Oracle-alkalmazások mustrája

Az Oracle-technológiák terén elért értékesítési eredményeket és fejlesztési irányokat követően a cégnek az alkalmazások piacán elfoglalt helyét érintő változásokról és eredményes működéséről kaptak átfogó képet az október közepén megrendezett felhasználói nap résztvevői. Az nemzetközi vonatkozású hírekről Hevig Wandaller osztrák-magyar alkalmazásfejlesztési igazgató, a hazai piacon elért eredményekről és a továbblépés irányairól Blahut Boglárka, az üzleti alkalmazások kereskedelmi igazgatóhelyi helyettese számolt be az újságíróknak.

Nemzetközi porondon

Az alkalmazásfejlesztésekbe fektetett energia az elmúlt pénzügyi évben az Oracle-nek 2,4 milliárd dolláros új licenceladásból származó bevételt hozott. A világszerte 30 ezer üzletialkalmazás-ügyfél a HR-, SCM- és CRM-megoldások terén alapozta meg az említett szoftverek piacain az Oracle első helyét. A szektorok szerinti felosztásban a cég a pénzügyi, kormányzati, üzleti szolgáltatási és kereskedelmi iparágban biztosított magának első helyet. Felvásárlások útján funkciókban és iparági specialitásokban is bővült a kínálat, így kerültek a termékpalettájára többek között a Siebel, a JD Edwards, a Retek, az i-flex és az idehaza kevésbé ismert és preferált PeopleSoft üzleti szoftverei. Folyik a következő generációs, közös néven Fusionként ismertté vált alkalmazásainak fejlesztése. Ezek a felvásárolt termékek legjobb funkcióit ötvöző fejlesztések alkotják majd a szoftveripar első, teljes mértékben szabványokra épülő, SOA-alapú alkalmazáscsaládját. Az Application Unlimited program meghirdetésével ugyanakkor meglévő ügyfelei számára átállási és frissítési kötelezettség nélkül biztosítja a támogatást alkalmazásaik élettartamának egészére.

Új fejlesztési irányvonalat jelent a web 2.0-s funkciók beemelése az üzleti szoftverekbe. Közösségi intelligenciát használó funkciókat (pl. Social CRM) épít be termékeibe, és mobil alkalmazásai körét is fejleszti. WebCenter Suite terméke fórumoknak, wikiknek, RSS-nek, tartalommenedzsmentnek, csoportmunkának, személyes és csoportos „tereknek” biztosít könnyen kezelhető felületet.

Hazai vizeken


Itthon is nőtt a speciális iparági igények kiszolgálása iránti kereslet. Ezért az Oracle Hungary kiemelt figyelmet fordít az idén néhány terméktípusra. Az emberierőforrás-menedzsment alkalmazásaira a versenyszférában már lezajlott változások előtt álló központi közigazgatás intézményeinél várhat komoly „karrier”. A közszféra szervezeteinek mérete, valamint munkavállalóinak nagy létszáma egyaránt a jelenleginél hatékonyabb, a bérszámfejtésen túlmutató megoldást igényelne. Mivel ma már a Siebel felvásárlásával a világ vezető CRM-megoldása is bekerült az Oracle portfóliójába, a cég jó esélyt lát mind a közigazgatás ügyfélkapcsolat-kezelésének, mind a versenyszféra értékesítési és marketingtevékenységének a Siebel alkalmazásával történő hatékonyabbá tételére. Ugyancsak mindkét szférát célozza a szintén felvásárlás útján házon belülre került Hyperion termékkel. A pénzügyi, bevételi és költségterek kezelését támogató EPM az elemzési és tervezési alkalmazások piacvezető integrált megoldása. Nő az igény az egységes törzsadatkezelésre is, ezt a cég idehaza és a nemzetközi színtéren egyaránt a vállalat, intézmény adatvagyonára 360 fokos, a rendszerektől, az alkalmazásoktól, a hozzáférés módjától független rálátást biztosító Oracle Master Data Management üzleti alkalmazásokkal kívánja kielégíteni.

A hazai ügyfélkör és a meglévő ügyfelek alkalmazásainak köre is nőtt Magyarországon. A Rába csoport termelés- és ellátásilánc-tervezési, valamint pénzügyi menedzsmentjét támogató „treasury” megoldással bővítette korábban bevezetett E-Business Suite ERP-rendszerét. Az Unicredit banknál időközben felhasználószámmal is bővített JD Edwards vállalatirányítási rendszer bevezetése folyik, amelynek a vegyipari gép- és berendezésgyártó Adritz Kft., valamint a Ferrobeton Zrt. is új hazai felhasználója. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda pedig a közelmúltban lett E-Business Suite-ügyfél. Az előző üzleti év legnagyobb emberierőforrásmenedzsment-támogatást szolgáló bevezetése az Erste Bank dolgozóinak továbbképzését nyilvántartó oktatásmenedzsment-rendszer volt.

A bővülő portfólió, az új termékek és iparágak megjelenése óhatatlanul a partnerkör bővítését vonta maga után. A korábbi felvásárlás útján Oracle-termékké vált JD Edwards hazai bevezetését már egy évtizede eredményesen végző e-Best Consulting kétszeres legsikeresebb alkalmazáspartner. A termék kapcsán legújabb partnerük a székesfehérvári Albacomp Zrt. A rendszerintegrátorok közül a Tata Consultancy Services, a Synergon és a FreeSoft gyakorlatilag minden stratégiai területen Oracle-alkalmazáspartner, míg az IQSYS a Hyperion, Siebel és i-Flex alkalmazások bevezetésében vívott ki előkelő helyet az Oracle-partnerek között.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció