Lazított az iPhone fejlesztői szabályokon az Apple, a Flash is használható

Az Apple bejelentette, hogy az eddigi szigorú szabályokkal ellentétben az iPhone és iPad készülékekhez külsős eszközökkel is lehet alkalmazásokat fejleszteni, beleértve akár az Adobe Flash szoftverét is.

Fontos megjegyezni, hogy a döntés korántsem jelenti azt, hogy ezentúl végre a Flasht tartalmazó weboldalak is futnának az Apple készülékein. A lazább szabályozás csupán azt teszi lehetővé, hogy akár Flash eszközökkel is lehessen alkalmazásokat írni az iOS platformra, eddig ugyanis kizárólag az Apple saját eszközeit használhatták a fejlesztők. Ez azonban értelemszerűen jelentősen csökkentette a szoftverkészítők mozgásterét, ami azzal a veszéllyel járt, hogy a konkurens platformokhoz, például az Android-hoz, sokkal változatosabb alkalmazások szülessenek. Az Apple nyilván felismerte ezt, így a jövőben az egyetlen korlátozás az lesz, hogy a cég mobilkészülékeihez készült alkalmazások nem futtassanak idegen, külsős kódokat.

A hírre reagálva azonnal 12 százalékkal nőtt az Adobe részvényeinek árfolyama a tőzsdén. Korábban Steve Jobs erőteljesen kritizálta a Flash technológiát, kihangsúlyozva, hogy az szerinte alkalmatlan a mobilkészülékeken való normális működésre és jelentősen károsítja az internetezési élményt. Helyette az Apple alternatív technológiákat részesít előnyben a webes videók megjelenítésére, beleértve az ilyen megoldásokat eleve támogató, következő generációs HTML5 szabványt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció