5 j√≥tan√°cs kiskereskedŇĎknek 2021-re

A kormány április 16-án jelentette be, hogy 2021 januárjától minden online kasszát használó kereskedŇĎ köteles lesz elektronikus fizetési módot biztosítani vásárlóinak. Az egyszerŇĪ és biztonságos fizetések globális piacvezetŇĎje, az Ingenico Group 5 hasznos tanáccsal segíti a megfelelést. 

 

1. IdŇĎben válasszuk ki a megfelelŇĎ készpénzmentes fizetési szolgáltatót

Az elektronikus fizetések térnyerésével a kártyaelfogadók és fizetési szolgáltatók piaca is hatalmasat változott az elmúlt években. Amíg korábban a kártyaelfogadást és egy POS terminál elhelyezését számos kiskereskedŇĎ luxuskategóriás kiadásnak érezte, mára ennek költségei a töredékükre csökkentek. „A kereskedŇĎk számára nagy választékban állnak rendelkezésre POS terminálok a piacon a bankkártya méretŇĪ mPOS megoldásoktól kezdve a nagy kapacitású, csúcskategóriás eszközökig. Akár bankot, akár független fizetési szolgáltatót választunk, nagyon fontos, hogy törekedjünk arra, hogy megbízható, magyarországi háttérrel, magyar nyelvŇĪ ügyfélszolgálattal is rendelkezŇĎ vállalatot keressünk és semmiképpen se hagyjuk a döntést az utolsó pillanatra” – mondta el Bakonyi András, az Ingenico Magyarországért felelŇĎs értékesítési igazgatója. 

 

2. Mérjük fel ügyfeleink igényeit

Bár manapság szinte mindenki használ bankkártyát vagy egyéb készpénzmentes fizetési eszközt, elŇĎfordulhatnak olyan területek, ahol még a készpénz az elsŇĎdleges fizetési mód. MielŇĎtt  kiválasztjuk a számunkra optimális megoldást, érdemes átnézni és kielemezni az üzletünk mŇĪködése során keletkezett korábbi tapasztalatokat. „Régóta egyértelmŇĪ trend, hogy a készpénzmentes fizetést választó vásárlók átlagos kosárértéke meghaladja a készpénzes vásárlóékét, tehát többet költenek egy adott vásárlás során. Így tehát elŇĎfordulhat, hogy jelentŇĎs hasznot hoz az üzletnek, ha kiszolgálja a kártyás fizetŇĎket” – nyilatkozta Bakonyi András.

 

3. Számoljuk ki, hogy mekkora forgalomra és kosárértékre számíthatunk

A piacon számos ajánlatot találni a kártyaelfogadás bevezetésére, azonban ezek között az átlagos kosárérték és tranzakciószám függvényében jelentŇĎs eltérések lehetnek. „Egyes szolgáltatók havidíjért cserébe helyeznek ki terminálokat, és nem vonnak le jutalékot, míg mások nem kérnek havidíjat, viszont a kártyás fizetésekért magasabb jutalékot számolhatnak fel. Nagyon lényeges, hogy ismerjünk üzletünk sajátos mŇĪködését, mert így könnyebben kalkulálhatunk és választhatjuk ki a legköltséghatékonyabb megoldást. Sok tranzakció esetén a havidíjas konstrukció, míg alacsonyabb tranzakciószám mellett a jutalékos, de havidíjmentes szolgáltatás térülhet meg jobban” – tette hozzá a szakember.

 

 

4. Legyünk tisztában a technikai szükségleteinkkel

Számos méretŇĪ és teljesítményŇĪ POS terminál található a piacon. Egy futárnál vagy biztosítási ügynöknél kiválóan mŇĪködhet egy költséghatékony mPOS eszköz, míg egy gyorsétteremben a nagy tranzakciószám és a gyors kiszolgálás megkövetel egy nagy nagyobb teljesítményŇĪ megoldást. Szintén lényeges paraméter, hogy hány darab terminálra van szükség egy üzletben vagy szükséges-e külsŇĎ PIN pad, illetve, hogy ügyfeleinknek SZÉP kártya, egészségbiztosítási kártya elfogadást is kell-e biztosítani. Ezeket mindig tartsuk szem elŇĎtt, hogy a lehetŇĎ legjobb ajánlatot kaphassuk szolgáltatónktól vagy bankunktól. Az új szabályozás értelmében az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) keretében mŇĪködŇĎ átutalásokra alapozva érkezhetnek olyan új fizetési módok, mint például a QR kódos fizetés. Ennek mŇĪködtetése azonban szintén követel technikai felszerelést, ugyanis a QR kód generáláshoz, és a fizetési banki visszaigazolásához szükség lesz valamilyen fajta POS megoldásra. „Az Ingenico kínálatában minden típusú fizetési igényt ki tudunk szolgálni és valamennyi, jelenleg forgalomban lévŇĎ fizetési eszközt el tudnak fogadni termináljaink. Egyes helyzetek megkövetelhetik, hogy nem helyhez között, fix terminálokkal dolgozzunk, hanem mobil eszközökkel, wifis, bluetooth-os vagy akár SIM kártyás megoldásokkal fogadjunk el kártyát.” 

 

5. Mérlegeljük, hogy milyen fizetési módokat szeretnénk elfogadni

Amennyiben vállalkozásunk rendelkezik hŇĪségkártyával, pontgyŇĪjtŇĎkártyával vagy szeretnénk elfogadni SZÉP kártyát, egészségkártyát vagy ehhez hasonló fizetési módot, akkor erre is van technológiai megoldás. „Bizonyos POS terminálok sokkal többre képesek, mint a bankkártyák elfogadása – akár extra bevételt is hozhatnak, pl mobiltelefon egyenleg feltöltéssel. A rendszerhez a nagyobb gyártók képesek személyre szabott üzleti alkalmazásokat fejleszteni, amelyek segíthetnek a vásárlók egyedi igényeinek kiszolgálásában” – mondta el Bakonyi András. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció