VĂ­zhƱtĂ©ses szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©pet ĂĄllĂ­tanak ĂŒzembe NĂ©metorszĂĄgban

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményƱ berendezés lesz Európában, hanem az elsƑ a világon, amelynek hƱtését vízzel oldják meg.

Az IBM és a bajor tudományos akadémia Leibniz számítástudományi kutatóintézetének (LRZ) közös vállalkozásában 3 petaflop maximális teljesítményƱ, vagyis másodpercenként hárombillió mƱvelet elvégzésére alkalmas számítógépet építettek.

A 100 tonnás berendezés 500 négyzetmétert foglal el, teljesítménye pedig olyan, mintha 3 milliárd ember másodpercenként egyszerre fejenként egymillió mƱveletet hajtana végre zsebszámológéppel. Ez azonban világviszonylatban nem kiemelkedƑ, a SuperMUC csak Európában az elsƑ, a szuperszámítógépek globális rangsorában az ötödik.

Ugyanakkor a processzorok hƱtését egyedülálló módon egy melegvizes berendezéssel oldották meg. Az eljárás fƑ elƑnye, hogy igen takarékos, a hagyományos léghƱtéses technológiához képest 40 százalékkal kisebb az energiaigénye, a 40 Celsius-fokos vizet keringetƑ rendszer révén így évente 850 ezer eurót takarítanak meg, és az elhasznált vizet télen az intézet fƱtésére használják majd. További elƑny, hogy a vízhƱtés szinte kolostori csendet biztosít, míg a hagyományos technológiát alkalmazó intézetekben gyakran csak fülvédƑvel lehet a szuperszámítógépek közelében tartózkodni a hƱtƑberendezések zaja miatt.

Az új szuperszámítógépet pénteken adja át Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter és Wolfgang Heubisch, a bajor tartományi kormány szakminisztere a München térségében fekvƑ Garchingban mƱködƑ LRZ-ben. A több mint 155 ezer processzorral felszerelt gép használatára évente többször lehet pályázni egy nemzetközi összetételƱ testületnél. A túljelentkezés átlagosan ötszörös. A berendezést az elsƑ idƑszakban 23 európai ország tudósai, valamint török és izraeli kutatók projektjeiben alkalmazzák, egyebek között orvostudományi, matematikai és csillagászati kérdésekre keresnek választ a segítségével.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł