Emberközpontú üzleti rendszerek dinamikus informatikai környezetben

2/ 2 oldal

A TechEd 2007 konferencián a Microsoft bejelentette az alkalmazás-fejlesztés, szerver- és vállalati biztonság, valamint kliens felügyelet területén küszöbön álló innovációs hullám legújabb fejlesztéseit.

 

 

„Ügyfeleink egybehangzóan állítják, hogy túl sok időt és pénzt fordítanak meglévő rendszereik fenntartására, így kevés erőforrás marad az innovatív megoldások felkarolására.” – jelentette ki Muglia, majd hozzátette: „A Dinamikus IT megközelitéssel  egyesítjük az alapvető infrastruktúra, valamint az alkalmazási és fejlesztési platformok képességeit. Így ügyfeleink integrált rendszereket építhetnek, amelyek által a vállalat jobban ki tudja használni az informatikában rejlő lehetőségeket.”

Dinamikus IT

Indító előadásában Muglia kitért az informatikai szakemberek előtt álló kihívásokra, köztük a globális verseny és a szabályozásoknak való megfelelés miatti nyomásra. Az informatikai szakemberek is keresik a módját, hogyan tudnák minél hatékonyabban kihasználni az újfajta technológiák és számítástechnikai megközelítések – így a mobil eszközök és a „szoftver, mint szolgáltatás” (SaaS) – előnyeit. A Dinamikus IT kapcsán Muglia az infrastruktúrát, alkalmazásokat és üzleti folyamatokat felölelő technológiai innováció négy területét nevezte meg, amelyek segítségével az ügyfelek megfelelhetnek a kihívásoknak, és amelyekkel meghatározhatják a dinamikusabb IT környezet felépitéséhez szükséges stratégiát.. A technológiai innováció négy területe a következő:

•    IT, mint szolgáltatás
•    Egységesített és virtualizált
•    Processz- és modellvezérelt
•    Felhasználó-központú környezet kialakítása.


Muglia kiemelte, hogy a következő években a Dinamikus IT adja a keretet a Microsoft fejlesztéseihez, és hogy az új és hamarosan megjelenő termékeket már e technológiai innovációs területek figyelembevételével alkották meg. Arra bátorította a „dinamikussá“ válni akaró vállalatokat, hogy az elkövetkező egy-másfél évben kezdjék el felmérni igényeiket a Microsoft optimalizációs modelljeinek (Microsoft Optimization) felhasználásával. E modellek kifejezetten arra készültek, hogy segítsenek az ügyfeleknek meghatározni informatikai igényeiket, optimalizálni meglévő rendszereiket és megtervezni a dinamikusabb környezethez vezető utat. További információ a Microsoft optimalizációs modelljeiről: http://www.microsoft.hu/io.

A Gartner kutatóintézet alelnöke és neves elemzője, Tom Bittman elmondta: „A legtöbb informatikai részleg az összetett munkák kezelésének költségeivel küszködik ahelyett, hogy valódi üzleti előnyöket teremtő beruházásokba fektetné erőforrásait. Ám azok a szervezetek, amelyek már megtették az első lépéseket a valós idejű infrastruktúra megteremtése felé, költségeik drámai csökkenését és szolgáltatásuk minőségének javulását tapasztalták, és ami legfontosabb, jelentős hozzáadott értéket teremtenek üzletmenetük számára kritikus képességek támogatásához. A konferencián Muglia bejelentette az alkalmazás-fejlesztés, szerver- és vállalati biztonság, valamint kliens menedzsment területén küszöbön álló innovációs hullám legújabb fejlesztéseit.

Lendületben a Microsoft Alkalmazás Platform


A Microsoft Alkalmazás Platform révén az informatikai szervezetek dinamikus alkalmazási környezetet alakíthatnak ki a jobb üzleti hatékonyság, az erősebb ügyfélkapcsolatok és a tájékozottabb döntéshozatal érdekében. A Microsoft Alkalmazási Platform lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az üzletvitelük szempontjából legelőnyösebb módon mozduljanak el a dinamikus IT környezet megvalósítása felé. A konferencián a Microsoft Alkalmazás Platform alábbi fejlesztéseit jelentették be:

•    Az SQL Server következő kiadásának neve Microsoft SQL Server 2008 – a termék korábban az SQL Server „Katmai” kódnév alatt futott. Bejelentették továbbá az első SQL Server 2008 közösségi technológiai előzetesesének (CTP) megjelenését, amelyet az ügyfelek a következő címről tölthetnek le:
http://www.microsoft.com/sql/prodinfo/futureversion/default.mspx

•    A Dundas Data Visualization Inc. adatvizualizációs termékrészlegének megvásárlását, amelyek gazdag táblázatkészítő és ábrázoló eszköztárat kínálnak az SQL Server jelentéskészítő szolgáltatásain belül, megnyitva az utat az információban gazdag jelentések és alkalmazások készítése előtt.

•    A Visual Studio következő kiadásának nevét, amely Visual Studio 2008 lesz, a korábbi „Orcas” kódnév után. A Visual Studio 2008 béta 2 verziója várhatóan a nyár második felében jelenik meg, és tartalmazza majd a Visual Studio Shell héjprogramot is, amellyel a fejlesztők saját, testre szabott eszközöket készíthetnek és terjeszthetnek ki a Visual Studio integrált fejlesztési környezetére (integrated development environment - IDE) építve.

•    Két nemrég megjelent terméket, a Microsoft.NET Framework 3.5 első béta verzióját és a BizTalk szolgáltatások CTP-jét, amely utóbbi egyaránt támogatja a Microsoft „való világ” megközelítését a szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) terén, és segíti a vállalat azon víziójának megvalósítását, hogy lehetővé tegye ügyfeleinek a dinamikusabb alkalmazások kialakítását. A Microsoft a BizTalk Server 2006 R2 változatát 2007 harmadik negyedévében adja ki; a termék tartalmaz rádiófrekvenciás azonosító (RFID) infrastruktúrát, helyi támogatást az elektronikus adatcseréhez (EDI) és új technológiákat a .NET Framework 3.0, a 2007 Microsoft Office rendszer és a Windows Vista integrálásához. A termék béta 2 verziója már elérhető.

Windows Server 2008, alapfunkciós telepítési opció

A Microsoft Windows Server 2008 Server Core (szervermag) telepítési opciója minimumkörnyezetet nyújt meghatározott szerverfunkciók futtatásához, amelyek csökkentik a kötelező karbantartási és menedzselési feladatokat és általában a felhasznált tárterületet. Az ügyfelektől és partnerektől érkező határozott és jelentős mennyiségű visszajelzés eredményeként a Microsoft ma bejelentette, hogy a Windows Server 2008 Server Core telepítési opciója már tartalmazza az Internet Információs Szolgáltatások 7.0 (IIS7) programot  is. A Microsoft Web szerverének e legújabb verziója lényegesen könnyebben kezelhető és számos új képességgel – így pl. a több szerverre kiterjedő osztott web szerver-konfigurálással – is rendelkezik. A már így is kis Server Core-on felül így az ügyfelek egy rendkívül moduláris, kis helyigényű Web hosting platform előnyeit is élvezhetik. A Server Core ideális a PHP scriptek futtatására, és sebessége – hála az IIS fejlesztésének – a korábbi tíz-húszszorosa is lehet.

A felhasználók már most megtapasztalhatják a fenti előnyöket, ha a http://www.iis.net/golive honlapon beszerzik az IIS7 ingyenes Go-Live licencét, amellyel használatba vehetik a Windows Server 2008 Beta 3 verzióját erre a feladatra is.

Biztonsági és rendszerfelügyeleti újdonságok


A Microsoft az egyre mélyebb integrációra törekszik a biztonsági és a rendszerfelügyeleti termékei között, ezzel segítve ügyfeleit az informatikai környezetek telepítését, menedzselését és védelmét egyszerűsíteni, javítani informatikusok termelékenységét és az üzleti igényekhez igazítani a vállalati informatikát. A Tech•Ed 2007 konferencián a Microsoft számos frissítést jelentett be a Forefront és System Center termékcsaládokkal kapcsolatban:

•    A Microsoft továbbhalad következő generációs üzleti biztonsági termékeket célzó terveinek megvalósításával. A Forefront „Stirling” kódnevű program egységes biztonsági termék, amely segít az ügyfeleknek csökkenteni informatikai környezetük összetettségét és költségét, valamint javítani annak biztonságát. E megoldással a Microsoft lesz az első szállító, aki olyan biztonsági termékkel lép piacra, amely egységes biztonságmenedzsment, konfigurálás és jelentéskészítés révén integrálja a klienst, a szervert és a hozzáférési határt lefedő biztonsági technológiákat. A „Stirling” korlátozott béta verziója 2007 végére lesz elérhető.

•    A „Stirling”-hez vezető termékfejlesztési út részeként a Microsoft megjelentette a Forefront szerverbiztonsági konzol béta 2 változatát – egy központosított, web-alapú felügyeleti megoldást a Forefront szerverbiztonsági termékek helyi és távoli kezeléséhez.

•    A Microsoft ezen a héten vásárolta meg egyik sikeres partnervállalatát, az Engyro-t, amely az informatikai működés integrálását, konszolidálását és egyszerűsítését segítő megoldásokat kínál. Ez a lépés kiterjeszti a System Center Operations Manager 2007 más rendszerfelügyeleti termékekkel való együttműködési képességeit. A társulás tovább erősíti a Microsoft elkötelezettségét azon hosszabb távú ügyféligény kielégítésére, hogy egymással együttműködő rendszerfelügyeleti megoldások legyenek a piacon, és egyben bővíti a System Center termékcsalád eszköztárát is.

Windows Vista, desktop menedzsment


Nagy szervezeteknél a többféle asztali számítógép telepítése és menedzselése drága és munkaigényes feladat lehet, ha nincs hozzá megfelelő infrastruktúra. A Microsoft szoftverbiztosítási desktop optimalizáló csomagja (MDOP) a közelmúltban érte el a mérföldkőnek számító egymillió értékesített előfizetést, és ezen a héten került a gyártókhoz az összes új komponenst tartalmazó második verzió. A Windows Vista és az MDOP együttes használatával az informatikai szakemberek egységesíthetik a desktop menedzsment folyamatot, egyszerűsíthetik a nagy alkalmazáskészletek telepítését, és lehetővé tehetik részlegük számára a stratégiai kezdeményezések felé fordulást. A Tech•Ed 2007 konferencián a Microsoft számos MDOP komponens kiadását jelentette be, melyekről részletesebben itt olvashat: http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/jun07/06-04TechED07PR.mspx

Office üzleti alkalmazások, Open XML fejlesztőkészlet

Az iparágban egyre nyilvánvalóbb egy olyan új alkalmazáskategória létrejötte, amely összekapcsolja a működés szempontjából kritikus back-end rendszereket az ügyfelek már meglévő Office és SharePointŽ-alapú alkalmazásaival. A Microsoft ezt az új szoftverkategóriát Office üzleti alkalmazásoknak (Office Business Applications - OBA) nevezi. Az alkalmazásokról bővebben a http://office.microsoft.com/en-us/products/FX102204261033.aspx link alatt olvashat.

Mindeddig komoly fejtörést okozott a fejlesztőknek az egyedi kódok nagy száma, amelyekre a különböző forgatókönyvek – pl. szerver-vezérelt dokumentum-létrehozás – megírásakor volt szükség. Ezen könnyít jelentősen az a szoftverfejlesztő készlet (SDK), amelynek technológiai előzetese már megjelent:

•    Az Open XML SDK-t úgy tervezték, hogy segítse a fejlesztőket olyan Office Üzleti Alkalmazások megalkotásában, amelyek kihasználják az Ecma Office Open XML formátumok (ECMA-376) előnyeit. A fejlesztők világszerte több száz OBA-t alkottak már a nemrég piacra került 2007-es Microsoft Office rendszer teljesítményére építve. Az Open XML SDK egyrészt mintakódja, másrészt a programozási objektummodellt érintő magyarázó kiadványok révén csökkentheti a fejlesztési időt egyebek mellett az alábbi forgatókönyvek esetében:

•    Programmatikus dokumentumkészítés
•    Dokumentumok elemeinek testreszabása
•    Egyedi XML tartalom hozzáadása és megtekintése dokumentumokban
•    Dokumentumjellemzők kezelése és testreszabása

Az SDK ingyenesen letölthető az Open XML Developer Center honlapjáról.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció