Mini alaplapok, ha húzni kell a nadrágszíjon

Ha nincs elég hely az íróasztal körül, ráadásul a költségek is fontosak, akkor kézenfekvő megoldás valamilyen kicsi, microATX/mini-ITX házba gyömöszölt alaplap, jellemzően gyenge Atom processzorral. Ám létezik olyan, kicsi helyekre való, de erőteljes alaplap, amely kimondottan a modern, gyors processzorokhoz való, ennek ellenére alacsony fogyasztású, kompakt asztali gép építhető belőle.

A nagy teljesítményű processzorok nagy teljesítményű alaplapokra vágynak. Az Intel DQ45EK alaplap a modern Intel processzorok optimális teljesítményét nyújtja, míg elérhetővé teszi az új technológiákat, értékes szolgáltatásokat, és mindemellett egyszerű kiépítést ad, igen kis méretben. A legújabb, mindössze 65 wattos hőkerettel gazdálkodó, 45 nm-es gyártástechnológiájú Intel Core 2-es processzorokat mind beépíthetjük a mini-ITX  lapra, legyen az Quad-Core vagy Dual-Core:
 

  •       65 W-os Intel Core 2 Quad
  •       Intel Core 2 Duo
  •       Intel Pentium
  •       Intel Celeron és Intel Celeron 400-as sorozat

 
A processzorok rendszerbusz-sebessége 800, 1066 és 1333 MHz lehet.
 
A lap által nyújtott vPro technológia  magába foglalja az integrált Intel Trusted Platform Modul révén a kritikus adatok hardver szintű védelmét és segít megállítani a külső behatolásokat. Az Intel Active Management Technology (AMT) számos ismert szoftverrel együttműködve lehetőséget biztosít a PC alkatrészeinek távoli felügyeletére, beállítására és telepítésére. Akkor is nekifoghatunk a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztüli hibaelhárításnak, ha az operációs rendszer éppen nem fut. A gyors processzoron futó alkalmazásokhoz csökkentett energiaszint, és ezáltal csendesebben működő ventilátorok tartoznak. A 45 nm-es processzor és a Q45-ös Express chipset párosa megnövelt sebességet eredményez, energiahatékony működés mellett. A két memóriafoglalatba kedvező árú DDR2-es 800 vagy 667 MHz-es memóriákat tehetünk, és a Vistának is ínyére való. 4 GB-ig bővíthetjük.
 
Nem kell lemondanunk semmilyen meglévő eszközünkről sem. A monitorunk legyen D-sub vagy DVI csatlakozós, a mellékelt DVI-VGA adapterrel nem gond az integrált Intel GMA 4500-as grafikus megjelenítőnek a DirectX 10 3D megjelenítés. Négy SATA egységet kapcsolhatunk közvetlenül az alaplapra és még marad egy eSATA egységnek is egy szabad csatlakozó a lap hátulján. Mind az öt porton a teljes 3GB/s sávszélesség a rendelkezésünkre áll. Az Intel Rapid Recovery Technology által vigyázott RAID 0,1,5 és 10 típusú kötetek szintén bármely portra kapcsolhatóak. A vezetékes hálózat 10, 100 vagy 1 Gbites lehet, az Intel 82567LM Energy Star-ready hálózati vezérlő elboldogul vele. Az USB kapcsolatok száma sem korlátozott, pontosan 10 kapuk van, hat a hátsó és négy a belső csatlakozón át. Egy PCI Express x1 konnektor nyújt bővíthetőséget bármilyen PCI alapú kártya számára. A hangot az 5.1 csatornás ADI chiptől kapjuk. A lap mérete 17,15 cm x 17,15 cm, kompatibilis a mini-ITX és microATX házakkal.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció