Általános vitán az elektronikus pénzkibocsátás

Az Országgyűlés gazdasági Bizottsága hétfői ülésén 15 igen és nyolc nem szavazat ellett általános vitára bocsátotta az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről szóló törvényjavaslatot.

Az Európai Parlament és a Tanács 2000. szeptember 18-án fogadta el az elektronikus pénzt kibocsátó intézmények tevékenységének megkezdéséről, folytatásáról és felügyeletéről szóló irányelvet, amely most beépül a magyar jogalkotásba. Az elektronikus pénzeszköz kibocsátásának lehetőségével tovább bővül a készpénzt helyettesítő fizetési eszközök köre és így tovább csökkenhet a készpénzforgalom. Az elektronikus pénz kibocsátásának lehetőségét - hasonlóan az Európai Unió tagállamainak gyakorlatához - a kis összegű kifizetések megkönnyítése érdekében teremtik meg. Az irányelvhez hasonlóan, a javaslatban ennek ellenére nem határoztak meg összegkorlátot az elektronikus pénztárca tartalmát illetően.

A törvényjavaslat a pénzmosás lehetőségét elvileg kizárja azzal, hogy az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetekre is alkalmazni kell a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt, vagyis többek között azonosítani kell az ügyfeleket mind az elektronikus pénz kibocsátásakor, mind a kint lévő elektronikus pénz visszaváltásakor.

Elektronikus pénzt a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján működő hitelintézetek és a javaslat előírásai szerint működő szakosított hitelintézetek bocsáthatnak ki.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció