SAS-sal az AIDS ellen

Üzleti analitikai eszköz bevezetésére szánta el magát az Amerikai Egyesült Államok 42. elnöke, William J. Clinton által 2002-ben alapított CHAI (Clinton Health Access Initiative), amikor bebizonyosodott, hogy a HIV és az AIDS elleni küzdelem során óriási hasznát veszik a fejlett elemzői képességeknek.

Kevesen gondolnák, hogy a nonprofit szervezetek is szembesülnek olyan problémákkal, amelyeket az üzleti életben a nemzetközi nagyvállalatok már régóta jól ismernek. Ilyenek a mérhetetlenül sok adat, a túlságosan kevés használható információ és a kihívásokkal teli, folyamatosan változó környezet.

A mintegy 33 millió HIV fertőzött és AIDS beteg több mint 90 százaléka gazdaságilag kedvezőtlen helyzetben lévő, fejlődő országokban él. A CHAI komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy mérsékelje a gyógyszerek beszerzési árát, adományokat gyűjtsön és kormányzati együttműködéseket kezdeményezzen. Az AIDS, a malária, a tuberkulózis és más komoly fertőző betegségek terjedésének megállításán fáradozó CHAI célja a SAS alkalmazásával, hogy támogassa a döntéshozók és a befektetők munkáját.
Segítségével nagyon gyors, összetett matematikai számítások, valós idejű kalkulációk végezhetők, perceken belül megoldódnak a más technológiával órákig tartó feladatok

A SAS Üzleti Analitikai Keretrendszer részét képező SAS Analytics közreműködésével a szervezet folyamatosan előrejelzi az antiretrovirális (vírusellenes) készítmények iránti igény alakulását, sikeresen ösztönözve ezzel a generikus gyártókat arra, hogy a megfelelő felnőtt- és gyermekgyógyászatban alkalmazott AIDS elleni készítményeket alacsonyabb áron bocsájtsák rendelkezésre. Emellett a maláriaellenes gyógyszerpiac korszerűsítése érdekében folyamatosan frissíti a kombinált terápiás kezelésekre vonatkozó előrejelzéseit. Továbbá TBC elleni gyógyszeres előrejelzést készített, amellyel az egyik legnagyobb gyártónak segített csökkenteni árait. Az említetteken túl az eszköz modelleket és prognózisokat oszt meg az ENSZ AIDS programjával és a WHO-val, valamint együttműködik egészségügyi minisztériumokkal annak érdekében, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások maximális kiaknázása érdekében fejlesszék ellátási modelljeiket.

A CHAI nem az első nonprofit szervezet, amely a SAS-t választotta. Az üzleti analitika szállítót bizalmával tüntette ki többek között a WWF, a The National Geographic Society és a World Vision is. A SAS piacvezető előrejelző képességeit legutóbb a független Forrester Research ismerte el a The Forrester Wave: Predictive Analytics and Data Mining Solutions, Q1 2010 című tanulmányában. 53 kritérium mentén elvégzett felmérésének eredményként a SAS prediktív analitikai és adatbányászati alkalmazásai kapták a legmagasabb minősítést mindhárom, a kutató cég által felállított kategóriában.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció