Beindult végre a személyi szåmítógépek piaca

A várt visszaesés helyett bƑvült a személyi számítógépek (PC) piaca a harmadik negyedévben, és meghaladta a válság elƑtti szintet Gartner felmérése szerint.

Az informatikai piackutató cég szerint július és szeptember között összesen 80,9 millió PC kelt el világszerte, 0,5 százalékkal több mint az elƑzƑ év azonos idƑszakában, a világméretƱ gazdasági válság elmélyülését megelƑzƑ hónapokban, holott a szakértƑi becslések 5,6 százalékos visszaesést valószínƱsítettek.

 A növekedés derékhadát a netbook néven is emlegetett, viszonylag olcsó mini-notebook számítógépek adták. Az alacsony árú, kisebb teljesítményƱ gépek kelendƑsége arra utal, hogy a vállalatok még mindig visszafogják informatikai fejlesztéseiket, és számítógépet szinte csak a lakossági fogyasztók vásárolnak - vélik a Gartner elemzƑi.

 A tajvani Acer a netbook-trendnek köszönhetƑen átvette az értékesítés alapján felállított rangsor második helyét a DelltƑl. A cég közel 25 százalékkal növelte eladásait tavalyhoz képest, és világpiaci részesedése 12,5 százalékról 15,4 százalékra emelkedett. Az elsƑ továbbra is az amerikai Hewlett-Packard, amely 18,4 százalékról 19,9 százalékra növelte globális piaci részarányát. Dell-gépekbƑl 6,7 százalékkal kevesebb fogyott, a gyártó részesedése 13,8 százalékról 12,8 százalékra csökkent, de a hazai piacon, az Egyesült Államokban megtartotta elsƑségét.

 Régiós bontásban nagy eltérések mutatkoznak: az ázsiai piac kétszámjegyƱ növekedést, az európai viszont 10 százalékot meghaladó visszaesést produkált. Az ázsiai és a csendes-óceáni térség egészében 16 százalékkal - Kínában 28,5 százalékkal - nƑttek a PC-eladások, az Egyesült Államokban 3,8 százalékkal nƑtt az értékesítés, az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban pedig 10,1 százalékkal visszaesett.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł