T-Mobile: elindult a HSPA + adatátvitel

A T-Mobile az LTE mellett újabb adatátviteli technológiát tesztelve a főváros több kerületében és néhány környékbeli településen elérhetővé tette ügyfelei számára a HSPA+ adatátviteli megoldást.

A HSPA+ olyan szabványosított adatátviteli technológia, amelynek révén a meglévő 3G/HSPA hálózat a 21 Mbps elméleti maximális letöltési sebességre képes. A T-Mobile és az Ericsson szakemberei által kiépített rendszer a főváros II., VII. X., IX. és XIV. kerületeinek egyes helyein, Pilisvörösváron, Gödöllőn, valamint Gyömrő és Kerepes nagy részén, illetve az utóbbi két település környékén érhető el. A HSPA+ segítségével a gyakorlatban tapasztalható akár 10-13 Mbps letöltési, illetve 2,5-3 Mbps feltöltési sebességhez a rádiós hálózat szoftverfrissítésén túl az érintett állomások átviteltechnikai bővítésére is szükség volt. A HSPA+ előnyei a T-Mobile kínálatában elérhető Mobile Broadband Stick VI és a Huawei E1820-as modemmel, a meglévő mobilinternetes csomagok előfizetésével azonnal kihasználhatók. Mindkét modem mobilinternet-előfizetéssel, az előfizetésre vállalt hűségnyilatkozattal kedvező áron vásárolható meg.

„A HSPA+ élő hálózaton történő alkalmazása elsősorban kísérleti jellegű, az Ericsson munkatársaival közös hálózatfejlesztés célja a technológia gyakorlati tapasztalatainak feltérképezése – hangsúlyozta Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: „A tesztek során arra is keressük a választ, hogy a jelenleg is jó minőségű, az ügyféligényeket kiszolgálni képes HSPA hálózatot érdemes-e nagyobb területeken HSPA+ megoldással bővíteni. A HSPA+ eszközök ugyanis ma még kis számban érhetők el, és néhány éves távlatban várható az LTE megjelenése is, amelyet tavaly év vége óta szintén vizsgálunk.”
A T-Mobile és az Ericsson közös, tavaly december óta üzemelő LTE kísérleti, az abban résztvevő szakemberek számára hozzáférhető hálózata jelenleg 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sebességre képes.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció