Magyar kutat√°s seg√≠thet elŇĎre jelezni a k√∂vetkezŇĎ gazdas√°gi vil√°gv√°ls√°got

A Scientific Reports rangos nemzetközi folyóiratban jelent meg magyar kutatók tanulmánya, amely hozzá segíthet elŇĎre jelezni a váratlan eseményeket matematikai modellek segítségével.

„Unikornisvadász”, azaz anomália detekciós algoritmusokkal kapcsolatos tanulmány jelent meg a rangos Scientific Reports* címŇĪ nemzetközi tudományos folyóiratban magyar kutatók (BenkŇĎ Zsigmond, Bábel Tamás, Somogyvári Zoltán) tollából. A tanulmány a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Komputációs Tudományok osztályán folyó munka eredménye, ahol többek között olyan új számítógépes módszereket fejlesztenek, amelyek segítenek az információ-tengerben, „big data” állományban megtalálni a rendkívüli és váratlan helyzetekre elŇĎre utaló adatokat.

 

Mindennapi életünk általában kiszámíthatóan telik, azonban sokszor megtörténik a váratlan: kihagy alvás közben a szívverésünk, hó esik áprilisban, vagy beszakad a tŇĎzsde, összeomlik a pénzpiac. Ha minden váratlan fordulat nem is, de vannak olyan rendkívüli események, melyek a hétköznapi életünket leíró adatsorokon is nyomot hagynak. Ezeket sokszor egyszerŇĪ felismerni, egy tŇĎzsdei összeomlás például „szabad szemmel” is észrevehetŇĎ árfolyamingadozással jár, máskor azonban sokkal rejtettebbek, az EKG apró eltérései csak a szakembernek tŇĪnnek fel. Az ilyen, nem nyilvánvaló változások megtalálására anomália detekciós algoitmusokat használnak a nagy adatsorok elemzŇĎi. Egy ilyen algoritmust fejlesztett ki 3 magyar kutató, amely segíthet megjósolni, hogy mit hoz a jövŇĎ az élet és az üzleti világ számos területén.

 

 

Váratlan események nyomában a magyar kutatók

A váratlan események sokszor nemcsak váratlanok, hanem ismeretlenek, vagyis olyanok, amelyeket eddig nem tapasztaltunk. Mintha egy „unikornis” tŇĪnne fel elŇĎttünk az erdŇĎben, ezért felismerésük az automatikus módszerek számára komoly kihívást jelent.  A Wigner Fizikai Kutatóközpont, Komputációs Tudományok osztályán dolgozó kutatók új, rendkívüli események felismerésére alkalmas módszerével, felfedezhetŇĎek lesznek ezek az „unikornisok”: az olyan váratlan, hosszan mért idŇĎsorokon megjelenŇĎ események, melyeknek elŇĎre nem ismerjük a jellegzetességeit. 

 

Modern világunkban, ahol az információ az egyik legfontosabb nyersanyag, az új algoritmus fontos és rendkívül hasznos eszköz lehet a rendkívüli és fŇĎleg korábban még nem ismert jelenségek felismerésére, amelyek gyakran elŇĎre jelezhetnek komoly következményekkel járó változásokat, és számos területen, például a pénzügyben, vagy éppen az egészségügyben, találhat gyakorlati alkalmazásra.

 

A magyar módszerrel elŇĎrejelezhetŇĎ lett volna a 2008-a világválság?

A mostani tanulmányában ismertetett módszer elŇĎször olyan számítógépes teszteken mutatta képességeit melyek során a kutatók generálták és helyezték el az anomáliákat – itt olyan egyedi eseményeket fedeztek fel vele, melyek az emberi szem számára sokszor láthatatlanok, és olyanokat is, amelyekkel más hasonló anomália detekciós algoritmusok nem boldogulnak. Az új „unikornis” algoritmus azonban többre is képes: mikor valódi mért adatsorokon alkalmazták - ahol már egy-egy rendkívüli esemény ismert volt - megtalálta például egy a szív mŇĪködését figyelŇĎ EEG adatsoron az alvás során bekövetkezŇĎ rövid légzés megakadás (apnoe) jeleit, ami segíthet az orvosoknak megfelelŇĎ kezelést választani. Ugyanígy baljós jelzést vett észre a 2008-as nagy összeomlás elŇĎtt a banki tranzakciók korábbi adatait vizsgálva az egyik fontos kamatmutatóban, a LIBOR indexen.  

 

______________

*  Nature Scientific Reports, a világ egyik rangos multidiszciplináris tudományos folyóirata. Szigorúan szaklektorált tudományos eredményeket közöl természettudományok, pszichológia, orvostudomány és mérnöki tudományok területeken.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció