Ennyien neteznek az idŇĎsek k√∂z√ľl Magyarorsz√°gon √©s az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezŇĎnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különbözŇĎ korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

A 2020-as év adatait a korábbi évek adatsoraival összehasonlítva megfigyelhetŇĎ a növekvŇĎ tendencia, melyet a COVID-19 járvány kitörése és a válaszlépésként adott lezárások sora tovább erŇĎsített, mivel sokan kényszerültek rá, hogy így tartsák a kapcsolatot szeretteikkel, intézzék ügyeiket, vagy éppen szórakoztassák magukat.

 

2020-ban az EU-ban, a 16-74 év közöttiek 88%-a internetezett az utolsó 3 hónapban, a listavezetŇĎ Dánia (99%), a sereghajtó pedig Bulgária (70%). Hazánkban ez az arány 85%, ami kicsivel marad el az uniós átlagtól. 

 

 

A környezŇĎ országok közül Szlovákia (90%), Csehország, Ausztria (88%) és Szlovénia (87%) jár elŇĎttünk, míg Horvátország, Szerbia és Románia (78%) e tekintetben elmarad tŇĎlünk. – írja a Picup.hu

 

A 65 év feletti korosztályt vizsgálva, sokkal nagyobb különbségek tapasztalhatók az egyes országok között. Az uniós átlag 61%, ezt jelentŇĎsen meghaladja az idŇĎskorú internetezŇĎk aránya Dániában (94%), Luxemburgban és Svédországban (91%) valamint Hollandiában (90%). A lista végén Bulgáriát (25%), Horvátországot (28%) és Görögországot (33%) találjuk.

 

Magyarország elmarad valamelyest az uniós átlagtól (53%), az elŇĎzŇĎ évhez képest (41%) azonban jelentŇĎs javulás tapasztalható. A szomszédos országok közül Szlovákiában (58%) és Ausztriában (57%), valamivel magasabb, míg Szlovéniában (51%), Szerbiában (50%) és Romániában (40%) alacsonyabb a 65 év feletti internetezŇĎk aránya.

 

 

Az elmúlt napokban számolt be kutatásának eredményeirŇĎl az NMHH, mely a hazai internethasználatot vizsgálta. Az országosan reprezentatív mintavétellel készült felmérés rámutatott, hogy legkevésbé a szegényebb háztartásokban használják az internetet, valamint hogy a végzettség és az életkor is befolyásolja az internethasználatot.

 

Az NMHH felmérése szerint, hazánkban negyvenéves életkor alatt már szinte mindenki internetezik, a 70 éven felülieknek viszont csak a 30%-a, ami egybevág az Eurostat adataival.

 

Képek forrása: Pixabay.com; Picup.hu

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció