Intel: jelentős profitcsökkenés, ám Otellini már látja az alagút végét

Az Intel első negyedévi nyeresége és forgalma egyaránt jelentősen alatta maradt az egy évvel ezelőtti eredménynek, Paul Otellini vezérigazgató azonban mégis optimistán nyilatkozott a jövőről, mivel szerinte hamarosan ismét feléled a PC-piac.

A vezető processzorgyártó nettó profitja 647 millió dollárra rúgott, forgalma pedig 7,1 milliárdra, amivel ugyan így is felülmúlta a Wall Street-i elemzők várakozásait, azonban 56, illetve 27 százalékkal lett rosszabb az eredménye, mint egy évvel korábban. A társaság részvényeinek árfolyama annak ellenére esett a tőzsdén, hogy végül is sikerült a várakozáson felül szerepelnie, ugyanis nem volt hajlandó előrejelzést kibocsátani a második negyedévre. Ehelyett Paul Otellini vezérigazgató arról beszélt, hogy szerinte a PC-ágazat az idei első negyedévben elérte az abszolút mélypontot és az év további részében lassacskán helyreállhat a rendes szezonális kereslet-kínálat viszony a piacon.

A derűlátó hangütéssel szemben aggasztó az a tény, hogy a válság elején még húzóágazatnak számító Atom CPU-k iránt is csökkent a kereslet az első három hónapban, méghozzá 27 százalékkal. Ez persze betudható az első negyedévre jellemző általános visszaesésnek is, mindenesetre elemzők szerint a jövőben komoly versenyre számíthat az Intel a netbook-CPU szegmensben is a VIA, az AMD, valamint a Freescale és a Qualcomm részéről is.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció