Újra megváltoztak a távolléti díj számításának feltételei

Az „új” távolléti díj számítás szerint nem volt mindegy sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről, hogy a dolgozók mikor veszik ki jól megérdemelt szabadságukat. Ennek elkerülésére a múlt héten megszületett a kormány döntése. Hogyan módosulhat a távolléti díj számítása?- teszi fel a kérdést a Dr. Kocsis Ildikó a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Mi is az a távolléti díj?

Az új Munka Törvénykönyve új szabályt vezetett be. A régi szabályozás szerint a szabadság idejére eső munkabért az átlagbér alapján számították ki. Ez az új törvény megjelenésével megváltozott, hiszen az új Munka Törvénykönyve az átlagbér helyett távolléti díjat vesz figyelembe.

 

Mi lett ennek az eredménye?

Ennek lehetett az eredménye az, hogy ha egy olyan hónapban megy valaki szabadságra, amikor az adott hónapban több a munkanap, akkor a szabadság idejére is több pénzt kaphat annál, mintha ezt akkor teszi meg, amikor az adott hónapban kevesebb a munkanap.

A távolléti díjjal kapcsolatos és a Minisztérium által korábban kiadott módszertani útmutató szerint a munkabér ugyan egyes esetekben kevesebb lehet a szabadság miatti távollét idejére, azonban a munkavállalónak joga van a minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz. Ez azonban nem mindenkit vigasztalhatott, hiszen a kötelező minimumnál többet keresők bizonyos esetekben pórul járhattak- mondta Dr. Kocsis Ildikó.

Egyes szakmai szervezetek, érdekképviseletek azonban tárgyalásokat kezdeményeztek a távolléti díj számításával kapcsolatban. Ez alapján született meg a kormány múlt heti döntése.

 

Mi változik az új módosítás alapján?

A kormány a múlt héten döntött a távolléti díj számításának új módjáról. A döntés alapján nem befolyásolja a szabadságon lévő, havibéres munkavállaló munkabérét, hogy rövidebb vagy hosszabb hónapban veszi ki szabadságát.

A szabályozás alapján tehát a Munka Törvénykönyvének módosításával a szabadságok esetén a korábbi szabályok alapján történhet majd a bérek kiszámítása a havibéres munkavállalók esetében, így megszűnhet a bűvös 174-es osztószám.

 

Akkor mindegy, hogy mikor megyünk szabadságra?

Úgy tűnik, hogy a szabályozásból adódó „hibát” így már javítják. A kormány döntésére azonban a Parlament mondja ki a végső szót a Munka Törvénykönyvének módosításával. Remélhetőleg hamarosan mindenki megkaphatja a neki járó díjat a jól megérdemelt pihenése idejére is.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció