Jól szerepeltek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

Az idén Szingapúr által megszervezett, de a járványhelyzet miatt online zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI)  a világ 88 országának 351 diákja mérte össze a tudását. A négyfŇĎs magyar delegáció tagjai egy ezüst- és két bronzérmet is szereztek.

A szingapúri IOI versenynapjai 2021. június 19-étŇĎl 25-éig tartottak, a hivatalos eredményeket június 28-án, hétfŇĎn délután hirdették ki. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szervezŇĎi a 351 versenyzŇĎ közül a legmagasabb pontszámot elérŇĎ 30 versenyzŇĎt díjazták arany-, 58 versenyzŇĎt ezüst-, illetve 85 versenyzŇĎt bronzéremmel.

 

Eredményei alapján Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium 12-edik évfolyamos diákja ezüstérmet kapott, Varga Péter, a gimnázium azonos évfolyamra járó diákja pedig bronzérmet vihetett haza csakúgy, mint Szabó Kornél, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 12-edikes hallgatója. A magyar csapat negyedik tagja, Németh Márton a nagykanizsai Batthyány Gimnázium 10-edik évfolyamára jár, és élete elsŇĎ nemzetközi olimpiájaként az IOI 2021 elsŇĎsorban a tapasztalatszerzést szolgálta. 

 

Szabó Kornél a hivatalos feladatok megoldásával szerzett bronzérme mellett az szabadidŇĎs   CodeCombat verseny 1000 szingapúri dolláros szponzori díját is megnyerte. Ebben a fakultatív megmérettetésben egy videojáték virtuális katonáinak viselkedését kellett leprogramoznia a versenyzŇĎknek JavaScript vagy Python nyelven.

 

 

A magyar csapat versenyzŇĎit a saját tanáraikon túl az ELTE Informatikai Karának, illetve a Neumann Társaság tehetséggondozó szakosztályának munkatársai (Dr. Zsakó László elnök, Dr. Horváth Gyula, olimpiákért felelŇĎs alelnök, Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója)  készítették fel a megmérettetésre.

 

A kedvezŇĎtlen globális járványhelyzet miatt minden résztvevŇĎ ország diákjai anyaországaikból, de ott közös helyszínen versenyeztek, online kapcsolaton keresztül. A négytagú magyar delegáció tagjai az ELTE Informatikai Karának budapesti campusáról kapcsolódtak be a versenybe. A korábbi éveknél nehezebb versenyprogramozási feladatok megoldására szánt órákon kívül a szingapúri szervezŇĎk online aktivitásai, többek közt a YouTube-on keresztül élŇĎben közvetített kirándulások, illetve a magyar csapat számára szervezett helyi kirándulások tették élvezetesebbé a részvételt.

 

“Büszke vagyok a magyar csapattagok IOI 2021-en elért eredményeire, hiszen a felkészülésük a pandémia miatt szinte kizárólag online zajlott. Ráadásul idén <<generációváltás>> volt a magyar csapatban, a korábbi, már rutinos IOI-s csapattagokat friss tehetségek váltották: globális informatikai diákolimpián egyik idei versenyzŇĎnk sem szerzett még tapasztalatot” - mondta el Dr. Horváth Gyula, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docense, az IOI 2021-en induló magyar csapat vezetŇĎje.

 

2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság  együttmŇĪködésében.

 

Magyarország a 2023-as rendezés kapcsán a szervezŇĎbizottságokban is dolgozott az idei olimpián: ErdŇĎsné Dr. Németh Ágnes az Nemzetközi Bizottság, Dr. Németh Zsolt a Nemzetközi Tudományos Bizottság, Dr. Nyúl László pedig a Nemzetközi Technikai Bizottság tagjaként mŇĪködött közre.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció