Magyar vállalkozások Európai Vállalkozási Verseny budapesti fordulójának nyertesei között

A magyar kis- és középvállalkozásoknak 2010-ben is lehetőségük nyílt megmérettetni magukat az év legjobb innovatív vállalkozása címéért a Europe Unlimited által szervezett European Venture Contest június 7-ei budapesti fordulóján.

Idén 44 vállalat, köztük 25 magyar vett részt az eseményen. Az évente megrendezett verseny hazai fordulóját a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatta. A hazai cégek kiválasztását az ITD Hungary koordinálta. A versenyen részt vevő vállalkozások többsége az információtechnológiai területéről érkezett; rajtuk kívül még tiszta technológiákkal, illetve élettudományokkal foglalkozó cégek mutatták be legújabb projektjeiket a nemzetközi kockázati tőke szakértőkből álló zsűrinek.

Az eseményen Dr. Csopaki Gyula, az NKTH elnöke röviden ismertette a magyar K+F és innovációs stratégiai célokat, hangsúlyozva a vállalati szféra egyre nagyobb fontosságát a magyar kutatás-fejlesztési tevékenységek finanszírozásában, a kutatások irányának kijelölésében. Az innovatív vállalkozásokat az NKTH is kiemelten kezeli, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból finanszírozott programokból jelentős források jutnak a fiatal innovatív és a kis- és középvállalkozások támogatására, csúcstechnológiával létrehozott termékek kifejlesztésére, vállalkozások és non-profit kutatóhelyek közötti együttműködések támogatására.

Kilián Csaba, az ITD Hungary vezérigazgatója hangsúlyozta, a válság alatt különösen fontos, hogy a korábbiaknál is nagyobb mértékben nyújtsanak szakmai támogatást mind fennmaradási, mind fejlesztési célokra a hazai vállalatoknak. Az ITD Hungary által a magyarországi kkv-k számára kínált különleges konstrukciók közül a Magyarországi Befektetési Projektek (Hungarian Investment Projects) névre keresztelt programot emelte ki, amelynek keretein belül az ügynökség tőkehiányos, ám fejlődőképes vállalatokat ajánl ki potenciális befektetők számára.

A programot több európai városban, többek között Londonban, Bécsben, Pamplonában, és Koppenhágában is megtartják, az egyes fordulókon továbbjutókról nemzetközi zsűri dönt. A helyszínekről továbbjutó cégek a 2010 decemberében Düsseldorfban megrendezett Európai Vállalkozások Találkozóján csapnak össze. Az innen továbbjutó 25 közül Barcelonában választják ki 2010 legjobb innovatív vállalkozását.

A magyarországi fordulón hat hazai vállalkozás került be a legjobb tíz közé. A városi közlekedésre optimalizált hibrid autót fejlesztő Antro Group, a genomok szekvenálásához egy újfajta szoftvert kidolgozó, már a tavalyi versenyen is igen eredményesen szereplő Chemistry Logic Kft., az AIDS elleni védekezéshez nanotechnológiás módszereket kereső Genetic Immunity Kft., a biztonsági videófelvételek analizálására képes szoftvert készítő Intellio Kft., a gyógyszerkutatásokat segítő, újfajta módszereket kínáló Solvo Biotechnology mellett a kamerára épülő, gyökeresen újfajta oktatási demonstrációs szoftverekben gondolkodó WebCam Laboratory jutott tovább.

A szabályok értelmében a zsűri további négy magyar vállalkozásnak is lehetőséget adott, hogy részt vegyen a következőfordulón. Így az internetes utazásszervezésre újfajta megoldásokat kínáló Joobili Kft., az üzleti folyamatok automatizációján dolgozó Chronos Systems, a gyógyszerkutatásokkal foglalkozó Vichem Chemie Kft. és a víztisztításból visszamaradt salak hasznosítását lehetővé tevő módszert kidolgozó Compat-Licencia Kft. is ott lehet Düsseldorfban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció