Ath√©ni cs√ļcstal√°lkoz√≥val √©ledtek fel a magyar-g√∂r√∂g startup kapcsolatok

A Startup Campus Hungary szervezésében elŇĎször rendeztek magas szintŇĪ startup túrát Athénban, ahol a magyar és görög ökoszisztéma képviselŇĎi az okosváros és fenntartható energiagazdálkodás területek mentén építettek új üzleti kapcsolatokat. 

November 21-23. között a Startup Campus Hungary powered by HEPA által szervezett delegáció az okosváros és a fenntartható energia területeire fókuszáló üzleti túrán vett részt Athénban. A hazai ökoszisztéma piaci és állami szinten is széles körben képviseltette magát: a Startup Campus, a Magyar Exportpromóciós Ügynökség (HEPA), a Hiventures, a Tungsram, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), az EIT InnoEnergy és a Széchenyi István Egyetem mellett öt startup, a Platio, a Rollet, a SoleCall, a Gapidea és az Autoparadigm is bemutatkozhatott a görög innovációs közegnek. A túra elsŇĎdleges célkitŇĪzése az volt, hogy közvetlen kapcsolatok jöjjenek létre a magyar és a görög technológiai és üzleti ökoszisztémákkal, illetve tapasztalatot cserélhessenek egymással a szereplŇĎk. 

 

 

„Nagyon hasznos két napot tudhatunk a hátunk mögött, ugyanis sikerült kiépíteni azokat a fontos kapcsolatokat Görögországban, amiket majd használhatunk a jövŇĎben. Azt gondolom, hogy a görög piac elég ismeretlen a magyarok számára, ugyanakkor elérkezettnek látom az idejét, hogy számoljunk vele. A portfólió cégeink közül is több startup számára optimális célpont lehet a görög piac a növekedéshez.” – fogalmazott Mikesy Álmos, a Hiventures igazgatóhelyettese. 

 

A delegáció november 21-én Athén egyik legszínvonalasabb inkubátorához, az Industry Disruptors – Game Changers-höz tett látogatást, ahol megismerkedhetett azokkal a helyi innovatív cégekkel, akiknek kiemelt szerepe van a görög okosvárosok fejlesztésében. November 22-én Haupt Erik magyar nagykövet vezette fel a delegációt egy sajtóreggeli keretében, majd a görög Found.Ation-nel társszervezett szakmai konferencia keretében a teljes küldöttség bemutatkozhatot a helyi közönség elŇĎtt. 

 

“A Tungsramnak alapvetŇĎen az értékesítési lehetŇĎségek voltak itt izgalmasak. Nagyon minŇĎségi partnerekkel sikerült beszélgetni görög részrŇĎl is, és külön kiemelném, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma számos fontos szereplŇĎjét lefedŇĎ magyar delegációban is szinergiákat és együttmŇĪködési pontokat találtunk. Jól szervezett és szakmailag nagyon színvonalas túra volt” – összegzett Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációs igazgatója. 

 

 

A startupok képviselŇĎi is arról számoltak be, hogy hasznos volt felfedezni egy itthon kevésbé fókuszban levŇĎ piacot, illetve a HEPA regionális partnerirodáján, az ALX-en keresztül is egyaránt sok új üzleti kapcsolatra tettek szert.  „Haupt Erik athéni nagykövet biztosított arról, hogy startupunk megoldását eljuttatja a görög katasztrófavédelem döntéshozóihoz és amennyiben érdeklŇĎdésnek mutatnak, úgy el is fog kísérni a tárgyalásra. Ez elmondhatatlanul hasznos és elŇĎnyös helyzetet teremt nekünk. A HEPA török szervezetével is folytattam beszélgetéseket, aminek eredményeként a török piac tekintetében is lehetséges együttmŇĪködések láthatók. Így két legyet ütök egy csapásra: ugyan Görögországba jöttem, de egy jóval szélesebb régióban is megismerhetik az alkalmazásunkat.” – mondta el a SoleCall alapítója, Nagy GergŇĎ. 

 

A görög-magyar üzleti kapcsolatok tekintetében egyértelmŇĪ elŇĎrelépés volt a túra, olyan piaci hasonlóságokra és üzleti potenciálokra derült fény, amik nyomán a felek a hasonlóan magas szintŇĪ magyarországi látogatás szervezését is megkezdték.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció