Lengyel nagybefektető lépett be az EIT InnoEnergy-be

Új befektetővel bővült a fenntartható energetikai megoldások fejlesztésében, megvalósításában Európában élen járó EIT InnoEnergy részvényeseinek köre. Az autóipar és a fémipar globálisan jegyzett lengyel nagyvállalata, a Boryszew Group S.A csatlakozása jelentős tőkeinjekciót biztosít a szervezetnek az átfogó energiaipari célkitűzéseik megvalósításához. A partnerséget október 16-án jelentették be az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster-en Barcelonában.

A most létrejött, a kölcsönös előnyök kiaknázására építő együttműködés hozzájárul Európai Unió azon céljához, hogy Net Zero Industry Act értelmében a tiszta technológiák legalább 40%-ban belső piaci forrásokból származzanak. Ugyanakkor a Boryszew Group S.A. széleskörű autóipari és fémipari kapcsolatai tovább erősítik az InnoEnergy hozzáférését azokhoz az ágazatokhoz, amelyek kulcsfontosságúak Európa tiszta energiára épülő újraiparosításában. Az InnoEnergy pedig új utakat nyit a Boryszew zöld átalakulása előtt, beleértve ebbe azt a kooperációt is, ami létrejött a lengyel cég és az EIT InnoEnergy alapítású, nagy energiataroló rendszerek üzemeltető pán-európai vállalat, a Repono közt.

 

„A Fenntarthatósági Horizont 2030 stratégiánk fő célja a termelésünk dekarbonizálása. Az InnoEnergy-be való befektetés része ennek a zöld folyamatnak, mert ez az a szervezet, ami kezdeményezi és építi Európa legalacsonyabb kibocsátású ipari projektjeit. Ezzel az elköteleződéssel pedig fontos szereplői az európai ipar új hullámának és zéró kibocsátású termékek előállításnak a kontinens piacán.  Miután az alacsony kibocsátású technológiák kulcsfontosságú elemei a csoportunk átalakulásának ezzel a befektetéssel is szeretnénk kiaknázni az InnoEnergy és köztünk lévő szinergiákat az energetika, a körforgásos gazdaság és az autóipar területén.” – mondta Wojciech Kowalczyk, a Boryszew Group S.A. elnöke.

 

 

Hasonlóan látja a most megszületett együttműködést Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy közép-európai vezérigazgatója is, aki úgy véli, hogy a Boryszew Group S.A. részvényessé válása megerősíti azt a hitüket, hogy Európa újraiparosításához szükség van mind a már meglévő ipari szereplők, mind a feltörekvő zöld vezetők együttes erőfeszítéseire.

 

„Az európai ipar fordulópont előtt áll. A hagyományos vállalkozásoknak át kell alakulniuk klímasemlegessé, miközben az új fenntartható üzleti modelleknek pedig gyorsan be kell bizonyítaniuk, hogy képesek a növekedésre.” – emelte ki Marcin Wasilewski. Hozzátette, hogy ezzel a mostani befektetéssel az EIT InnoEnergy további forrásokat biztosíthat az új üzleti lehetőségek kiaknázásához, a már meglévő 200+ portfólió vállalat növekedésének támogatásához és az új, sikeres vállalkozások elindításához, fejlődésük felgyorsításához.

 

Az EIT InnoEnergy részvényeseinek táborát a Boryszew Group mellett további 38, az ipar, a pénzügy, az oktatás és képzés, valamint a digitális szektort képviselő vállalat alkotja. Közéjük tartozik a ACB Participations B.V, az AGH, az Augur SCMT, a Capgemini, a CEA, az EDF, az ENGIE, az Esade, a Grenoble INP-UGA, a Groupe Idec, az ING, a Karlsruhe Institute of Technology, a Koolen Industries, a KTH, a KU Leuven, a Naturgy, a NIIT, az OMV, az OMV Petrom, a Politechnika Śląska, a Pulse – CMA CGM Energy Fund, a Rafako Grupa PBG, a Renault Group, a Santander a CIB, a Schneider Electric, a Siemens Financial Services, a SIPLEC E.Leclerc, a Société Générale, a Stena Recycling, a Técnico Lisboa, a TOTAL, a TU/e, az Universitat Politecnica de Catalunya, az Universität Stuttgart, az Uppsala Universitet, a VITO, a Volkswagen Group és a Wroclaw University of Science and Technology.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció