Egyre jobban fogynak a Vaterán a retró számítógépek

Nemcsak a hetvenes és nyolcvanas évekbeli számítógépek, de a kilencvenes évekbŇĎl származó PC-alkatrészek is jó pénzért találtak gazdára tavaly a Vaterán. A piactéren egyébként folyamatosan nŇĎ a vintage hardverek eladása, négy év alatt csaknem megduplázódtak e kategória eladásai.

Az elmúlt négy év során csaknem megduplázódott a Vaterán a retró számítógépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek eladása: ezekbŇĎl már 2019-ben is több mint évi háromezer talált gazdára, tavaly pedig már megközelítette a hatezret is a megvalósult tranzakciók száma – csaknem 45 millió forint értékben.

 

"A retró számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítŇĎk fejlesztése is nagy kihívás, sŇĎt, egyes, nehezen beszerezhetŇĎ ŇĎsgépeknek már a replikái is borsos árúak” – kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetŇĎje, aki nemrég tartott elŇĎadást a mikroszámítógépekrŇĎl a SZTAKI-val közösen megrendezett #neumann120 konferencián. 

 

Számológépért adták a legnagyobb összeget

 

Érdekesség, hogy a Vaterán eddig a legmagasabb, félmillió forint feletti áron nem is egy számító-, hanem egy asztali méretŇĪ, programozható HP-9810-es számológép talált gazdára, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba. A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a korai HP számológépek a személyi számítógép becses elŇĎdei, ráadásul extra gyártási minŇĎséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak – kommentálta Képes Gábor.

 

hp9825.com

 

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy nyolcvanas évek elejérŇĎl származó, a jól ismert C-64-es otthoni géppel ellentétben kifejezetten vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval – 250 ezer forintos áron.

 

Jó áron mennek el a magyar mikrogépek

 

A vaterás toplista harmadik szereplŇĎje a magyar fejlesztésŇĪ és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el. A gép nevében lévŇĎ rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC a programozása, de sokan ezen az eszközön próbálták ki életük elsŇĎ számítógépes játékait – magyarázta az informatikatörténész. Nem véletlen tehát, hogy a még ritkább, feltehetŇĎen inkább irodáknak, cégeknek árusított 2080Z változata magas áron talált gazdára a Vaterán. 

ajovomultja.hu

 

Ugyancsak jelentŇĎs, 150 ezer forint feletti áron ment el idén a Vaterán az egyik elsŇĎ magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különbözŇĎ Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, fŇĎként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyŇĪjtŇĎk.

ajovomultja.hu

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció