Magyar ez√ľst√©rem a K√∂z√©p-Eur√≥pai Informatikai Di√°kolimpi√°n

Németh Márton Tamás, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI), ahol tizenegy ország csaknem ötven versenyzŇĎje mérettette meg magát.

A 2021-es CEOI szervezŇĎje Horvátország volt, ám a pandémia negyedik hulláma miatt online rendezték meg. A négy fŇĎs magyar delegáció a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium egyik géptermébŇĎl oldotta meg az idén is fejlett algoritmikus gondolkodást igénylŇĎ feladatokat. Tavaly Magyarország rendezte a CEOI-t és a verseny Nagykanizsán zajlott. Idén tizenegy ország – a klasszikus közép-európai nemzetek (Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Magyarország, Lengyelország,  Románia) mellett Olaszország és Svájc – összesen 48 versenyzŇĎje mérettette meg magát.

 

ErdŇĎsné dr. Németh Ágnes, Máté LŇĎrinc, Németh Márton, Gábor Dávid, Viczián András, Dr. Horváth Gyula. Fotó: Végh Bence

 

Magyar ezüstérem a régiós informatikai diákolimpián

Közülük Németh Márton Tamás, a Batthyány Lajos Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett. 

 

A magyar CEOI-válogatott tagja volt még Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté LŇĎrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár). A teljes eredménylistát ezen a linken lehet megtekinteni. A magyar diákok felkészülését és versenyzését saját tanáraik mellett az ELTE Informatikai Kara, illetve a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai, Dr. Horváth Gyula csapatvezetŇĎ és ErdŇĎsné dr. Németh Ágnes csapatvezetŇĎ-helyettes  segítették.

 

A magyar szervezŇĎk idén is a legfeljebb 11. osztályos diákokat indították a CEOI-n, hogy minél több hazai diákolimpikon számára biztosítsanak lehetŇĎséget a következŇĎ évi nemzetközi versenyekre készülésre, míg  több más ország ennél idŇĎsebb, tapasztaltabb versenyzŇĎket is indított, a szabályok ezt lehetŇĎvé teszik. A magyar diákolimpikonok számára helyezéstŇĎl függetlenül fontos gyakorlatot jelentett az idei CEOI-n való részvétel. 2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság  együttmŇĪködésében. 

 

Sikeres olimpiai évadot zárnak a magyar diákok

A CEOI 2021-gyel véget ért az idei informatikai diákolimpiák szezonja, amelyen a magyar diákok remekül szerepeltek: júniusban Éles Júlia ezüstérmet szerzett az európai lányoknak szervezett EGOI-n, Tóth Gellért ezüstöt, Szabó Kornél és Varga Péter pedig bronzot az IOI-n. Az európai junioroknak szervezett eJOI-ról addig példátlan módon aranyéremmel (Molnár István Ádám), ezüstéremmel (Németh Marcell) és három bronzéremmel (Czanik Pál, Fülöp Máté, Jenei Marcell) tért haza a magyar válogatott.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció