A kezdŇĎ m√©rn√∂k√∂k nett√≥ 650 ezer√©rt induln√°nak a p√°ly√°n

A tavalyi évhez képest emelkedett a fiatal pályakezdŇĎk bérigénye az autopro.hu jármŇĪipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös felmérése szerint.

A mŇĪszaki felsŇĎoktatási képzésben résztvevŇĎ hallgatók közel kétharmada, 62,5 százaléka külföldön (is) tervezi a munkakeresést, de az országon belül még mobilisabbnak bizonyultak a jövŇĎ mérnökei – derül ki az autopro.hu és a Trenkwalder közös felmérésébŇĎl.

 

A héten zajló Automotive Hungary autóipari szakkiállításon megrendezett Techtogether Automotive Hungary diákversenyhez kapcsolódva a szervezŇĎ autopro.hu a Trenkwalder Recruitment Kft-vel együttmŇĪködésben közös felmérést készített, melyben több mint 400, a hazai mŇĪszaki képzésben résztvevŇĎ mérnökhallgató pályaorientációs, bérezési és elhelyezkedési elképzeléseit mérték fel. 

 

Freepik

 

A válaszokból kiderül, hogy a hallgatók 70 százaléka a diploma megszerzését követŇĎen kész az országon belül olyan helyre költözni, ahol a végzettségének megfelelŇĎ nyitott pozíciót talál. Ez az arány valamelyest kisebb a tavaly 75 százaléknál, de még mindig elmondható, hogy a jövŇĎ mérnökei körében magas a költözési hajlandóság. Ezt persze nem ingyen teszik a frissen diplomázók: a Magyarországon elhelyezkedni kívánó mérnökhallgatók 57 százaléka legalább nettó 650 ezer forintot szeretne keresni, de a válaszadók 22 százaléka már kezdŇĎ mérnökként is legalább havi nettó 850 ezer forintot keresne. További 32,5 százalék minimum nettó 450 ezer forintot vár el, a maradék tíz százalék azonban beérné a nettó 250 ezer–450 ezer forintos sávval. 

 

Érdekesség, hogy tavaly a válaszadók 27 százaléka várt volna el kezdŇĎ mérnökként 850 ezer forint nettót, és további 45 százalék várt legalább 650 ezer forint nettó fizetést.

 

Sokan keresik a külföldi munka lehetŇĎségét

 

A válaszadók 62,53 százaléka tervezi, hogy külföldön keres munkát a diploma megszerzése után. Ez az arány alig marad el a tavalyi 64 százaléktól. A külföldön szerencsét próbáló mérnökök 16,87 százaléka nettó 5500 eurós (mintegy 2,1 millió forint) bért vár el legalább, további közel 31 százalék pedig legalább 3500 eurót (mintegy 1,3 millió forint).

 

Sokan élnének a home office lehetŇĎségével is: bár a válaszadók közel 40 százaléka a munkahelyi munkavégzést preferálja, még nagyobb arányban (49,6 százalék) vannak azok, akik legalább két napot otthonról dolgoznának. Azok aránya, akik csak otthonról szeretnének dolgozni, alacsony, nem éri el a 8 százalékot.

 

Az autopro.hu és a Trenkwalder Recruitment Kft. immár második alkalommal végzett közös felmérést az autopro.hu által szervezett Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói versenyen résztvevŇĎ diákok körében. Idén 400-nál is több válasz született, a minta azonban nem tekinthetŇĎ reprezentatívnak: többségében (70 százalék) férfiak töltötték ki a kérdŇĎívet, és a válaszadók 63,2 százaléka Budapesten jár felsŇĎoktatási intézménybe. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció