Az AT&T anonimitást lehetővé tévő eszközt fejleszt

Az AT&T fejlesztői egy olyan új projekten dolgoznak, ami lehetővé teszi hogy bárki névtelenül közzétehessen a weben bármit, a cenzorok veszélye nélkül.
A Publiusnak nevezett tervezet - az amerikai alapító atyák egyikének neve - egy újabb azon szolgáltatások sorában, amelyek a netezőknek feltörhetetlen védelmet nyújthatnak. Egy hasonló, Freenet nevű projekten dolgoznak brit programozók és még sokan mások világszerte az egyetemeken és a magánélet szentségét szem előtt tartó vállalatoknál.

Támogatói szerint előnyös lehet a politikailag más véleményen lévők és bármilyen ellenzéki csoport számára, amelyeknek a jelenlegi - elvileg anonimitást biztosító - oldalaik "létrehozását" könnyedén vissza lehet keresni.

"Manapság lehetetlen bármit névtelenül tenni a weben - nyilatkozta Avi Rubin, az AT&T biztosági kutatója, a projekt vezetője. - Olyanoknak szánjuk, akik valamit közzé akarnak tenni, amit más, erőteljesebb csoportok nem akarnak látni."

De a terv nyugtalanító lehet számos, a jogvédelem, a gyermekpornográfia és más illegális tevékenység miatt aggódó társaság és egyén számára. A Seagram elnöke (a Universal Studios és a Universal Music Group tulajdonosa) szerint véget kell vetni még a mai korlátozott névtelenségnek is. "Jogunk van a magánélethez, de nincs jogunk az anonimitáshoz" - mondta Edgar Bronfman elnök-vezérigazgató. A Freeneten, a Publiuson és a hasonlókon vitatkozva persze nem szabad elfelejtenünk a jóval nagyobb fájlcserélgető birodalmakat, mint a Napster vagy a Gnutella, ezek a szolgáltatások a néhány centralizált webhely helyett teljesen szétszórt szervereken on-line cserélgetést tesznek lehetővé.

A Publius új technológiája a fájlokat apró darabokká tördeli, minden darabról számos különféle másolatot készít, és ezután egymástól függetlenül szétosztja azokat önkéntes webszerverek hálózatát használva. Rubin szerint a rendszer hasonlítható egy puzzle-ra vágott fényképhez, aminek részei egymástól is rejtve mennek át a szervereken. A Publius kifejlesztésénél új URL-megfelelőt találtak ki, melynek címzése nagyon erős kódolást használ, ez tartalmazza az összerakási utasításokat. A cím nem használható az eredeti hely visszafejtésére, vagy a többi darabka megtalálására és törlésére. A szerzők önmaguk bármikor frissíthetik a tartalmat, de az URL kódolási rendszer észlelni tudja a jogosulatlan változtatási próbálkozásokat.

A CNet szerint még kérdés, mit tesz az AT&T a technológiával, hasonló gondban volt korábban az America Online is a Nullsoft által készített Gnutellával. Rubin elmodása szerint a Publius jelenleg tartalmat hostoló önkéntesekre vár, két hónapos teszten elemzik a hibákat. Később nagyobb léptekben is elterjedhet a megoldás, az AT&T szerint a jövője eldöntetlen.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció