Online konferenciával ünnepli a magyar informatika napját a Neumann Társaság

Az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 átadásának közelgő évfordulója apropójából rendez online konferenciát 2022. január 20-án  délután a Neumann Társaság. A szobányi mérete ellenére csupán egy mai okosóra számítási teljesítményének is csak töredékét nyújtó, szovjet tervek alapján megépített, később viszont hazai kútfőből továbbfejlesztett számítógéphez köthető a hazai informatika megszületése és kiterjedése, amelynek mérföldköveiről a társaság online konferencián emlékezik meg.

1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoport mintegy kétéves munkája nyomán kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Mivel ez a gép még nem integrált áramköröket, hanem a korabeli rádiókban is alkalmazott elektroncsöveket használt (770 darabot), egy egész szobát (30 négyzetméternyi területet) foglalt el, a 10 kilowattos fogyasztása miatt nehéz volt megoldani a hűtését, és jóval gyakrabban volt hajlamos meghibásodni mai társaihoz képest. Bár az első magyar komputer szovjet tervek alapján készült, alkotói jelentősen átdolgozták, illetve hozzáigazították ezeket a hazai alkatrész-beszerzési lehetőségekhez.

 

 

Az M-3-at az MTA budapesti Számítóközpontjában több számításigényes feladat elvégzésére használták: közgazdaságtani, valamint mérnöki és matematikai számításokat is végeztek – ilyen volt például az épülő Erzsébet híd statikai számításainak ellenőrzése. 1965-ben a gép Szegedre, a József Attila Tudományegyetem (JATE) Kibernetikai Laboratóriumába került, ahol három éven át használták, egyes részegységei pedig az egyetem későbbi számítógépeiben hasznosították újra, adattároló mágnesdobja pedig ma is megtekinthető a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán.Az M-3 rendkívül fontos szerepet játszott a számítástechnikai kultúra hazai elterjesztésében, hiszen a kutatócsoport tagjai a későbbiekben  a hazai számítástechnikai fejlesztések és alkalmazások meghatározó személyiségeivé váltak.

 

 

Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság hagyományteremtő szándékkal minden év január 21-én megemlékezik a Magyar Informatika Napjáról. A társaság idén az évforduló napját megelőző délutánon a járványhelyzetre tekintettel online zajló konferencián követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett – és beszélünk a „gyümölcsökről”, a mai eredményekről a tudomány, a kormányzat, a gazdaság területén.

 

A Magyar Informatika Napja a Neumann Társasággal konferencia idén egy nappal korábban,  2022. január 20-án, csütörtökön 14:30 és 16:30 között zajlik majd  a Zoom platformon, a részvételhez mindössze ingyenes előzetes regisztrációra van szükség, amelyet a konferencia honlapján lehet megtenni.

 

 

Az online konferencia tervezett programja:

     ●  Gyülekezés – kisfilm a szegedi Informatika Történeti Kiállításról 

     ●  Miért ünneplünk ma? – Képes Gábor, Neumann Társaság

     ●  Megnyitó – dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

     ●  A hazai informatika idővonala, tendenciái, hullámai az elmúlt 60 évben – Havass Miklós, Neumann Társaság Informatika Történeti Fórum

     ●  Személyiségek a hazai informatikában – milyen tulajdonságok, tudások emelnek ki informatikusokat – dr. Kutor László, címzetes egyetemi tanár, az IT Evolúció Kiállítás gazdája 

     ●  Álmok Álmodói kisfilm 

     ●  Az informatika projektek a kormányzatban, kormányzati programok a társadalom digitális életének és kompetenciájának fejlesztésére – dr. Kelemen Csaba főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium 

     ●  Napjaink hazai eredményei a digitalizáció terén – Boa László, a MI Koalíció szakmai vezetője, Digitális Jólét Nonprofit Kft.

     ●  A Neumann Társaság szerepe a digitális világ építésében – dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke

 

Az M-3 számítógép részletes történetéről a Jövőmúltja.hu, illetve az Informatika Történeti Fórum adattárában lehet olvasni részletesen, ezeken az oldalakon letölthető fotók is elérhetők a gépről.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció