Civil szervezetek kaptak forrást a digitalizációra

Közel hatvanan pályáztak az infokommunikációs szolgáltató Invitech jubileumi, tizedik alkalommal kiírt InnoMax Díjára. A nonprofit szervezetek részére meghirdetett innovációs pályázaton önkéntes tŇĪzoltókat segítŇĎ riasztórendszer, internetes jelnyelvoktatási program, hátrányos helyzetŇĪ gyermekeknek készített online oktató társasjáték, vagy éppen akadálymentesített digitális vizsgáztató felület is volt a díjazottak között. Habár az átadóünnepség a koronavírus-járvány következtében most csak az online térben valósulhatott meg, ez is rávilágított, hogy a civil szférában tevékenykedŇĎ szervezetek számára is kiemelten fontos az infokommunikációs megoldások alkalmazása.

„ÉvrŇĎl évre egyre színvonalasabb és érdekesebb pályamŇĪvek érkeznek be a lehetŇĎ legkülönbözŇĎbb területekrŇĎl, és habár a pályázatot még tavaly ŇĎsszel írták ki, különös aktualitást ad neki a jelenlegi, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Most pontosan megmutatkozik, hogy miként mindenhol, úgy a társadalmi szervezetek számára is milyen fontos a digitalizáció. Az ŇĎ számukra is sok elŇĎnnyel jár, ha élnek az innovatív megoldások adta lehetŇĎséggel, mert még egy ilyen idŇĎszakban is nagyobb eséllyel tudják ellátni feladataikat. Persze, ezekhez a fejlesztésekhez forrásokra is szükség van, és ebben az olyan pályázatok is fontos szerepet töltenek be, mint az Invitech InnoMax Díj” – fogalmazott Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelŇĎs helyettes államtitkára, a zsŇĪri tagja.

 

 

Az idén is az Effekteam Egyesület (korábbi nevén Magyar Adományozói Fórum) szakmai együttmŇĪködésével szervezett pályázatra közel hatvanan neveztek, a díj 10 éves történetében pedig már közel 900-nál jár ez a szám. Az Ajaki TŇĪzoltó Egyesület – amely szervezet a zsŇĪri elismerése mellett a közönségdíjat is elhódította – egy önkéntes tŇĪzoltókat segítŇĎ, a riasztási láncot gyorsító alkalmazással; az Igazgyöngy Alapítvány a hátrányos helyzetŇĪ gyermekek játszva tanulását segítŇĎ online felülettel; a HappyHelp Nonprofit Közhasznú Kft. egy akadálymentesített online vizsgáztató szoftverrel, míg a Jel Alapítvány egy online jelnyelvoktató felülettel pályázott és nyert díjat. Az Invitech a szakmai konzultáción felül anyagi támogatást is nyújt a nyerteseknek, van olyan pályázó, aki egymillió forintos forráshoz jutott ötlete megvalósításához.

 

„Talán még sosem volt olyan jelentŇĎsége a civil szervezetek digitális felkészültségének mint napjainkban. A mostani helyzet, amikor a sokak által biztonságosnak vélt, kényelmesnek gondolt világunk napok alatt vált sebezhetŇĎvé, egyértelmŇĪen megmutatta, hogy legyen szó az üzleti világról, vagy éppen a civil szféráról, azok tudtak a leggyorsabban alkalmazkodni, akik képesek voltak tevékenységüket vagy annak nagy részét az online térbe áthelyezni. Beszélhetünk esélyegyenlŇĎségrŇĎl, fenntarthatóságról, egészségügyrŇĎl vagy oktatásról, a telekommunikációs és informatikai megoldások alkalmazása rengeteget tud segíteni a hatékonyságon, mi ehhez szeretnénk támogatást nyújtani a nonprofit szervezeteknek is” – fogalmazott Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, a zsŇĪri tagja.

 

A pályázatok elbírálásában Dr. Solymár Károly Balázs és Marton László mellett részt vett Dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója; Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

 

A pályázatokról a nyertesek és a neves zsŇĪri tagjai az alábbi kisfilmben számolnak be részletesebben:

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció