Megérkezett a Samsung Viewfinity S9!

A Samsung egyik legkomolyabb, studio szintű monitora az év elején debütált, és minden tekintetben méltó kihívója az Apple Studio Display-nek, mely az 1999-es bevezetése óta a multimédiás munka monitorok piacának egyértelműen meghatározó szereplője volt.

Mit érdemes tudni a napjainkban kapható készülékekről?

A jelenleg a piacon elérhető Studio Display család 5K-s (5120*2880) felbontású, 218 ppi-s kristálytiszta képet ad. A monitor mérete 27 inch. Ez a tudás egészül ki egy nagylátószögű, 12 megapixeles beépített kamerával és egy hat hangszórós hi-fi rendszerrel - valamint három USB-C és egy Thunerbolt porttal.

A szint, amit a Viewfinity-nek meg kellett ugrania, nincs éppen alacsonyan.

A Samsung az idei a CES-en jelentette be a legújabb monitor termékcsaládját, ide értve a 49 hüvelykes, 32:9-es képarányú, hajlított gamer monitorát, az Odyssey NEO G9-et és az okostévék és a monitorok ügyes keresztezésének szánt, leginkább okos otthonokba fejlesztett SmartMonitor termékcsaládot.

A Viewfinity S9 monitor 

A show legnagyobb durranása mégis a cég high-end studio monitora volt, ami a Viewfinity S9 nevet kapta, és minden tekintetben állja a sarat a StudioDisplay-el szemben.

A monitor kiváló minőségű 27 inches, matt kivitelezésű megjelenítő panelje minden tekintetben megfelel a Studio Display által felállított normáknak, ám ez a panel már a szemkímélő OLED technológiával készül - ezt az újítást az Apple csak 2024-ben tervezi a monitor családjába integrálni.

Az OLED (Organikus LED) technológia olyan kijelző technológia, amely a szokásos LED-ek (Villódzó Diódák) helyett organikus anyagokat használ a fény előállítására. Az OLED-ek képesek egyenként kikapcsolni a pixeleket, ami lehetővé teszi a sötét területek kiváló minőségű megjelenítését, és kontrasztot biztosít a világos területek számára is.

A Viewfinity S9 a portok tekintetében is elhagyja az Apple Studio Monitort: a Samsung termékén a Thunderbolt és a 3 USB-C (ezzel képes a csatlakoztatott laptopok töltésére) bemeneten kívül ugyanis továbbra is megtalálható a HDMI és a DisplayPort bemenet is, így az az összes piacon megvásárolható videókártyával kompatibilis. 

Bár a monitor nem rendelkezik beépített webkamerával (ez talán jobb is így), a csatlakoztatható 4K felbontású, nagy látószögű SlimFit webcam a csomag része. Ezt a monitor felső részére lehet tapasztani - legyen a monitor álló vagy fekvő módban, a Viewfinity ugyanis elforgatható.

Még több előny

További előnye a Samsung monitorának - szembeállítva a piac más, hasonló kategóriás monitoraival -, hogy a színkalibrációt a lehetőségekhez képest egészen egyszerűvé tette a cég. A kalibrációhoz nem szükséges ugyanis speciális eszköz, csak egy mobiltelefon és a Google áruházból letölthető Samsung Smart Calibration app. Az pedig csak hab a tortán, hogy az eszköz - jól illeszkedve a Samsung Smart viziójába, önmagában, csatlakoztatott számítógép nélkül is használható például filmnézésre vagy google meet meetingeken való részvételre.

A hab a tortán pedig az, hogy a fémházas, szép tervezésű Viewfinity S9 ára még jóval alacsonyabb is, mint az Apple Studio Display-é. Egy szó, mint száz, kíváncsian várjuk az apple válaszát!

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció