Templeton Talks és Networking Day rendezvénysorozat célja a Junior Templeton Fellow-k bemutatkozása

Az alábbiakban a második Templeton Talks és Networking Day előadásaiból válogattunk. A rendezvénysorozat célja, hogy közösségi alkalmat teremtsen a Junior Templeton Fellow-k nyilvános bemutatkozásának és lehetőséget nyújtson szélesebb körű kapcsolatépítésüknek. Az esemény vendégelőadói októberben Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató és Klein Dávid hegymászó voltak.

Selfie a Marson?

Pár év múlva már akár ez is lehetséges, legalábbis ezt állítja Dr. Meskó Bertalan. Az orvosi jövőkutató a Templeton Talks eseményén tartott előadást arról, hogyan segíti a sci-fi, a tudományos fantasztikum a tudomány és az emberiség fejlődését. Talán arról már hallottunk, hogy 3D technológiával nyomtatott művégtagokat alkalmaznak a világon, de vajon azt tudtuk, hogy egy nap alatt akár egy egész lakóházat is „kinyomtathatunk”? Bár a technológiai fejlődéstől és a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól többen tartanak, Dr. Meskó Bertalan mégis azt állítja, hogy nem kell félnünk attól, hogy elsodor minket a technológiai cunami, a technikai fejlődés inkább inspirációt és kreativitást ad az emberiségnek. Miért érdemes a technológia vállára állni? Milyen kihívásokat, milyen jövőt jósol nekünk a sci-fi? A válasz és további jövőbemutató gondolatok a tudomány fejlődéséről Dr. Meskó Bertalan előadásában

 

A szabadság három arca 

Klein Dávid, expedíciós hegymászó, világutazó, alkalmi jakpásztor, filozófiaszakos hallgató eddig négy 8000 méteres csúcsot mászott meg oxigénpalack nélkül. Kalandjai során meglátta a szabadság többféle arcát és megtapasztalta annak belső és külső élményét. A Templeton Talks-on tartott előadásában Dávid elmeséli, hogy milyen az, amikor mentesek lehetünk szerepeinktől, és miért áll a felelősség szoros összefüggésben a szabadsággal, illetve mit jelenthet a szabad tér a szabadság felfedezésében. 

 

A Rubik kocka ismeretlen oldala

A Rubik kockát mindenki ismeri, azonban azt kevesen tudják, hogy 40 éve Rubik Ernő nem játéknak, hanem szemléltető eszköznek szánta. Bár maga a feltaláló sem gondolta a kezdetekben, az eszköz világhírű lett játékként. A sikerének titka, hogy bár egyszerűen működik, mégis bonyolult, illetve a kirakása rendkívüli sikerélménnyel jár. A 30 darabból álló kockának összesen 43 trillió állása van. A jelenlegi 5 másodpercen belüli rekordot Lukas Etter állította fel 14 éves korában, a kocka kirakására tervezett robot rekordja pedig 1 másodperc. A 14 éves Hervay Bence Junior Templeton Fellow szabadidejében lego robotokat épít és programoz, emellett pedig a Rubik kocka még avatatlan szakértője. A Templeton Talks eseményén Bence előadásában lélegzetelállító adatokat és érdekességeket osztott meg a közönséggel.

 

Jól csak géppel lát az ember 

A gépi látás az élet minden területén jelen van, gondoljunk csak a QR kódokra vagy az orvosi diagnosztikában már régóta alkalmazott képalkotási módszerekre, mint például az MRI, a CT vagy akár az ultrahang. Vajon hogyan tehető hatékonyabbá a mezőgazdasági termelés a gépi látás és a legmodernebb technológiák segítségével? Milyen szerepe van és lehet a mesterséges intelligenciának a közlekedés területén? Hogyan válhat személyesebbé és közvetlenebbé az orvosok és a páciensek közötti kommunikáció a gépeknek köszönhetően? Pálffy András Junior Templeton Fellow 25 éves, algoritmus kutató mérnök és jelenleg képfeldolgozó és gépi látással kapcsolatos algoritmusokat kutat és kódol. András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs technológiai karán végzett, illetve mesterképzést folytatott Angliában is. A Templeton Talks-on a gépi látással kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről beszélt.

 

A virtualitás és a valóság találkozása

A virtuális valóságról szinte mindenkinek a szórakozás és a különböző szimulációs játékok jutnak eszébe elsőre. A valóságra hasonlító világok azonban ennél jóval több lehetőséget rejtenek magukban. Vajon gondoltunk-e már arra, hogy ez a technológia a szorongás, függőségek, depresszió kezelésére is alkalmas lehet, támogathatja a sportolók felkészülését, illetve elmozdíthatja a közösségi kommunikációt és élményt? Mészáros Botond kutatási területe a virtuális valóság, a virtuális világok. A 16 éves Junior Templeton Fellow szereti az informatikát, a fizikát és a matematikát, és a jövőben olyan alkalmazásokat szeretne fejleszteni, melyekkel segíthet az embereknek a fizikai korlátok leküzdésében és a pszichológiai problémák megoldásában. A Templeton Talks-on tartott előadásán ezzel kapcsolatos gondolatait osztotta meg. 

 

A fizika, mint a világ kérdéseire választ adó módszer

Mi az a Schrödinger macskája és mi a köze a kvantumtér elméletekhez? Milyen párhuzam van a Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikus regény és a szénatom molekuláinak száma között? Milyen hatással vannak a kvantumterek a DNS-ünkre? Ha eddig a fizikára úgy gondoltuk, mint egy elvont elméletre, most Vámi Tamás Álmos előadásának hatására megváltoztathatjuk szemléletünket és ráérezhetünk arra, hogy miről is szól valójában. Míg a fizika a valóságot írja le, addig a részecskefizika a világmindenség legfundamentálisabb kérdéseit boncolgatja. Vámi Tamás Álmost a csillagos ég indította el a tudományos pályáján. A 23 éves Junior Templeton Fellow a középiskolában kémia és anyagtudományi témában kutatott, majd érettségi után a magyar CERN-es csoporthoz csatlakozott, ahol jelenleg új fizikával foglalkozik, emellett egy tehetségkutató központban is tanít. Templeton Talks-os előadásában teljesen új szemszögből világítja meg számunkra a fizikát. 

 

A 3D és a mozgás csodálatos világa

A jó kezdés alap a filmes szakmában. A filmes introról általában azt tartják, hogy költséges és felesleges eszköz, amit csak a leghíresebb nemzetközi filmstúdiók engedhetnek meg maguknak. Talán ez az oka, hogy még a legnevesebb magyar filmstúdióknak sincs olyan markáns és a tudatba azonnal beégő film introja mint a legnagyobbaknak -  például a Fox-nak, a Dreamworks-nek -, pedig ez az első benyomás, ami egy filmmel kapcsolatban ér minket. Kondacs András 29 éves Junior Templeton Fellow, animációs és rövidfilm rendező, korábban az 50 tehetséges fiatal programban is részt vett. Missziója, hogy megmutassa, hogy a 3D technológia és a kreativitás segítségével a magyar filmstúdiók számára is elérhető a nemzetközi szintű filmes introk használata, az nem csak a legnagyobbak kiváltsága. A Templeton Talks-on úgynevezett „lázadó munkáit” is bemutatta, amelyek a kreatív lehetőségek tárházát demonstrálják a filmes introk területén. 

 

A startupok 7 végzetes hibája

Miért vall kudarcot vajon a legtöbb startup vállalkozás? Talán az egyik oka az, hogy valójában nincs kultúrája a bukásnak, nehezen ismerik fel, mikor kellene változtatni. Vannak azonban olyan alapvető amatőr hibák a startupok életében, amire még a legjobbnak tűnő ötleteknél is érdemes figyelni és ha szükséges korrigálni azokat. Miért fontos, hogy ne szeressünk bele a saját ötletünkbe? Miért ne féljünk attól, hogy ha beszélünk róla, ellopják az ötletünket? Mitől lesz egy termék gyenge vagy erős? Hogyan teszteljük és finom hangoljuk a terméket, miközben folyamatosan kommunikálunk a célközönségünkkel? Fehér Péter 23 éves Junior Templeton Fellow jelenleg egy startupnál dolgozik, ahol IoT-vel (Internet of Things) foglalkozik. Fiatal kora óta érdekli az informatika és a programozás. Néhány éven belül saját vállalkozásának az elindítását tervezi. A Templeton Talks-on előadásában azokról a leggyakoribb hibákról beszélt, amelyek a startup-ok bukását okozhatják. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció