Banki kockázatkezelés új generációja a SAS-tól

A SAS legújabb analitikai rendszere integrált megoldást kínál a pénzintézetek számára.

A globális pénzügyi krízis ismét felhívta a bankszektor figyelmét az intézményi szintű kockázatkezelés fontosságára és összetettségére. Kutatások szerint jelenleg a szabályzói bizonytalanság és a szakemberhiány mellett a nem megfelelő infrastruktúra okoz leginkább nehézséget a pénzügyi szolgáltatóknak. Ez utóbbi kiküszöbölésére az üzleti analitikai piac vezető szállítói között lévő SAS egy, az operatív és stratégiai szintű döntéshozatalt egyaránt támogató megoldást mutatott be, elősegítve ezzel, hogy annak alkalmazói a kockázati szempontokat is szem előtt tartó üzleti döntéseikkel nagyobb versenyelőnyhöz jussanak.

A megújult SAS Risz Management for Banking fejlett adatkezelési, analitikai és jelentéskészítési képességekkel bíró átfogó eszköz a bankszektor számára. . A szervezetek ezáltal meg tudják állapítani a kockázatokat és kitettségeket minden kockázattípusra - a vállalat egészére vonatkozóan éppúgy, mint üzletágakra lebontva. Nem csupán hitelkockázatról van itt tehát szó, hanem a bank minden szintjén előforduló különböző kockázati területekről. Az új megoldás nagy előnye, hogy több eszközt (négy sikeres SAS alkalmazást) integrál és skálázható (vagyis a rendszer munkaterhelésével arányosan - és nem ugrásszerűen - változik a szükséges erőforrás volumene).

SAS Risk Management for Banking felépítése

Speciálisan az alábbi területekre fejlesztett, négy alkalmazást magába foglaló komplett rendszer.
- SAS Asset and Liability Management for Banking: hitelek, betétek és kapcsolódó fedezeti ügyletek értékelése, beágyazott opciós tulajdonságok, hitelezési és likviditási kockázati tényezők, belső árazás figyelembe vételével, szcenáriók, eltéréselemzések megvalósításával.
- SAS Credit Risk for Banking: hitelkockázati célú gazdasági tőkeszámítás támogatása stressz-tesztekkel, figyelembe véve a fedezetek, hitel-derivatívok értékelését és a nettósítási megállapításokat is.
- SAS Market Risk for Banking: összetett piaci instrumentumok értékelése, a piaci és kockázatott érték kalkulációja, fejlett szimulációs, stressz-tesztelési és modellezési eljárások használatával.
- SAS Firmwide Risk for Banking: a teljes szervezetre vonatkozó kockázatértékek meghatározása, korrelációs mátrixszal, illetve copulával való aggregáláson keresztül.


“A pénzügyi szolgáltatóknak ma már egyszerre több különböző célú kockázatkezelő alkalmazást kell támogatniuk egyetlen közös környezeten belül” - nyilatkozta Rodney Nelsestuen, a globális pénzügyi piac egyik vezető kutató és tanácsadó cégeként jegyzett TowerGroup elemzője. “A szervezeti egységeknek képesnek kell lenniük számszerűsíteni és monitoringozni a kockázatokat, miközben a pénzintézet vezetősége integrált és aggregált kockázati adatokat várnak, amelyekből vállalati szintű mutatók állíthatók elő.”

A SAS átfogó kockázatkezelési megoldáscsomagja magába foglalja mind az eszköz-forrás menedzsment, piaci-, hitelezési és pénzintézet szintű kockázati, illetve gazdasági tőkeszámítást is. Sőt, a rugalmas keretrendszer lehetővé teszi a bankok számára, hogy innovatív kockázati mutatókat és modelleket vezessenek be, hozzanak létre, majd kezeljenek egy teljesen áttekinthető és ellenőrizhető környezetben.

A SAS legfrissebb megoldásának fejlesztésekor alapvető cél volt, hogy egy olyan közös kockázati platform jöjjön létre, amely minden alkalmazást integráltan foglal magában. A rendszerben egy bankokra testreszabott iparág-specifikus adatmodell, a SAS Detail Store for Banking biztosítja a kockázatkezelési megoldás összes szükséges információját. Az adatkezelés során jelentkező inkonzisztenciák csökkentésével vagy megszüntetésével a SAS megoldása megnöveli a szervezetek kockázatkezelési adatok feletti kontrollját.

Az újdonság kielégíti a felsővezetői, felügyeleti és a szervezeti egységek teljesítményével kapcsolatos jelentéskészítési igényeket is. A rugalmas és tartalmas riportoknak köszönhetően pedig az üzleti felhasználók a szükséges információkhoz kellő időben hozzájuthatnak.

„A vállalati szintű kockázatkezelés összetettsége fejlett, integrált és skálázható infrastruktúrát követel meg, amely a pénzintézeteknek, a befektetőknek, a részvényeseknek és a többi érintettnek egyaránt érdeke.” nyilatkozta David Rogers, a SAS globális kockázati termék marketing menedzsere. „A SAS most bemutatott megoldása segít a bankoknak reagálni a jelenlegi és a jövőbeni kockázati kihívásokra.”

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció