H√©t √©remmel √©s h√°rom k√ľl√∂nd√≠jjal t√©rtek haza a magyar di√°kcsapatok a RoboCup Junior Eur√≥pa-bajnoks√°gr√≥l

Hazatértek a magyar csapatok az idén Horvátországban megrendezett RoboCupJunior Európa-bajnokságról: a rangos ifjúsági robotikai versenyen Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezést szerzett, a legkisebbek kategóriáján belül pedig egy szegedi diákcsapat robotszínháza bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minŇĎsített csapatok az elmúlt napokban egy fontos nemzetközi versenyen, a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon bizonyították tudásukat. Magyarországról összesen tizenkét csapat vett részt az Eb különbözŇĎ versenykatóriáiban, közülük heten szereztek érmet, további három csapat pedig különdíjban részesült.

 

Abán Csaba és tanítványai

 

A robotikai bajnokságok (Eb és Vb) hazai elŇĎválogatóit tizenhat éve Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke koordinálja, aki az idei szereplés kapcsán a következŇĎket mondta el: „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén minden korábbinál több magyar csapat indulhatott a RoboCup Junior Eb-n. Tapasztalataink szerint a hazai diákok már jóval 10 éves koruk elŇĎtt érdeklŇĎdnek a robotika iránt, így örvendetesnek tartjuk, hogy idén már 5-9 évesek számára is külön ligát indítottak a horvát szervezŇĎk, amelyet épp az egyik magyar, a szegedi csapat nyert meg. A már ilyen fiatalon rutint szerzŇĎ diákjaink néhány év múlva nagyobb eséllyel indulhatnak a 14 évesnél idŇĎsebb gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior világversenyen is.”

 

√Ėzvegy Judit √©s tan√≠tv√°nyai

 

Dobogós az összes magyar mentŇĎrobotos csapat

 

A Rescue robotok kategóriában versenyzŇĎ csapatok robotjai katasztrófaszimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat. 2023-ban a Baptista Szeretetszolgálat minden e kategóriában induló csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket – mentoruk Abán Csaba, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

 

 

A Rescue Line Entry U14-es kategóriában a Fazekas Kristóf, Tuka Ákos összetételŇĪ, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat magabiztos teljesítménnyel, a versenyt végig vezetve szerezte meg az újabb Eb I. helyezést. A Rescue Line liga I. helyezettje lett az AGORA Tudományos Élményközpont A.S.C nevŇĪ csapata DebrecenbŇĎl. Csapattagok: Eigner Bendegúz, Ráthonyi Levente. Mentor: Soha Rudolf Ferenc.

 

A haladó Rescue Line ligában az idei évben elŇĎször induló, a kategória élmezŇĎnyét tekintve nagyon rövidnek számító, egy évnél kevesebb robotfejlesztési idŇĎszakkal rendelkezŇĎ Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna összeállítású Lightning csapat vett részt. Végig az élmezŇĎnyben versenyezve végeztek a kategória elŇĎkelŇĎ Eb II. helyén. A Rescue Maze Entry U19-es versenyszámban a még csak 11-13 éves Bagi Péter és Szél Nikolett alkotta Lightning_E csapat tagjai szerezték meg a kategória Eb III. helyét. 

 

 

Szegedi csapat robotszínháza volt a legjobb

 

A bajnokságon OnStage First Steps kategória is indult az 5-9 éves versenyzŇĎk számára a Robotszínház mezŇĎnyében: ezt egy szegedi csapat nyerte meg,  Özvegy Judit tanítónŇĎ diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapatának tagjai: Nagy Iringó VillŇĎ, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence.

 

Az Irinyi Károly Általános Iskola Ve-Do csapata Esztárról a Soccer Entry ligában a II. helyen végzett. Csapattagok: Szilágyi-Nagy Veronika és Zsiga Dóra Eszter. Mentor tanár: Czár Krisztián A CoSpace Preliminary kategóriában a II. helyet szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási NyelvŇĪ Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Dinos nevŇĪ csapata. A csapat tagjai: Papik Dalma, Kovács Gréta és Vegera Letícia. Mentor : Pacsuta Tibor.

 

 

A különdíjas csapatok

 

A budapesti Eötvös Gimnázium Kreatív MŇĪhelyének Roboteam csapata OnStage First Steps ligában: Best Innovation különdíjban részesült, míg a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének BLM-Starters csapata Soccer Entry ligában Best Hardware Solution különdíjat kapott. Ugyanezzel a különdíjjal ismerték el a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Agóra Robotics nevŇĪ csapatának szereplését is, amely a Rescue Maze ligában indult.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció