĄk ki az olyan sebezhetƑ pontokat, amelyek mĂĄr legalĂĄbb egy hĂłnapja ismertek, Ă­gy az internetes közössĂ©g egĂ©sze tovĂĄbbra is nagyon sebezhetƑnek tƱnik az Ășj összetett veszĂ©lyekkel szemben, amelyek terjedĂ©sĂŒkhöz az ismert sebezhetƑ pontokat hasznĂĄljĂĄk ki.

A fertƑzĂ©s hordozĂłi (a sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©g kiaknĂĄzĂĄsĂĄnak mĂłdszerei) Ă©s magĂĄnak a bajt okozĂłnak a cĂ©lpontjai is megvĂĄltoztak az elmĂșlt hat hĂłnap sorĂĄn.

- Az öntöbbszörözƑ tömeglevĂ©lkĂŒldƑk szĂĄma meredeken emelkedett. Az elmĂșlt hat hĂłnap sorĂĄn leggyakrabban jelzett ötven veszĂ©ly közĂŒl nyolc öntöbbszörözƑ tömeglevĂ©lkĂŒldƑ volt, mĂ­g 2001-ben csupĂĄn egy ilyen volt az ötven között.

- A bizalmas felhasznĂĄlĂłi informĂĄciĂłk ellopĂĄsĂĄra szakosodott rosszindulatĂș programok az elmĂșlt Ă©v sorĂĄn jelentƑsen elszaporodtak. Az ĂŒzleti titkok, a kĂ©nyes pĂ©nzĂŒgyi informĂĄciĂłk Ă©s mĂĄs magĂĄnjellegƱ adatok nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂŒlĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©ge nagysĂĄgrendekkel megnövelheti a kĂĄr lehetsĂ©ges mĂ©rtĂ©kĂ©t.

A tömeges felhasznĂĄlĂĄs piacĂĄra most belĂ©pƑ technikai eljĂĄrĂĄsok igen kedvezƑ lehetƑsĂ©get jelentenek a rosszindulatĂș programĂ­rĂłknak.

- A közvetlen ĂŒzenetkĂŒldƑ Ă©s az egyenrangĂș hĂĄlĂłzati (P2P) alkalmazĂĄsok nagy piaci tĂ©rhĂłdĂ­tĂĄsa Ă©s növekvƑ jogtalan hasznĂĄlata ezeket a programokat a jövƑ összetett veszĂ©lyeinek fertƑzĂ©sközvetĂ­tƑivĂ© teszi.

- A mobileszközöktƑl 2003-ban Ă©s 2004-ben erƑsebb piaci tĂ©rhĂłdĂ­tĂĄst vĂĄrnak. Ezek az eszközök gyakorta meglehetƑsen gyenge vĂ©delemmel kerĂŒlnek hasznĂĄlatba, ezĂĄltal a jövƑ rosszindulatĂș programjainak nagyon hatĂ©kony terjesztƑi lehetnek.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł