A Codecool lett hazánk nagykövete az Európai Szakképzési Hétnek

A nem hagyományos programozói képzéssel foglalkozó Codecool magyar cég képviseli hazánkat a 2017. november 20-24. között megrendezésre kerülŇĎ Európai Szakképzési Héten. 

„A mai digitális kor legkeresettebb szakmáinak fele még nem létezett 10 éve, ahogy ma még nem léteznek azok a szakmák sem, amik 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Ez azt mutatja, hogy az életünk végéig tartó önálló tanulás képessége segít minket abban, hogy értékes és szakmailag elismert szakemberekké váljunk. A Codecool-nál megcáfoljuk azt a tévhitet, hogy csak az arra született csodagyerekek képesek megtanulni programozni, hiszen megfelelŇĎ hozzáállással, tanulni akarással és fejlŇĎdési szemlélettel bárki át tudja magát képezni. Ezért bátran biztatok mindenkit, hogy ha megrekedt a karrierje, vagy váltani szeretne, akkor merjen lépni, hiszen rengeteg lehetŇĎség áll rendelkezésére ahhoz, hogy tanulással jobb irányba terelje életét” – mondta Beöthy Miklós, a Codecool mentora.

 

Az Európai Bizottság által szervezett Európai Szakképzési Hét több száz rendezvényt foglal magában szerte az Európai Unióban, amelyek célja, hogy minden korosztály számára bemutassa a szakoktatás és szakképzés, valamint a szakmai gyakorlatok elŇĎnyeit. 

 

A „Találj rá a benned rejlŇĎ lehetŇĎségre” mottóval futó kampány keretében a Codecool szeretné megmutatni az érdeklŇĎdŇĎknek, hogy a szakképzés és a szakmai gyakorlat olyan okos választás, amely elŇĎsegítheti a színvonalas munkahelyek megteremtését és növekvŇĎ foglalkoztatást eredményezhet.

 

 

A Codecool egyike a különbözŇĎ uniós tagállamok nagyköveteinek, akik önként jelentkeztek, hogy párbeszédet folytassanak a szakképzésrŇĎl hazájukban. A Codecool-t inspiráló jellege miatt választották erre a kiemelkedŇĎ feladatra.

 

"Az Európai Szakképzési Hét célja, hogy az emberek elsŇĎdleges választásként – és ne másodlagos lehetŇĎségként – gondoljanak a szakképzésre és a szakmai tréningekre ” – mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, készségekért és munkaerŇĎ-mobilitásért felelŇĎs EU-biztos.

 

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, növekedésért, befektetésekért és versenyképességért felelŇĎs alelnöke hozzátette: "Azok a legversenyképesebb országok az EU-ban és a világon, akik a legtöbbet fektetnek a készségek fejlesztésébe."

 

Tavaly közel 1 000 rendezvényre került sor Európa szerte az Európai Szakképzési Hét keretében, amely közel 800 000 érdeklŇĎdŇĎt ért el. A 2017-es rendezvény résztvevŇĎinek száma a várakozások szerint még magasabb lesz.

 

HÁTTÉR

Szakképzési statisztikák Magyarországon:

  • A középiskolai hallgatók 23,2% -a vesz részt a középfokú szakképzésben (2015)
  • A legutóbb végzett* szakképzett diákok foglalkoztatási aránya Magyarországon 84,4% (2016)
  • A felsŇĎfokú szakképzésben résztvevŇĎk 100% -a vesz részt munkaalapú oktatásban**  (2015)
  • Az alacsony képesítésŇĪ felnŇĎttek***  aránya 16,6% (2016) 
  • A népesség 6,3% -a részt vesz a felnŇĎttoktatásban (2016)

Forrás: Vocational Education and Training Statistics, Eurostat 

 

Szakképzési statisztikák Európában:

  • A szakoktatási és szakképzési programok növelik elhelyezkedés esélyét: az EU-ban a szakoktatást elvégzettek (akik más oktatásban vagy továbbképzésben nem vesznek részt) foglalkoztatási aránya 73% (DG EAC, Education and Training Monitor 2016)
  • A 28 tagállamban****, több mint 30 millió felnŇĎtt részesült oktatásban vagy továbbképzésben 2016-ban (Eurostat, élethosszig tartó tanulási statisztikák).
  • Európában négybŇĎl egy ember esik az alacsony végzettség csapdájába, ezért nem tud elhelyezkedni, vagy képtelen elŇĎrelépni karrierjében. A szakképzés erre kínál kiutat, ráadásul számos elŇĎnnyel jár mind a munkaadók, mind az egyének számára. (OECD and EC, The Survey of Adult Skills PIAAC 2016).

 

______________ 

* 20-34 éves kor között, Eurostat

** A munkaalapú oktatások közé tartoznak a gyakornoki programok, a vállalatokon belüli munkahelyi képzések és az iskolai programokba beépülŇĎ munkaalapú oktatások. Európai Bizottság (2013)

*** Az alapfokúnál alacsonyabb szintŇĪ, az alapfokú és az alsó középfokú oktatás, Eurostat

**** 2016-ban az EU 28 tagállamban oktatásban vagy képzésben résztvevŇĎ 25-64 évesek aránya 10,8% volt. Az oktatásban és képzésben való részvételre vonatkozó referencia-idŇĎszak az interjú elŇĎtti négy hét, a munkaerŇĎ-felmérésben megszokott módon.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció