Folytatódik a PARIPA-program

Milyen módon lehet közelíteni az informatika oktatást és az ITC-cégek igényeit? Miként lehet megmutatni a hallgatóknak, hogy tudásuk a gyakorlatban milyen módon kamatoztatható? A harmadik évfolyamot indító PARIPA (Partnerségben az iparral) hallgatói képzési és ösztöndíjprogram éppen ezeket a célokat szolgálja. A DXC Technology második éve vesz részt a programban, idén ismét fogad hallgatót – a tavalyi mentorált mára már a cégnél dolgozik, a csapat teljes értékŇĪ tagja lett a programnak köszönhetŇĎen.

„Amikor idejöttem, a projekttémám még megfoghatatlan volt és nem hittem, hogy egy év alatt lesz valamiféle biztos hozzáértésem. Egy év alatt a csapat terelgetése révén akkora ismeretre tettem szert, hogy ha a jövŇĎben hasonló projekt érkezik, akkor ahhoz biztos kézzel tudok nyúlni” – mondta Rudokász Tamás, a DXC Technology tavalyi mentoráltja, aki ma már a cégnél dolgozik és lassan az egyetemi tanulmányait is befejezi.

 

A PARIPA elsŇĎ évfolyama idén januárban végzett: ezzel 11 hallgató fejezte be a munkáját 6 partnercég K+F feladatain. Dr. Simon Vilmos, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezetŇĎ-helyettese, a program igazgatója szerint a partnercégek és a hallgatók is elégedetten nyilatkoztak a három féléves közös kutatásról és a soft skill mŇĪhely nyújtotta személyiségfejlŇĎdésrŇĎl. 

 

„A PARIPA legnagyobb eredményei közé sorolható az, hogy a hallgatók megtanulnak önállóan dolgozni korszerŇĪ ipari feladatokon, elsajátítva a szakterület mŇĪveléséhez szükséges gyakorlati tudást és professzionális hozzáállást. De legalább ekkora eredmény, hogy amellett, hogy kiváló fejlesztŇĎk, kutatók lesznek emberileg is fejlŇĎdnek, megtanulnak csapatban dolgozni, megfelelŇĎen kommunikálni és prezentálni, illetve jobban átlátják a szakterületüknél tágabb összefüggéseket is” – mondta a program igazgatója.

 

„LegfŇĎbb hozzáadott értéke a programnak az volt, hogy bekerültem egy olyan közegbe, ahol láttam, hogy ha odateszem magam, akkor produktív tagja tudok lenni a társadalomnak. A PARIPA elŇĎtt saját magamról nem ez a kép élt a fejemben. Az egyetemen nem éreztem, hogy a helyemen vagyok, aztán jött a program, ami épp azt mutatta meg, hogy de igen, van itt helyem” – mondta Rudokász Tamás, a tavalyi mentorált. Szerinte idŇĎmenedzsmentben és priorizálásban is sokat fejlŇĎdött az elmúlt egy évben, valamint a szakmai szókincse és a kommunikációs készségei is javultak. „A program nagyon motiválttá tett, rájöttem hogy az a gondolkodásmód és szorgalom, amivel nekimentem az egyetemnek, hosszútávon nem kifizetŇĎdŇĎ, a PARIPA-program ébresztett rá, hogy nagyon jó produktívnak lenni, és erre mindenkinek más a receptje – az enyém ez a program volt.”

 

„KedvezŇĎek a tapasztalataink a tavalyi programmal kapcsolatban, ezért nem is volt kérdés, hogy idén is csatlakozunk. Tamás, a tavalyi mentoráltunk a csapat tagja lett, úgy érezzük, hogy fontos célunkat értük el ezzel: sikerül bekapcsolnunk egy tehetséges fiatalt az általunk kezdeményezett technológiai-innovációs feladatokba” – mondta Czibók Zoltán, a DXC Technology ügyvezetŇĎje, aki kiemelte még, hogy a konkrét sikeren túl nagyon fontos, hogy olyan aktív együttmŇĪködés alakuljon ki az egyetemmel, melynek eredményeként ezt évrŇĎl évre, programról programra meg tudják ismételni. Az elsŇĎ év tapasztalatai alapján erre komoly esélyt lát.

 

Idén Makara László, a Budapesti MŇĪszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán tanuló hallgató kezdi mentoráltként pályafutását a cégnél. „Az általam megpályázott terület az unsupervised gépi tanulás kutatás+fejlesztés. Ez annyit jelent, hogy egy elŇĎre nem ismert kimenetelŇĪ adathalmazban mintákat keresünk. Erre egy egyszerŇĪ példa: egy könyvtáros sok doboznyi könyvet kap, de ezekrŇĎl nem tudja melyik milyen fajta, hogy kellene ŇĎket csoportosítani. A robot elkezdi ŇĎket kategorizálni, csoportokra bontja ŇĎket, elsŇĎ körben lehet nyelvek alapján, majd ezeket tovább kategorizálja témák szerint és szép lassan felépít egy rendszert magának. Egy ilyen mintakeresŇĎ roboton fogok dolgozni” – mondta Makara László.

 

A PARIPA második évfolyamán 14 hallgató kezdte meg a munkát 7 partnercég vezetésével. Az idei, harmadik évfolyamban 9 céges partner (BHE Bonn Hungary, Bosch, Cloudera, DXC Technology, Ericsson, IBM Budapest Lab, NISZ Zrt, Morgan Stanley, Vodafone Magyarország) 16 K+F témájához választotta ki a mentorált hallgatókat.

 

„ÉrezhetŇĎ kihatással van a PARIPA az egyetemi karrieremre is, mert látom hogy miért akarok lediplomázni, mi a célom, hová akarok eljutni a tanulásnak köszönhetŇĎen. Egy olyan embernek, aki nem rendelkezik kellŇĎ belsŇĎ motivációval és nem elég fegyelmezett az önálló tanuláshoz, egy támogató munkahely meg tudja mutatni, hogy miért hasznos mindaz, amit az egyetemen oktatnak” – mondta Rudokász Tamás.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció