SAS-EHFCN együttműködés

A SAS megoldása az egészségügyi csalásfelderítés egyik kiemelt eszköze lett Európában.

Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt. Ennek megakadályozására, illetve az így keletkezetett veszteségek csökkentésére jött létre 2005-ben az Európai Egészségügyi Csalás- és Korrupcióellenes Hálózat (EHFCN), amely most együttműködésre lépett az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások egyik piacvezetőjének számító SAS-sal. A közös cél a bűnmegelőzés és bűnüldözés támogatása mellett a közvélemény valamint az egészségügyi ellátók és biztosítók tájékoztatása az EHFCN tevékenységéről, illetve a SAS Fraud Framework for Health Care alkalmazásáról.

„A McIntyre Hudson tanácsadó vállalat és az EHFCN közös idei jelentése szerint az egészségügyi szervezetek – szakterülettől függetlenül – pénzüknek 5.59 százalékát veszítik el az egészségügyi ellátásban előforduló csalások és hibák következtében. Ez elfogadhatatlan.” – fogalmazott az EHFCN hamarosan hazánkba látogató elnöke, Paul Vincke, majd hozzátette: „Meg kell előznünk a korrupt kisebbség visszaéléseit, és mozgósítanunk kell a becsületes többséget! A SAS egészségügyi szektorban betöltött globális vezető szerepe, illetve példátlan technológiai háttere segítségünkre lehet ebben Európa-szerte.”

Az egészségügyi ellátásra hivatott alapok megcsapolása a legkülönbözőbb módszerekkel történik az ellátásra jogosulatlanok személyes adatainak meghamisításától az orvosságok túlfogyasztásán keresztül a felesleges vagy hatástalan kezelések felírásáig. A különböző csalás-típusok és a korrupció közös vonása a szándékosság, az etikátlanság és a jogszerűtlenség. A SAS analitikai megoldása segíti az intézményeket a csalások megelőzésében és felderítésében.

“Az egészségügyi ellátásokban előforduló visszaélések mára már világszerte problémát jelentenek. Az általános közvélemény és a szervezett bűnözők figyelme egyaránt nő a téma iránt.” – fogalmazott Julie Malida, a SAS egészségügyi csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. „Ebben a szektorban a károk mértéke százszor nagyobb, mint akár a bankkártyákkal való visszaélések esetében, a védekezésre fordított összegek ugyanakkor jóval alacsonyabbak. A tapasztalt bűnözői körök egyre inkább észlelik ezt, és világszerte az egészségügyi csalások felé mozdulnak.”

A téma kapcsán Paul Vincke, az EHFCN elnöke 2010 októberében látogat hazánkba a SAS Fórum Magyarország 2010 egyik vitaindító előadójaként.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció