Tesztelték a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét

Európa egyik vezetŇĎ független mobilhálózat-tesztelŇĎ és -értékelŇĎ cége, az umlaut tavasszal 21 napon keresztül mérte a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét. A mobilszolgáltatókat adott idŇĎpontban vizsgáló felmérést több mint 5700 km-es mérési távon, az ország húsz nagyvárosában és úthálózatain végezték, mindezt tömeges adatgyŇĪjtésen alapuló elemzéssel egészítették ki – utóbbival lefedve a lakott területek közel 95%-át és a lakosság 97%-át. 

Az umlaut felmérése rámutatott: a Vodafone Magyarország az ország vezetŇĎ mobilhálózata hang- és adatszolgáltatások megbízhatósága terén, emellett az is kiderült, hogy a Vodafone kínálja a legsimább internetes böngészési és YouTube-ozási élményt a vizsgált városokban.

 

A német székhelyŇĪ, több évtizedes múlttal rendelkezŇĎ független mobilhálózat-tesztelŇĎ és -értékelŇĎ cég, az umlaut a hazai operátorok hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét Samsung Galaxy S21+ készülékkel tesztelte más 5G és 4G mobil rádióhálózatokkal együtt vizsgálva Magyarország nagyvárosi és vidéki térségeiben. A felmérés 2022. március 10. és 2022. április 5. között több mint 5700 km-es mérési távon zajlott, ország 20 legnagyobb városában – Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, GyŇĎr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém –, továbbá az ezeket összekötŇĎ úthálózatokon, amely a magyar lakosság 36%-át fedte le. Ezen felül 47,865 négyzetkilométeres területen tömeges adatgyŇĪjtésen alapuló elemzést is végeztek, amely a kiépített területek közel 95%-át és a lakosság 97%-át fedte le. 

 

Az umlaut felmérése rámutatott: a Vodafone Magyarország a legmagasabb umlaut pontszámot érte el, 1000-bŇĎl 911 ponttal az országos értékelésben. Ezen belül a hangszolgáltatások teljesítményére vonatkozó maximális 300 pontból 284-et, míg az adatszolgáltatásra vonatkozó maximális 450 pontból 399-et ért el a Vodafone, amely a versenytársakkal való összehasonlítás tekintetében azt jelenti, hogy a Vodafone az ország vezetŇĎ hálózata a hang- és adatszolgáltatások megbízhatósága szempontjából. Az umlaut az internet böngészési élményt is vizsgálta, ebben a tekintetben kiderült, hogy a Vodafone kínálja a legsimább böngészési élményt – a városokban az autós felmérés során 98%-os, a gyalogos tesztekben 97%-os, a falvak autós tesztelése során pedig 96%-os eredményt ért el a szolgáltató. Hasonlóképpen a Vodafone kínálja a legsimább YouTube-ozási élményt – a városi és falvakban zajlott autós felmérés és a gyalogos tesztek során egyaránt 86%-os eredményt ért el.  

 

„Az elmúlt években stratégiai célként tŇĪztük ki a bázisállomásainkon történŇĎ hálózati kapacitásbŇĎvítést a sebességnövelés érdekében. Ez kiemelten fontos, hiszen ha a teljes elérhetŇĎ sebesség nagyobb, akkor az adott térségben azonos minŇĎség mellett több ügyfelet tudunk kiszolgálni. A kapacitásbŇĎvítés mellett növeltük a 4G-, és 5G-lefedettséget – részben a hatóság és az állami iránymutatás által is szorgalmazott 3G-kivezetés apropóján, részben pedig a jobb ügyfélélmény biztosítása érdekében. A közeljövŇĎben pedig azokban a térségekben épülnek új bázisállomások, ahol korábban alacsonyabb volt a lefedettségünk – így olyan helyeken is biztosítjuk a kiváló hálózati minŇĎséget, ahol korábban nem, vagy csak részlegesen tudtuk. Az umlaut felmérésben elért eredmény óriási elismerés számunkra, hiszen hosszú évek munkájának eredménye mindez” – mondta el Szabó István, a Vodafone Magyarország mŇĪszaki hálózati vezérigazgató-helyettese az elmúlt évek fejlesztései és a jövŇĎbeli tervek kapcsán.  

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció