Az Európai Bizottság megbízhatatlannak tartja a Microsoftot

Az Európai Bizottság meg akarja akadályozni, de legalábbis meg akarja nyirbálni a Microsoft tervét a brit kábeltévé-szolgáltatásban való terjeszkedésre, azzal az érvvel, hogy a Microsoft megbízhatatlan vállalat, és fenyegetést jelent az interaktív digitális tévék piacának fejlődésére.
Az Európai Bizottság versenyfelügyelettel foglalkozó tagja, Mario Monti hivatalos nyilatkozatban erősítette meg a bizottság korábbi kételyeit, amelyek még márciusban láttak napvilágot - jelentette az AP hírügynökség. A Microsoft 3 milliárd dolláros ügyletben, az amerikai AT&T távközlési vállalat médiarészlegével közösen meg akarja szerezni a brit Telewest Communications részvénytársaság egy részét. A Microsoftnak a Telewest 29,7 százaléka jutna. A Mario Monti közölte, álláspontja szerint ez műszaki "torlaszt" okozna az interaktív televíziós szolgáltatások, az internetszolgáltatások és a kábeltévén keresztül bonyolítható elektronikus kereskedelem gyorsan fejlődő piacán. A Microsoft tulajdonossá válása egyébként is erősítené a Telewest már most meglévő hegemóniáját Nagy-Britanniában, amennyiben akadályozná, hogy más társaságok a Telewest hálózatán át nyújtsanak szolgáltatásokat - írta a versenyfelügyeleti EU-biztos.

A Microsoft egyik szóvivője pénteken Párizsban úgy nyilatkozott, hogy folytatják az együttműködést az Európai Bizottsággal, a kétségek eloszlatása végett.

Korábban az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes keresetét, és nemrég bejelentette, hogy más vizsgálatokat is folytat a Microsoft ellen, például a Windows 2000 kezelőrendszer európai bevezetésével kapcsolatban.

A Microsoft korábban már részesedést szerzett az NTL és a Cable & Wireless brit kábeltévé-szolgáltató részlegében. Az NTL nagyságra a második, a Cable & Wireless a harmadik brit kábeltévé- és telefonszolgáltató, kábeltévében a Telewest mögött - emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció