√úgyfeleik adata az √ļj arany a bankok sz√°m√°ra

Kulcskérdéssé vált a bankok számára a rendelkezésükre álló ügyféladatok hatékony felhasználása – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös felmérésébŇĎl. A meglévŇĎ információk megfelelŇĎ kezelése ugyanis az ügyfelek számára gyorsabb ügyintézést és kedvezŇĎbb ajánlatokat jelenthet. Áttörést elsŇĎsorban a mesterséges intelligencia alkalmazása hozhat a területen, a gépi tanulás ugyanis képes dinamikusan alkalmazkodni a folyamatosan változó gazdasági környezethez. 

A következŇĎ három évben szinte minden bank (93%) az adatminŇĎség fejlesztésére fókuszál, emellett kiemelt feladatnak tartják a különbözŇĎ információcsoportok összekapcsolását (57%) is – mutat rá a tanulmány, amelynek keretében 29 országból 74 bank vezetŇĎ beosztású szakemberét kérdezték. Az értékes, jobb minŇĎségŇĪ adatok kinyerése (80%) mellett a termékfejlesztéshez vagy a fogyasztói élmény fokozásához szükséges információk könnyebb eléréséért (67%) hajlandóak leginkább beruházásokra a döntéshozók.

 

„A hazai bankok nagy hangsúlyt helyeznek az üzleti és növekedési célokra, ám egyre nagyobb kihívást jelent számukra a strukturálatlan adatok rendszerezése és új, döntéstámogató modellek kifejlesztése. Az adatminŇĎség javítása – a szabályozóknak való kötelezŇĎ megfelelés mellett – új ügyfelek megszerzését és a legjobb termékajánlatok kialakítását is segítheti” – emelte ki Hoós János, az EY pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó területének vezetŇĎje. 

 

A válaszadók szerint a pénzintézetek sok rossz minŇĎségŇĪ adatot tárolnak és kevés az olyan, hozzáértŇĎ szakértŇĎ, aki képes rendszerezni, feldolgozni és tisztítani ŇĎket (61%), ez pedig gátolja a fejlesztéseket. A széleskörŇĪ szakértelem iránti igényt tovább fokozza, hogy a felügyeletek egyre fejlettebb pénzügyi modellek bevezetését követelik meg. 

 

A bankoknak leginkább a pénzügyi kockázatok modellezésének területén (70%) lenne szüksége új munkatársakra. A hozzáértŇĎ szakértŇĎk hiánya ugyanis egyre égetŇĎbb probléma az iparágban. „A mesterséges intelligencia alkalmazása az adatfeldolgozás területén is áttörést hozhat. A gépi tanulás révén ugyanis komplex, több dimenziós modellek is kialakíthatóak, amelyeket aztán a folyamatosan változó gazdasági környezethez lehet igazítani” – tette hozzá a szakember.

 

A hitelintézetek az adatvesztés veszélyét (79%), a technológiai fejlŇĎdés okozta iparági átalakulást (79%), a geopolitikai problémákat (64%), valamint a különbözŇĎ pénzügyi számításokhoz használt modellek elavulásából fakadó kockázatokat (44%) sorolták a közeljövŇĎ legégetŇĎbb kihívásai közé. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció