√Ėt √©v alatt 150 magyar startupba fektet majd be nyolc √ļj kock√°zati tŇĎkealap

Augusztus végén kezdte meg mŇĪködését az a nyolc új kockázati tŇĎkealap, melyek az új Jeremie-forrásnak nevezett európai uniós, innovációs célú tŇĎke kihelyezését kezelik. A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozat októberi eseményének keretében közülük az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tŇĎkealapok képviselŇĎi mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. 

Összesen több, mint 80 milliárd forintnyi kockázati tŇĎkére pályázhatnak majd magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, köszönhetŇĎen annak, hogy hamarosan megkezdi a tŇĎkekihelyezést az új Jeremie-forrásokat kezelŇĎ nyolc hazai kockázati tŇĎkealap a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából. Az európai uniós pályázati források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban. 

 

Közel 10 milliárd forintnyi tŇĎke alaponként

Az úgynevezett GINOP 8.1.3/B-17 Intelligens Szakosodási Kockázati TŇĎkeprogram keretében összesen hét új kockázati tŇĎkealap indul, amelyek tŇĎkéje 9,34 milliárd forint európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítŇĎ (minimum 23%) magánforrásból tevŇĎdik össze. Az alapok így a mŇĪködési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tŇĎkét tudnak majd kihelyezni.

 

A támogatandó projekteknek illeszkednie kell a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölŇĎ Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) célterületeihez. Ennek megfelelŇĎen a közbeszerzésen nyertes tŇĎkealapok az alábbi területeken megvalósuló projektekbe fektetnek majd:

  • Egészséges társadalom és jólét – Nyertes alapkezelŇĎ: FINATECH Capital Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt.
  • IKT technológiák és szolgáltatások (kivéve Smart City) – Nyertes alapkezelŇĎ: X-Ventures Alpha Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt.
  • Agrárinnovációk – Nyertes alapkezelŇĎ: Bonitás Befektetési AlapkezelŇĎ Zrt.
  • Smart City (kivéve IKT) – Nyertes alapkezelŇĎ: CV AlapkezelŇĎ Zrt.
  • Intelligens technológiák és szolgáltatások – Nyertes alapkezelŇĎ: Primus Capital Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt. (Solus Capital)
  • Fejlett jármŇĪ és egyéb gépipari technológiák – Nyertes alapkezelŇĎ: DBH Investment Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt.
  • Fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiák – Nyertes alapkezelŇĎ: X-Ventures Béta Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ Zrt.

 

A hét GINOP alap projektenként minimum 200 millió forint és maximum 1,5 milliárd forint közötti tŇĎkét helyezhet ki.

 

A fentieken kívül az úgynevezett VEKOP 2.1.2-17 Intelligens Szakosodási Kockázati TŇĎkeprogram keretében szintén egy új tŇĎkealap jön létre, amelynek tŇĎkéje 5,13 milliárd Ft európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítŇĎ magánforrásból (minimum 40%) fog állni, ennek nyertese a Gran Private Equity, mely egyetlen alapként Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhat.

 

A tŇĎkekihelyezés során elŇĎnyt élveznek majd a nagy növekedési potenciállal rendelkezŇĎ, technológiailag innovatív projektek. Az új Jeremie-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következŇĎ öt év során. 

 

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar esemény létrejöttét a Baconsult angyalbefektetŇĎi csapata, valamint az Arete egyaránt támogatta. A Nokia a helyszín biztosításával állt a startup közösség és a meetup sorozat mellé.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció