AMP: Gyorsabb a mobilos netezés

Ma élesedett a Google nyílt forráskodú keretrendszere, az AMP (Accelerated Mobile Pages), amely a hírszolgáltatók weboldalainak leegyszerűsítésével (egy sor felesleges elem kivételével) gyorsítja a mobil hírkeresést, hírnézést.

A felhasználóknak a találati listán egy AMP felirat és egy zöld villám jelzi, hogy gyorsított weboldalról van szó. (Cikkünket azért kellett angol találati listával illusztrálnunk, mert a magyar keresésénél - a hír publikálásának időpontjában - még nem jött elő az AMP felirat és a zöld villám.)

A Google AMP programja mellé olyan nagy médiavállalatok álltak, mint a BBC, a Time, vagy a Washington Post, és olyan nagy weboldalak, mint a Twitter, vagy a Pinterest. Ez utóbbi esetében például négyszer gyorsabbá vált az oldal betöltődése a mobil eszközökön az új technológiának köszönhetően.
Az AMP a Google válasza a Facebook’s Instant Articles (ennek indulása áprilisra várható) és az Apple News szolgáltatására, ráadásul egy nyílt forráskódú keretrendszer, így az mások számára is hozzáférhető.  A Google adatai szerint az AMP alapú weboldalak sebessége 15-85%-kal gyorsabb, mint a hagyományos mobil weboldalaké, és ez több másodperccel gyorsíthatja a weboldalak betöltődését.
Nemzetközi felmérések szerint, ha egy felhasználónak három másodperccel többet kell várnia egy oldal betöltődésére, akkor 40%-uk elhagyja a weboldalt. Éppen ezért a hírportáloknak is alapvető jelentőségű a gyors betöltődés.
Az AMP weboldalakat a Google egyelőre a hírtartalmaknál kínálja fel, de ha a projekt sikeres lesz más tartalmaknál is gyorsan elterjedhet.
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció