Cisco egységes adatközponti rendszerére alapozott felhő szolgáltatások

A Cisco bejelentette, hogy a biztonságos elektronikus pénzügyi tranzakciós megoldások piacvezetőjeként ismert Euronet Worldwide budapestiadatközpontjában a Cisco Unified Computing System egységes adatközponti rendszert vezette be.

A felhő architektúrának köszönhetően az Euronet az ügyfelek mellett a saját belső informatikai részlegét is hibrid felhőszolgáltatásokkal szolgálhatja ki. A felhő architektúrában az Euronet ügyfelei, azaz a bankok és más pénzintézetek, használatalapú díjfizetési modellben, az aktuálisan szükséges kapacitáshoz igazodva vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Az Euronetet Közép-Kelet Európa első független ATM-hálózataként 1994-ben alapították Budapesten. 2009-ben az Euronet Worldwide a világ 46 országában mintegy 50 milliárd USD összegben bonyolított le ATM-tranzakciókat, előfizetéses szolgáltatások kifizetését és készpénzátutalást több mint 115 pénzintézet, 200 mobilszolgáltató, mintegy 320 000 kiskereskedő és képviselet, valamint több millió egyéni fogyasztó körében. A magyarországi adatközpont az Euronet 26 közép-kelet-európai leányvállalatának tranzakciófeldolgozásához szükséges informatikai infrastruktúrát biztosítja.

A rendszer főbb adatai, újdonságai

Az Euronet korábban használt rendszere több szempontból is szűk keresztmetszetet jelentett, például nem állt rendelkezésre elegendő hely, a kábelezés költségei illetve a rendszer energia- és hűtésigénye igen magas volt, és az egész infrastruktúra összességében túl bonyolult volt a hatékony üzemeltetéshez. A vertikális felépítés miatt minden alkalmazás külön szervert igényelt, ami rengeteg kihasználatlan kapacitást eredményezett.

A rendszert alkalmazó vállalat elsődleges üzleti céljai között a költségek és a kockázatok mérséklése, az ügyféligényekre való gyorsabb reagálás, az erőforrások hatékonyabb kihasználása, valamint a következetesen stabil szolgáltatási szint biztosítása szerepelt. A Cisco Unified Computer System egységes adatközponti rendszer bevezetésével a korábbi infrastruktúrához képest jelentősen csökkent a virtuális szerverek üzembe helyezésének és jogosultságkiosztásának időigénye. Mindez ráadásul kisebb energia-, hűtési és helyigénnyel párosult.

Az új adatközpont az automatizált munkafolyamatokat és a jól méretezhető platformot kínáló Cisco Unified Computer System megoldásra épül, amely szorosan együttműködik a vCenterrel kiegészített VMware vSphere 4 Enterprise-plus operációs rendszerrel illetve a meglévő NetApp rendszerekkel. Mindezek eredménye a könnyen felügyelhető, költséghatékony automatizáció, adatelemzés és tárolóvezérlés.

A Cisco Unified Computing System egyetlen energiahatékony rendszerben egyesíti a hálózati, számítási, tárolóelérési és virtualizációs erőforrásokat, így csökkenthető az informatikai infrastruktúra költsége és összetettsége, jobban kihasználható a rendelkezésre álló eszközpark és a jövőbeni üzleti igényekhez rugalmasan igazítható az infrastruktúra működése.

Az Euronet új adatközpontjában négy Cisco Unified Computing System sasszé található. Ezekhez mindkét oldalon redundáns Cisco UCS 6100 sorozatú Fabric Interconnect csatlakozik, amely a teljes rendszer hálózati infrastruktúra és rendszer-menedzsment funkcióit ellátja.  A központban 22 blade szerver található, a katasztrófák utáni helyreállítást szolgáló adatközpontban pedig további 11 blade gondoskodik a számítási teljesítményről. A meglévő négy NetApp FAS3040 tárolórendszer Fibre Channel technológiával és hálózati fájlrendszerkezelő protokollokkal kapcsolódik a Cisco Unified Computing Systemhez. A szervervirtualizációs rétegben a VMware vSphere 4 Enterprise-plus operációs rendszer Cisco Nexus 1000V kapcsolóval kiegészítve biztosít kibővített funkcionalitást.

Az új architektúra a magán- és nyilvános felhőalkalmazásokhoz egyaránt rugalmas platformot kínál. A felhő infrastruktúrának köszönhetően az IT-részleg a napi karbantartási és telepítési problémák helyett jobban összpontosíthat a stratégiai feladatokra. Az új alkalmazások gyorsabb fejlesztésével és a hatékony jogosultságkiosztással költségnövekedés nélkül érhető el nagyobb bevétel. A felhőalapú megoldás miatt a megháromszorozódó tranzakciós kapacitás számottevő üzleti előnyöket tartogat az Euronet számára.

A projekt tervezését és kivitelezését az S&T Consulting Hungary, a Cisco Data Center Unified Computing hivatalos technológiai partnere végezte. Feladata magában foglalta az új szerverek telepítését, valamint a meglévő tárolóegységekkel és szolgáltatásokkal történő integrációját.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció