Kutat√°s az elektronikus fizet√©s helyzet√©rŇĎl a COVID-19 vil√°gj√°rv√°ny alatt

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) tagjai közremŇĪködésével újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett a hazai elektronikus fizetés helyzetérŇĎl. A Szövetség ezúttal megyeszékhely-szintŇĪ városi felmérés keretében mérte fel a magyar lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteit, preferenciáit és igényeit a koronavírus okozta megváltozott helyzetben.

A 2020. szeptember-októberi kutatás során az EFISZ elsŇĎsorban a hazai lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos tájékozottságára és szükségleteire volt kíváncsi, valamint arra, hogy elektronikus fizetéskor a lakosság milyen tényezŇĎket részesít elŇĎnyben a pandémia okozta rendkívüli helyzetben.

 

A fogyasztói szokások kutatásából egyértelmŇĪen kiderült, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb számban használ korszerŇĪ infokommunikációs eszközöket, ezen eszközökön pedig egyre többen vesznek igénybe elektronikus fizetési szolgáltatásokat.

 

A korábbi kutatások eredményeivel összevetve látható, hogy továbbra is a készpénz a leginkább használt fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentŇĎsen megnŇĎtt a különbözŇĎ készpénzkímélŇĎ fizetési megoldások volumene.

 

 

A fogyasztói szokások elemzésébŇĎl kiderült, hogy a prepaid kártyákra épülŇĎ szolgáltatásokban továbbra sincs robbanásszerŇĪ növekedés, ugyanakkor a mobilfizetési megoldások népszerŇĪsége növekszik.

 

Az elektronikus fizetési szolgáltatásokban egyre népszerŇĪbbek a QR-kód alapú megoldások a felhasználók körében, ugyanakkor a felhasználók már figyelnek a szolgáltatások árára is, és ez a választási preferenciáikat is befolyásolja.

 

A kutatás rávilágít arra is, hogy kezdünk egyre tudatosabb felhasználók lenni, illetve egyre jobban figyelünk a pénzügyi tudatosságra való nevelésre is.

 

„Összességében elmondható, hogy a járványügyi helyzetben egyre nyitottabbak lettek a felhasználók a korszerŇĪ digitális szolgáltatásokra és az ezekhez kapcsolódó elektronikus fizetési lehetŇĎségek alkalmazására. Ezek a szolgáltatások segíthetik a gazdaság mŇĪködésének a fenntartását ebben a pandémiás helyzetben is. A felhasználók nyitottsága egyben lehetŇĎséget is jelenthet a hazai vállalkozásoknak, hogy korszerŇĪ, innovatív és versenyképes megoldásokkal jelenjenek meg a piacon, tovább növelve ezzel a gazdaság ellenálló képességét” - nyilatkozta Veres Mihály, az EFISZ elnöke.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció