Mesterséges intelligencián alapuló magyar applikáció segíti a jelnyelvtanulást

Immár a magyar felhasználók számára is elérhetŇĎ a SignAll jelnyelvet tanító applikációja, a magyar jelnyelvi ABC. Az alkalmazást fejlesztŇĎ SignAll Technologies Zrt. a Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást ahhoz, hogy az Egyesült Államok és Kanada után Magyarországon is elérhetŇĎ legyen a mesterséges intelligenciára és egyedülálló képfeldolgozó algoritmusokra épülŇĎ applikációjuk, amelynek használatával a felhasználók könnyedén elsajátíthatják és gyakorolhatják a magyar jelnyelv alapjait. Az alkalmazás célja ezen felül, hogy növelje a jelnyelv és a siket kultúra ismertségét Magyarországon. 

A magyar jelnyelvi ABC egy mesterséges intelligencián és képfeldolgozó algoritmusokon alapuló applikáció, amely hatékonyan tudja megtanítani a jelnyelvi ABC-t a felhasználóknak. Az alkalmazásban egy instruktor mutatja be a különbözŇĎ jelnyelvi kézformákat és a gyakori hibákat, ill. a mesterséges intelligenciának köszönhetŇĎen a gyakorlásban is segít azáltal, hogy felismeri, a felhasználó a jelnyelvi ABC melyik kézformáját mutatja. A SignAll világszinten is egyedülálló jelnyelvi fordító technológiáját elŇĎzŇĎleg 2018-ban mutatta be az Egyesült Állomokban, majd Kanadában, ahol az amerikai jelnyelv oktatásában és terjesztésében számos sikert ért el: többek között 2021 szeptemberében a Snapchat integrálta alkalmazásába a technológiát, így világszerte 300 millió felhasználó számára vált elérhetŇĎvé az amerikai jelnyelv alapjainak interaktív megismerése. 

 

A jelnyelv azonban a beszélt nyelvekhez hasonlóan országonként, ill. nemzetiségenként különbözŇĎ, így az amerikai jelnyelven már jól mŇĪködŇĎ alkalmazás módosítására volt szükség ahhoz, hogy az a magyar jelnyelvi daktil ABC-t is felismerje és Magyarországon is használható legyen. A SignAll Technologies Zrt. ehhez nyert támogatást a 2021-es Vodafone Digitális Díj Digitális Oktatás kategóriájának harmadik helyezettjeként. 

 

 

„Amikor technológiai vállalatként arról beszélünk, hogy hiszünk az összekapcsolt, digitális társadalomban, pontosan ilyen megoldásokra gondolunk és a Vodafone Digitális Díjjal épp a SignAllhoz hasonló, hihetetlen ötletek és innovációk elŇĎtt szerettük volna megnyitni az utat. Ezek azok az újító technológiák, amelyek társadalmunk javára válnak, és megkönnyítik a közösségek életét. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy az Alapítvány támogatása hozzájárul a siketek és hallók közti kommunikáció megkönnyítéséhez. Látva a SignAll eredményeit, izgatottan várjuk, hogy milyen pályázatok érkeznek a 2022-es Vodafone Digitális Díjra!” – nyilatkozta Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelŇĎs vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

 

„A tengerentúli sikerek után biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk visszaadni valamit annak az országnak, ahonnan indultunk. A Vodafone Digitális Díj lehetŇĎvé tette, hogy elvégezhessük a magyar nyelvŇĪ adaptációhoz szükséges, fejlesztŇĎi és adatgyŇĪjtési munkát, ill., hogy az alkalmazás hazánkban teljesen ingyenes legyen. Magyarországon megközelítŇĎleg 60 ezer siket ember szembesül nap, mint nap az akadálymentes kommunikáció problémájával. Célunk, hogy az alkalmazással a lehetŇĎ legtöbb felhasználót érjük el, akik így közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a jelnyelvvel és remélhetŇĎleg kedvet kapnak a jelnyelv mélyebb elsajátítására is a számos magyarországi képzŇĎhely egyikén, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb társadalom létrejöttéhez” – mondta el Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója a magyar piaci bevezetés kapcsán.

 

A Vodafone Alapítvány támogatása révén a SignAll fejlesztŇĎi tartalmi és technikai módosításokat hajtottak végre az alkalmazásban. A hazai változathoz magyar siketek bevonásával újra rögzítették a jelnyelvi kézformákat ill. a magyar jelnyelvhez illeszkedŇĎ videókat és képeket. Mivel az app a jelnyelv többi részletét, így a testpozíciót, az arckifejezést is tudja érzékelni, ezért az elmúlt hónapokban a SignAll mesterséges intelligencia mérnökei a felismerést végzŇĎ neurális hálót és az algoritmusokat is újra tanították, ill. módosították. 

 

Az alkalmazásban elérhetŇĎ, közérthetŇĎ, tájékoztató videók segítik a jelnyelv népszerŇĪsítését, ill. a siket kultúra megismerésében is támogatják a felhasználókat. A Magyar jelnyelvi ABC ingyenesen letölthetŇĎ a Google Play és App Store áruházakból. Az alkalmazás használatához arra alkalmas okoseszköz szükséges, amely rendelkezik elŇĎlapi kamerával. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció