A magyar Puli is része a végleges Google Lunar X Prize liståjånak

Hivatalosan is felkerült a magyar Puli Ʊrcsapat a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésƱ nemzetközi megmérettetés végleges „rajtlistájára.” A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevƑ csapatát február 17-én jelentették be, miután a nevezés 2010. december 31-én végleg lezárult. A 17 ország összesen 29 nevezƑ csapatából a fƑdíjat az nyeri majd, amely elƑször juttat el – legalább kilencven százalékban magánerƑbƑl finanszírozott – jármƱvet a Holdra, és ott megadott határideig különbözƑ feladatokat hajt végre.

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fƑdíjat az a csapat nyeri, amely egy adott határideig nemcsak elsƑként juttat jármƱvet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és errƑl videót küld vissza a Földre.

A szervezƑk szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételƱ csapatok jelentkeztek. A résztvevƑk között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az Ʊrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnökének interneten elérhetƑ videónyilakozata szerint a verseny meghirdetésekor gondolni sem merték volna, hogy ennyi nevezƑ csapat gyƱlik össze. Diamandis büszkén jelentette be, hogy a nevezƑ csapatok már eddig is, csak a NASA-val több tízmillió dollár értékben kötöttek különbözƑ szerzƑdéseket tervezett Hold-misszióik kapcsán.

Az 50 ezer dolláros nevezési díjat – szinte az utolsó pillanatban – magán és céges támogatásokból összegyƱjtƑ, fiatal tudósokból, mérnökökbƑl és sok más terület önkéntes szakembereibƑl álló 30 fƑs magyar csapat a regisztrációt megkoronázó Master Team Agreement aláírását követƑen megkezdte a misszió részleteinek kidolgozását. A magyar Puli csapatvezetƑje, Dr. Pacher Tibor, nemzetközi Ʊrprojektekben is résztvevƑ fizikus szerint az anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén a Puli holdjárója legkésƑbb 2014-ben érheti el a Holdat.

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással a Kis Lépés Klub tagságával, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként, vagy egyéb szponzoráció formájában.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł