Szintet lĂ©p a nagysebessĂ©gƱ vasĂștfejlesztĂ©s

A hyperloop-koncepció ihlette MagRail-technológia gyorsabb elterjesztését segítendƑ az EIT InnoEnergy befektetett a nagysebességƱ vasúti hálózatok legújabb generációját fejlesztƑ Nevomo vállalatba. A meglévƑ vasúti infrastruktúra korszerƱsítésére szabadalmaztatott megoldás a mágneses lebegtetés és a lineáris motor mƱködési elvét ötvözi, ami lehetƑvé teszi az akár 550 km/h-s sebesség elérését is. Az EIT InnoEnergy tranzakciója része a Hutter Private Equity, ValueTech Seed és a Seedrs befektetƑkkel ez év elején létrejött 5 millió euró összértékƱ megállapodásnak.

„A Nevomo technológiája a hiányzó láncszem a jelenlegi, gyakran elavult vasúti infrastruktúra és az olyan új nagysebességƱ rendszerek között, mint amit a hyperloop is kínál. Nekik köszönhetƑen nemcsak felgyorsítható a fenntartható, hosszú távú közlekedés új technológiájának bevezetése, hanem jelentƑsen csökkenthetƑek az átállással járó költségek is.” – jelentette ki Lucienne Krosse, az EIT InnoEnergy hyperloop-portfólióért felelƑs munkatársa.

 

A Nevomo arra vállalkozik, hogy megnövelje a hagyományos vasutak hatékonyságát a hyperloop-technológia által ihletett meghajtási, felfüggesztési, vezérlési és IoT-megoldások alkalmazásával. MagRail technológia a meglévƑ vasutak kapacitásának és képességének egyszerƱ, gyors és költséghatékony bƑvítését teszi lehetƑvé, ugyanakkor fokozatosan közelít a vákuumvasút-technológiához (hyperloop).

 

 

A Nevomo MagRail elsƑ, 1:5 méretarányú demóváltozatát még 2019-ben mutatták be, amelyet 2020/21 telén sikeres közepes méretƱ tesztek követtek. Tavaly a vállalat megkezdte Európa leghosszabb, passzív mágneses lebegtetés tesztelésére szolgáló pályájának építését a lengyelországi Nowa Sarzynában. Ennek az évnek a közepére az összes szükséges részegység telepítése befejezƑdött, és augusztusra leszállították már a felmƱszerezett, valós méretƱ tesztjármƱveket is. A kísérletek várhatóan 2022/23 telén zajlanak majd.

 

A Nevomo olyan vállalatok mellé csatlakozik az EIT InnoEnergy hyperloop-portfóliójában, mint a holland Hardt Hyperloop és a spanyol Zeleros Hyperloop.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł