Nokia-Omnitel Vodafone: „tartalomban gazdag” hívás

A Nokia és az Omnitel Vodafone képviselői a Cannes-ban megrendezett 3GSM világkongresszuson lebonyolították az első, végponttól végpontig All-IP (teljes egészében IP) mobilhálózaton zajló, ún. tartalomban gazdag hívást. A jelenlevők elsőként figyelhették meg és mérhették fel az All-IP mobilhálózat architektúráját, funkcióit és előnyeit.
A hívás során több különböző médium és szolgáltatás, például hang, videó és mobil-multimédiás üzenetküldés kapcsolódik össze egyetlen hívás keretein belül. Az All-IP hálózat a mobilhálózat egészén az internetprotokoll (IP) technológiát használja. A Nokia All-IP rendszerarchitektúrájának legújabb eleme a teljes egészében IP rádió-hozzáférésű hálózat (RAN), egy IP-alapú rádió-hozzáférésű architektúra, melyet először most, a 3GSM világkongresszuson mutattak be.

A lebonyolított gazdag hívás jól nyomon követhetően bemutatta, hogy az All-IP rendszer hogyan ötvözi a különböző rádiótechnológiákat egyetlen, végponttól végpontig optimális minőségű rádió-hozzáférésű hálózatba. A hívás emellett a teljes egészében IP gerinchálózat által lehetővé tett gazdag végfelhasználói élménybe is betekintést nyújtott.

A Nokia All-IP hálózat a különböző rádió-hozzáférésű technológiákat egyetlen, többrádiós hálózatba integráló Nokia All-IP RAN-ból, valamint a különböző hozzáférésű hálózatokon működő, multimédiás kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Nokia All-IP gerincből áll. A Nokia All-IP hálózat a már létező hálózatok teljes interoperabilitásának biztosítása érdekében szabványos 3GPP rádió- és gerinchálózati interfészeket alkalmaz.

A 3GSM világkongresszuson lebonyolított hívást a külön erre a célra felállított bemutatóközpontban a Nokia All-IP RAN kísérleti rendszerarchitektúra és a Nokia All-IP kísérleti gerincrendszer alkalmazásával mutatták be a meghívott vendégeknek.

A legtöbb vezetékes hálózaton az IP-alapú forgalom nagysága már most túllépte az áramkörkapcsolt forgalmat. Az új mobilszolgáltatások megjelenésével és a szolgáltatások a napi kommunikációban való elterjedésével a mobilhálózatokon is ugyanezt a változás megy majd végbe. A jelenlegi számítások szerint a mobilkommunikáció szempontjából fejlett piacokon 2005-re a csomagkapcsolt forgalom volumene megelőzi az áramkörkapcsolt forgalomét.

A Nokia All-IP gerinc a különböző médiumokat és szolgáltatásokat egyetlen híváson belül tömörítő hívásokat tesz lehetővé, ezáltal nagyobb forgalmat hoz létre, és a szolgáltató számára további bevételt eredményez.

A Nokia All-IP RAN olyan rádió-hozzáférésű hálózati architektúrát tartalmaz, amelyet teljes egészében a mobilforgalom a közeljövőben legjelentősebbé váló formája, a csomagkapcsolt forgalom számára optimalizáltak, így az a rádióhálózatokon is egy internet jellegű architektúra előnyeit biztosítja. A megoldással a rádió-hozzáférésű hálózattal kapcsolatos kiadások a hagyományos, hierarchikus rádió-hozzáférésű hálózatok költségeihez képest évente mintegy 30 százalékkal csökkenthetők.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció