Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

A kezdeményezés eredményességét jól szemlélteti, hogy egy tavalyi dobogós ötletből idén vállalkozás születik. A 18 éves Szatmári Zalán 2023-ban második helyezést ért el csapatával a Learn-O-Bottal és a jövő mérnökeinek készült tematikus építőkészlettel, amelyhez idén támogatóra talált, Balogh Petya startupper, befektető és mentor személyében.

 

Nyár elején a magyar feltalálókat ünnepeljük. 1941 június közepén szabadalmaztatta Szent-Györgyi Albert a C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, a találmányt, amelyért korábban Nobel-díjat kapott. A hazai innovátorok azóta is számos fejlesztéssel járultak már hozzá a társadalmi kihívások megoldásához, ahhoz azonban, hogy az ötletekből valódi megoldások születhessenek, támogató közegre és a szükséges ismeretanyag továbbadására van szükség, különösen, ha fiatal tehetségek gondozásáról van szó.

 

 

Ötletből megvalósítás, találmányból befektetés

 

Nemrég ért véget a 2024-es Megoldások a holnapért kihívás, idén a 7-12. osztályos ötletgazdáknak platformot és szakmai támogatást nyújtó programot negyedszerre rendezték meg hazánkban. A 2023-as kihívás második helyezett csapat egyik tagja továbbfejlesztette a tavalyi projektjét. Szatmári Zalán modulárisan építhető Learn-O-Bot robotja programozást, elektronikát, gépészetet tanít gyerekeknek, fiataloknak és akár idősebbeknek is, akik könnyedén és élvezetesen sajátítják el azt a tudást és képességet, amelynek birtokában később reagálhatnak jövőbeli munkahelyek változó igényeire. A Megoldások a holnapért zsűrije is nagyra értékelte a projektet, amely arra is rámutat, programozni megtanulni sosem késő, minden korosztály számára élvezetes időtöltés lehet a robotika. Samsung és az EdisonKids közös kihívásán a Learn-O-Bot alapötletét és működését csiszolta és finomította a csapat, az átfogó képzéseken Zalán olyan tapasztalatot és tudást szerezhetett, amellyel még magabiztosabban vághatott bele egy újabb megmérettetésbe. A fiatal vállalkozó ezzel az útravalóval érkezhetett meg találmányával idén egy népszerű televíziós műsorba, ahol befektetőket keresett.

 

Zalán sikeres prezentációjára és ajánlatára Balogh Petya, az ismert startupper üzletember, a Megoldások a holnapért program zsűrijének oszlopos tagja csapott le. A befektetés mellett két év szakmai mentorálással támogatja a Learn-O-Bot sikerét. 

 

„Nagyon sokat köszönhetek a Megoldások a holnapért kihívásnak, ugyanis enélkül nem jött volna létre a Learn-O-Bot – mondta el Zalán. – Sok nagyszerű embert ismerhettem meg és a kiváló mentoroknak hála tovább tudtam vinni a projektemet. A jövő versenyzői számára a legfontosabb tippem: egy jó pitch aranyat ér.”

 

 

Inspiráló támogatás, idei megoldások 

 

A Megoldások a holnapért célja, hogy teret adjon a tehetségnek és megmutassa, hogyan gondolkodnak ma a fiatalok fontos társadalmi kérdésekről, technológiai fejlődésről, tudatosságról vagy közösségi alkotásról. A magyar program alapjául a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kezdeményezése szolgál. A diákok egy online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az innovatív workshopokhoz, személyes tréningeken vehetnek részt és csapatokra szabott mentorálásban is részesülnek. Megismerkedhetnek a Design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. Emellett a csapatokat kísérő tanároknak lehetőségük van mentorációs és facilitációs képzéseken is részt venni a verseny ideje alatt.

 

A kihívást idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon, a versenyzők a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatásának kihívásaira hoztak megoldásokat.  Az idei győztesek – az online oktatást AI támogatott virtuális mentorral személyesebbé tevő Polyp csapat, a segítségre szoruló idősebbeket és a lakhatási nehézséggel küzdő egyetemistákat összekötő LendAHand, valamint a női hormonális háztartásról átfogó edukációs anyagot készítő Én hormonom csapat – ötletei napjaink égető problémáira kínálhatnak megoldást. Inspiráló előkép lehet a fiatalok számára a tavalyi díjazott, Szatmári Zalán példája, aki már új szintre is juttathatta elképzelését, amellyel mindannyiunk jövőjére pozitív hatással lehet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció