Mindenki másképp csinálja...

Október végén képzôművészeti galériát nyitott a BankSoft Kft. A Pozsonyi úti valódi és virtuális "képcsarnokban" nem csak az élôben látható alkotásokat lehet megtekinteni, de - a számítógépek és az Internet szinte korlátlan lehetôségeit kihasználva - a művészek értékesítésre váró, a helyszínen nem kiállított darabjai is a látogatók elé kerülhetnek. Így a terem falai "ledôltek", s az egész világ számára elérhetôvé váltak a magyar kortárs művészek alkotásai.
A galériában több érintôképernyô áll a nagyközönség rendelkezésére, amelyen a mindenki számára élvezetes "mutogatós" technikával a művészek szinte teljes kínálata tanulmányozható, sôt az így kiválasztott műalkotások meg is vásárolhatók.

A megnyitón a már említett érintôképernyôk és a hozzájuk kapcsolódó szoftvertechnológia hazai forgalmazásában úttörô szerepet játszó BankSoft Kft. ügyvezetô igazgatójával, Román Ferenccel és kereskedelmi menedzserével, Bossányiné Erôss Andreával beszélgettünk a galériáig vezetô útról és az említett technológia további lehetôségeirôl.

Román Ferenc: - Mi valójában szoftverház vagyunk, és elsôsorban a bankok részére fejlesztünk rendszereket. Azonban alaptevékenységünk mellett évek óta foglalkozunk multimédiás fejlesztésekkel, amelyeket most már közel három év óta az érintôképernyôs eszközök forgalmazásával társítunk.

Monitor: - A BankSoft már nincs egyedül a hazai piacon...

R. F.: - A konkurencia természetesen jelen van, de a teljes technológiával ismereteink szerint idehaza más cég még nem jelentkezett.

Bossányiné Erôss Andrea: - Mi az Elo cég termékeit forgalmazzuk, amelynek legnagyobb konkurense már évek óta keres partnert Magyarországon, de szerencsénkre eddig még nem talált.

R. F.: - Egyre szélesebb a multimédiás és érintôképernyôs szoftverválasztékunk. Annyi mindenre lehet a multimédiát és az érintôképernyôt együtt felhasználni, hogy lassan vissza kell már fognunk a fantáziánkat. A közelmúltban részt vettünk a GameExpo kiállításon, és számunkra is megdöbbentô volt, milyen elterjedt ezen a területen is az említett technológia - már a rulett-asztalokat és a félkarú rablókat is ilyesmivel szeretnék felszerelni.

B. E. A.: - Mert jól használható a pénznyerô automatáknál is. Például egy osztrák cég száz érintôképernyôs játékot hozott Ausztriából, mivel Magyarországon ezeket még nem gyártják. Reményeink szerint a magyar játékipar egyre nagyobb felvevôje lesz ennek a technológiának.

Monitor: - Az érintôképernyô talán legnagyobb elônye, hogy a klaviatúra maga a képernyô. B. E. A.: - Így igaz, de ez csak az egyik elôny, hiszen ne feledjük, a játékgyártók eddig sem használtak billentyűzetet, csak nagy nyomógombokat. A "nagy durranás" az, hogy ezekkel sokkal üzembiztosabbá tehetôk a berendezések, hiszen a nyomógombok hamar tönkremennek a sok használattól. A képernyôre szerelt érintôszenzor miatt viszont maga a képernyô karcolásmentessé és ütésállóvá válik.

R. F.: - Ez a technológia azért képes mindenhova beférkôzni, mert - amint az Elo tartja - "ennél közelebb vinni az informatikát az emberekhez szinte lehetetlen". Az érintôképernyô miatt még azok is megszeretik a számítógépeket, akik egyébként idegenkednek a billentyű és az egér használatától. Például a mi szoftvereinkkel működnek a Magyar Külkereskedelmi Banknál az ügyfél-tájékoztató információs rendszerek. Most azon dolgozunk, hogy köztéri információs rendszerünket ismertté tegyük Budapesten, amelynek segítségével - a kerületekben és az önkormányzatoknál felállított saját gyártmányú érintôképernyôs tornyainknál - tájékozódhat majd a lakosság vagy a bajba jutott turista. Egy másik, elsôsorban a szakma számára hasznos szoftverkülönlegességünk a multimédiás rendszerek (például elektronikus árukatalógusok) egyszerű generálására alkalmas TouchMage (érintô varázsló).

B. E. A.: - A rendszer felhasználási lehetôsége szinte korlátlan. Maguk az ügyfelek is képesek vele - szakértelem nélkül, akár az Interneten is - bemutatót készíteni, de érintôképernyôs műsort is összeállíthatnak vele. Ebben a szoftverben összegzôdött igazán munkatársaink hosszú évek alatt szerzett tapasztalata.

R. F.: - Az idei IFIP világkonferencián szponzorként mi készítettük el az érintôképernyôs tornyokra a konferencia információs-tájékoztató rendszerét. A visszajelzések alapján nagy sikere volt.

Monitor: - Alkalmas-e a rendszer elôadások anyagaihoz számítógépes illusztráció készítésére, mint a PowerPoint?

B. E. A.: - Rendszerünk teljes egészében képes a PowerPointot kiváltani. S amit a PP nem tud: érintôképernyôs megoldásokban is használható, és segítségével videolejátszások is indíthatók.

Monitor: - Nagyon elkalandoztunk, térjünk vissza a galériához.

R. F.: - Már a Compfairen is kiállítottuk a galériában használt szoftverrendszert, amivel a nálunk megvásárolható műtárgyakat és természetesen a művészeket is bemutatjuk. Egyelôre azonban csak a művészeket és a nagyközönséget, tehát a potenciális vásárlókat kapcsoljuk össze, és induláskor csak egy kisebb közegre koncentrálunk, de ha nô az érdeklôdés, bôvítjük a műalkotások és a művészek számát, s web-lapjainkon közkinccsé tesszük azt. Addig is várjuk az újabb ötleteket és más galériák jelentkezését.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció