A Schneider Electric találmánya dobogós helyezést ért el a Google pályázatán

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője második helyezést ért el a Google és az IEEE Little Box Challenge nevű pályázatán. A feladat a jelenleg forgalomban lévő, hűtőláda méretű invertereknél tízszer kisebb prototípus megtervezése és megépítése volt, amely a különböző eszközök, például napelemek vagy akkumulátorok által termelt áramot a háztartásokban és a vállalati környezetekben egyaránt használható váltóárammá alakítja.

A szokatlanul kisméretű inverter megalkotásához a Schneider Electric egy nemzetközi műszaki-informatikai szakértőkből és a vállalat Edison programjának tagjaiból álló csapatot hívott össze. Az iparági igényeket figyelembe véve, a méret helyett elsősorban a megbízhatóságot és a hatékonyságot szem előtt tartva láttak munkához. A cél egy olyan nagy teljesítményű, 

 

2 kW-os átalakító megalkotása volt, amely versenyképes áron, egyszerűen legyártható. Egy egész éven át tartó kutatómunkát követően a vállalat 2015 júliusában négy szabadalmi kérelemmel együtt nyújtotta be a prototípust, amely akkora, mint egy kompakt fényképezőgép, a térfogata pedig mindössze 340 köbcentiméter (10 cm x 8,5 cm x 4 cm), ami a kitűzött maximális méretnek alig több mint a fele. 

 

Az inverterek a fotovoltaikus rendszerek, akkumulátorok és egyéb erőforrások gyors elterjedése következtében egyre fontosabb szerephez jutnak a gazdaságban, valamint a fogyasztók kényelmének biztosításában. A kisebb helyigényű, alacsonyabb gyártási és beszerelési költségű átalakítóknak köszönhetően növekedhet a napenergiával működtetett háztartások száma, hatékonyabbá válhat a villamos hálózatok energiaelosztása, valamint az energiaszegény területek áramellátása is egyszerűsödhet.  

 

Az áramátalakítás a Schneider Electric egyik stratégiai fontosságú technológiai szakterülete, ezért az egyenáram–váltóáram átalakítók megtalálhatók a vállalat jobb teljesítménysűrűséget és energiahatékonyságot kínáló termékeiben, például a szünetmentes tápegységekben, a napenergia-átalakítókban és a motoros hajtásokban. Az ezen a területen felhalmozott tapasztalatok és szakértelem kulcsszerepet játszanak a vállalat számára kiemelt piacok kiszolgálásában, melyek az épületkezeléstől és az adatközpontoktól kezdve a közműszolgáltatásokon és az infrastruktúrán át az iparági szervezetekig számos területet magukba foglalnak.

 

„A Google versenyén való részvétellel és a megtisztelő második helyezés elnyerésével úgy gondoljuk, hogy a Schneider Electric bizonyította világszínvonalú műszaki szakértelmét és a formabontó megoldásokhoz szükséges, összehangolt csapatmunkát igénylő rátermettségét. A prototípus sikere után azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára is elérhetővé tegyük ezt az innovatív technológiát, és ezzel segítsük belépésüket az energiaellátás új korszakába” – mondta Prith Banerjee, a Schneider Electric műszaki vezérigazgatója és ügyvezető alelnöke. 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció