VilĂĄgcsĂșccsal nyert EurĂłpa legnagyobb energiahatĂ©konysĂĄgi versenyĂ©n a SzĂ©chenyi-egyetem csapata

Az elsƑ helyen végzett a gyƑri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon a hollandiai Assenben a hétvégén. A gyƑriek jármƱvükkel 1 kilowattóra energiával világrekordot jelentƑ 284 kilométert tudtak megtenni, s ezzel olyan nagy mƱszaki egyetemek csapatait elƑzték meg, mint a müncheni, a toulouse-i vagy a milánói.

A Széchenyi István Egyetem energiahatékony jármƱvet fejlesztƑ hallgatói csapata, a SZEnergy Team 2019-ben mutatta be SZEmission névre keresztelt jármƱvét. Az azóta eltelt idƑszak az autó tökéletesítésérƑl szólt, a karosszéria alatt szinte teljesen kicserélƑdött a technika, amely a hétvégén befejezƑdött hollandiai Shell Eco-marathon elnevezésƱ versenyen meghozta gyümölcsét: a csapat világrekorddal zárt az élen. A SZEmission fölényét jelzi, hogy négy különbözƑ mérési szakaszban, eltérƑ idƑjárási körülmények között is a legjobb eredményt produkálta.

 

„Az elmúlt három évben alaposan kiismertük az autót, és a fejlesztéseink is beváltak. Emellett olyan professzionális tudásbázist építettünk, amelybƑl most tudtunk meríteni. Rutinos tagjaink versenytapasztalata is sokat segített” – ecsetelte Miklós Máté csapatvezetƑ.

 

Mindenkit megelƑztek: a SZEnergy Team tagjai joggal emelhették a magasba a kezüket a gyƑzelem után a hollandiai Assenben.

 

A sikerhez Palkovics László technológiai és ipari miniszter is gratulált, úgy fogalmazva, a nemzetközi megmérettetések elƑsegítik a fiatal tehetségek, egyetemi csapatok bevonását az ipari átállásba, a zöldmegoldások elterjesztésébe, a technológiai fejlesztésekbe. A kimagasló teljesítményhez a tárcavezetƑ szavai szerint hozzájárult az is, hogy a gyƑriek az egyik legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúra, a ZalaZONE jármƱipari tesztpálya világszinten is ritkaságszámba menƑ képességeire támaszkodhattak munkájukban.

 

„Az eredmény megerƑsít bennünket kitƱzött céljainkban: olyan egyetemet építünk, amely Közép-Európa meghatározó tudásközpontja, a nemzetközi ranglistákon elƑkelƑ helyen jegyzett, és szoros kapcsolatot ápol az ipari vállalatokkal” – fogalmazott a siker kapcsán Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Úton a gyƑzelem felé a Széchenyi István Egyetem jármƱve a hollandiai pályán.

 

„Ez a fantasztikus eredmény egyszerre mutatja gyakorlatorientált képzéseink színvonalát és tehetséggondozásunk minƑségét, egy olyan kulcsfontosságú ágazathoz kapcsolódóan, mint a jármƱipar. A siker elérésében fontos szerepet játszottak azok a keretek, feltételek, amelyeket intézményünk a modellváltásnak köszönhetƑen a korábbiaknál hatékonyabb, rugalmasabb formában tud biztosítani többek között az oktatás és a hallgatói csapatok számára is” – hangsúlyozta Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

 

A SZEnergy Team mentorálását a gyƑri egyetem JármƱipari Kutatóközpontja végzi. Dr. Szauter Ferenc központvezetƑ kifejtette: a csapat tevékenysége, sikere a vállalatok számára is hasznos. „Hallgatóink olyan tömegoptimalizálási feladatokat oldottak meg és olyan energiaoptimalizálási algoritmusokat dolgoztak ki világszínvonalon, amelyek az iparban másutt is alkalmazhatók lehetnek. A tömegcsökkentés növeli a jármƱ energiahatékonyságát, de nemcsak energiát spórolunk általa, hanem drága nyersanyagokat is” – emelte ki Szauter Ferenc.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł