Magyar ezüstérem az első Európai Lány Informatikai Diákolimpián

2021-ben első alkalommal rendezték meg a hétvégén zárult Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (EGOI) Svájcban, azonban a járványhelyzet miatt online zajlottak a versenyek. A négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett.

A június 13-19. között zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 43 országából 156 középiskolás lány vett részt - bár az olimpiát Svájc szervezte, a kedvezőtlen globális járványhelyzet miatt a diákok saját országaikból versenyeztek, a feladatokat online oldották meg.

 

Éles Júlia

 

A négyfős magyar delegációból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedik évfolyamos diákja ezüstérmet szerzett, aki korábban több hazai tanulmányi versenyen, így a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen és az Országos Magyar Matematika Versenyen is dobogós helyen végzett. “Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás és a nyitás az új dolgok felé” - kommentálta ezüstérmes helyezését Júlia.

 

A  programozási versenyeken feltűnt középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezt követően a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy hazánkat képviselhessék az EGOI-n. 

 

Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

 

 

“Összességében nagyon kedvező tapasztalatokat szereztünk az első kifejezetten lányok számára meghirdetett informatikai diákolimpián. Az általunk a versenyen kívüli napokra időzített kirándulások mellett a svájci szervezők online zajló programokat is szerveztek a lányok számára azért, hogy a különböző országok csapattagjai egymást is megismerhessék, és megoszthassák tapasztalataikat egymással, dacára a pandémia miatti korlátozásoknak” - mondta el Nikházy László, az EGOI magyar csapatkapitánya, felkészítő tanár, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója.

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt - tévesen - férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához - így például a CEOI-hoz, IOI-hoz - hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

“Az EGOI egyértelműen a diáklányok motiválására szolgál, hogy ráébressze a lányokat arra, hogy van keresnivalójuk a számítástechnika területén, hiszen ebben ők is pont annyira sikeresek tudnak lenni, mint a fiúk, és ugyanolyan okosak is. Mondhatjuk úgy is, hogy a fiúk is vannak olyan okosak, mint a lányok! Én a gyerekek között soha nem teszek különbséget a nemük alapján. Mindig az a fontos, hogy kinek milyen területhez van a legnagyobb tehetsége, érzéke” - mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért és olimpiákért felelős alelnöke az első EGOI megrendezése kapcsán.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció