Megújult a Neumann-emlékszoba a régió legkülönlegesebb Informatika Történeti Kiállításán

A Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti múzeuma egy kuriózum a világ hasonló tematikájú gyűjteményei között, mivel az egykori nyugati és keleti blokkban gyártott ősszámítógépek és kommunikációs eszközök egyaránt megtalálhatók benne. A 2023-as Neumann 120 emlékév lezárultával a tárlaton kialakított Neumann János-emlékszoba kibővített tartalommal várja a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában az érdeklődőket, ahol idén tavasztól az egyik első szoftverfejlesztő cég, a Novotrade alapítója, a nemrég elhunyt Rényi Gábor tiszteletére kialakított emlékvitrin is várja a látogatókat.

Miután a Neumann 120 emlékév alkalmából megrendezett vándorkiállításon bejárták egész Magyarországot, visszakerültek a szegedi Informatika Történeti Kiállítás vitrineibe a digitális számítógépek működését kidolgozó Neumann János eredeti tárgyai, illetve a lányától, Marina von Neumann Whitmantól kapott dokumentumok ún. nemesmásolatai. 

 

Neumann személyes tárgyai a vitrinekben

 

Ezek egy része diplomák, levelek és okmányok másolata, de megtekinthetők a tárlaton Neumann eredeti személyes tárgyai és kitüntetései. Vitrin alatt ugyancsak megtekinthető az az eredeti Financial Times lapszám, melyben Neumann Jánost az évszázad emberének választották.

 

Megújult az emlékszoba falaira helyezett tablósor teljes szöveg- és képanyaga, amelynek szerkesztői (Képes Gábor és Szalay Imre) Neumann jelentőségét a lehető legszélesebb merítéssel mutatják be, nem csupán az informatika, de más tudományterületek, úgy mint a matematika, a kvantummechanika, az atomfizika és a játékelmélet szempontjából.

 

njszt.hu

 

A megújult emlékszobában helyet kapott a tavalyi pályázatokra beérkezett pályaművek egy fontos része: például Csízy László computer art műve, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával közös pályázati felhívásra beérkezett 20 válogatott vizuális alkotás. Ezen kívül a tárlat része a Selmeczi György belsőépítész-tervezőművész az élete alkonyán járó, nagybeteg Neumannról készített festménye, illetve egy, az 1990-as évek első felében készült Neumann-mellszobor is, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium jóvoltából. 

 

“Az új tablósorral és kiállítással a cél a neumanni géniusz egészének bemutatása, amelyben benne van a kvantummechanika, a játékelmélet, az atomfizikára, az atombomba-kísérletekre gyakorolt hatása is. Szegedi informatikatörténeti kiállításunk, így egyben egy méltó emlékhelye a 20. század egyik legfontosabb emberének” – mondta el Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője a megújult tárlatról.

 

Emlékvitrint kapott a múzeumban a Novotrade társalapítója 

 

A szegedi informatikatörténeti tárlat másik fontos újdonsága, hogy az interaktív játékkabinet bejárata előtt emlékvitrint avattak a nemrég elhunyt Rényi Gábor tiszteletére.  

 

Rényi Gábor mind a társaság, mind a honi számítástechnika számára sok szempontból különleges és kitüntetett személyiség. 1981-ben részt vett az egyik legsikeresebb magyar logikai játék (Bábel torony) fejlesztésében, gyártásában és nemzetközi értékesítésében, valamint szerepet játszott az első magyar handheld elektronikai játék, az XL-25 nemzetközi piaci bevezetésében.

 

Ugyancsak nevéhez fűződik az egyik első, sikeres magyar részvénytársaság, az 1983-ban létrejött Novotrade megalapítása, amely az irányítása alatt vált nemzetközi videojáték-fejlesztő vállalattá. Számtalan sikeres videojátékot adott ki, egyebek mellett ZX Spectrum, Commodore, Apple és IBM számítógépekre, illetve később Sega, Nintendo, Sony játékkonzolokra. Irányítása alatt készítette el a Novotrade szoftverfejlesztő csapata a Borland cég Quattro nevű ismert szoftverét, amely a Lotus 1-2-3 után, még a Microsoft Excel elterjedése előtt a világ leggyakrabban használt táblázatkezelő szoftvere volt.

 

“Az emlékvitrinnel a kiállítás egy régi adósságát törlesztettük. A magyar videojáték-ipar megteremtőjének az emlékeit mutatjuk be interaktív videojáték kabinetünk mellett – és egy olyan kolléga előtt tisztelgünk, aki számos fontos, emberséges ügy támogatója volt, így a Neumann Társaság ügyéé is” – emelte ki dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció